Mai exact, deputaţii îşi reiau cativitatea tocmai pe 7 iunie, deci după alegerile locale, care vor avea loc duminică, 5 iunie. „Parlamentarii vor lucra în teritoriu mai abitir ca până acum. (…) De ce să ne furăm căciula să spunem că venim aici, să facem cheltuieli inutile atâta timp cât aţi văzut că nu am avut cvorum nici măcar astăzi”, a argumentat secretarul Camerei Deputaţilor, Niculae Mircovici. Senatorii au fost chiar mai rapizi: sunt în vacanță de o săptămână, preşedintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, neexcluzând varianta ca aceştia să vină la Bucureşti abia după alegerile locale. Atunci ei vor lucra doar trei săptămâni, pentru că de la 1 iulie până la 1 septembrie intră în vacanţă parlamentară.

Moțiunea simplă, amânată

Nici măcar votul pentru moţiunea simplă pe agricultură la adresa lui Achim Irimescu nu a avut cvorumul de prezenţă, după ce liberalii au decis că vor boicota şedinţa de plen. În cele din urmă, liberalii Mihai Voicu şi Victor Paul Dobre, care supravegheau strigarea prezenţei de au răsuflat uşuraţi: doar 170 deputaţi au fost prezenţi, pentru cvorum fiind necesari minimum 190. De la ședință au lipsit și deputații UNPR. „Am văzut că este un guvern PNL, să vedem dacă este și UNPR. Dacă ei vor să susțină acest guvern nu e bine, și dacă nu să regleze situația cât mai repede”, i-a taxat Dragnea pe uneperiști.

Zgonea poate fi revocat

Uşurat a răsuflat şi preşedintele Camerei Deputaţilor, Valeriu Zgonea, care pare că mai rămâne o perioadă în funcţie. Cu toate acestea, ieri, Regulamentul Camerei Deputaţilor a fost modificat în şedinţa Comisiei de specialitate, astfel încât preşedintele forului legislativ poate fi revocat la propunerea grupului parlamentar care l-a desemnat în funcţie.

Cazul Corlățean, săptămâna viitoare

Tot ieri, Senatul a amânat discutarea solicitării DNA primită pe numele fostului ministru de Externe Titus Corlăţean, deoarece şedinţa de Birou Permanent nu a întrunit numărul necesar de membri prezenţi. Motivul invocat: parlamentarii sunt în campanie. „Datoria mea este să convoc şedinţa. Nu pot să citesc gândurile membrilor Biroului Permanent”, a explicat Tăriceanu.

În ciuda „vacanţei electorale”, parlamentarii nu trebuie să îşi facă probleme: sunt plătiţi în continuare.