Echinaceea este cel mai bun remediu natural pentru tratarea răcelii, putând fi administrată sub formă de tinctură, capsule sau ceai
Echinaceea este planta cea mai indicată pentru tratarea răcelii, fiind un remediu naturist. Ea provine din America de Nord, fiind bogată în flavonoide, dar și în o serie de elemente cum ar fi cupru, potasiu, iod sau fier . Echinaceea îmbunătățește sistemul de apărare al organismului prin creșterea nivelurilor de properdină , complex de anticorpi naturali, potrivit exquis.ro.Planta poate fi folosită sub formă de tinctură, capsule sau ceai, neavând efecte adverse.
„Atunci când deja am contractat o viroză, este extraordinară combinația dintre echinaceea, zinc și vitamina C. Pentru că ultima nu se stochează în organism pentru multă vreme. Deci, putem lua trei săptămâni vitamina C, să ne oprim și să nu fim protejați deloc. Se recomandă chiar și o cură de una-două luni cu tinctură de echinaceea, că măsură de prevenție. Ceaiul este ceva mai diluat și ajută mai mult local, prin simplul fapt că este un lichid fierbinte”, explică specialistul .
Echinanceea conține cantități mari de vitamina C, vitamina B, riboflavină, beta-caroten și minerale cum ar fi fierul, calciu, magneziu, sodiu, ea având și proprietăți antibacteriene și fungicide.Potrivit unor studii, planta poate reduce cu circa 60 % posibilitatea apariției unei răceli, ea putând fi folosită pentru tratamentul bronșitei, tuberculozei, infecțiilor.
Planta conține un antibiotic natural, echinacozis , care face ca celulele imunitare să acționeze mai eficient asupra unor game de virusuri, bacterii, fungi, protozoare .
Echinaceea trebuie luată la recomandarea medicului sau a farmacistului, ea având și contraindicații. Ea nu este recomandată să fie luată de copiii mai mici de 12 ani, care ar putea avea reacții alergice , precum și de persoanele diagnosticate cu afecțiuni hepatice.