Agenția Europeană a Medicamentelor ar putea autoriza un vaccin până la sfârșitul anului: ea studiază cererile a trei candidați, dintre care doi au încheiat un acord cu Belgia.
Agenția Europeană a Medicamentelor (EMA), care examinează în prezent cererile de autorizare a trei candidați, a declarat luni că ar putea aproba primele vaccinuri contra COVID-19 până la sfârșitul anului sau la începutul lui 2021.
Cu sediul la Amsterdam, acest organism are drept misiune să autorizeze și să controleze medicamentele în Uniunea Europeană. Aprobarea finală, dată de Comisia Europeană, permite laboratoarelor să-și comercializeze medicamentul în toată UE.
Un termen dificil de precizat
Declarația EMA vine după ce președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a afirmat săptămâna trecută că Agenția ar putea aproba vaccinurile testate de Pfizer-BioNTech și Moderna în “a două jumătate a lunii decembrie”.
“Este greu în acest stadiu să prezicem cu precizie termenele pentru autorizarea vaccinurilor, căci încă nu avem toate datele și examinarea continuă este în prezent în desfășurare”, a declarat EMA într-un mail trimis AFP. “În funcție de progresul evaluării, EMA ar putea fi într-adevăr în măsură să încheie evaluarea candidaților celor mai avansați spre sfârșitul anului sau începutul anului viitor”, a adăugat ea.
Ce vaccinuri există în Europa?
EMA a creat o procedură accelerată, care îi permite să examineze datele de securitate și de eficacitate ale vaccinurilor pe măsura apariției lor, chiar înainte ca o cerere formală de autorizare să fie depusă de către producător. Oxford/AstraZeneca, Pfizer/BioNTech și Moderna sunt primele trei vaccinuri supuse acestei “examinări continue” în Europa.
Și în Belgia? Dacă Comisia Europeană negociază în numele statelor membre procedurile de cumpărare a vaccinurilor contra coronavirusului, Agenția federală belgiană a medicamentelor și produselor de sănătate (AFMPS) a creat un comitet consultativ pentru a analiza dosarele diferitor firme. Belgia a încheiat trei acorduri: primul cu AstraZeneca pe 21 august, al doilea cu Johnson & Johnson pe 19 octombrie și ultimul cu Pfizer și BioNTech pe 18 noiembrie.
Mai multe tipuri de vaccin
Din 48 de vaccinuri candidate în curs de dezvoltare în lume, 11 au intrat în faza a 3-a de testare, ultima înaintea omologării de către autorități, potrivit OMS. Există patru tipuri de vaccin: ARN mesager, tehnologia virusului inactivat, vaccinurile cu “vector viral” și un vaccin cu proteină recombinantă.
ARN mesager
Sunt, la ora actuală, vaccinurile potențiale care par cele mai avansate, care utilizează o tehnologie ultrainovatoare. Ea constă în injectarea în celulele noastre a unor fragmente de instrucțiuni genetice numite ARN mesager, pentru a le determina să fabrice proteine sau “antigene” specifice coronavirusului. Aceste proteine vor fi livrate sistemului imunitar, care va produce atunci anticorpi.
Gigantul american Pfizer și partenerul său german BioNTech au prezentat recent rezultate de faza a 3-a demonstrând o eficacitate a vaccinului lor candidat de 95% la participanții /la teste/. Ele au cerut vineri Administrației americane a medicamentelor să le autorizeze vaccinul, primii producători care o fac în Statele Unite sau în Europa.
Societatea de biotehnologie americană Moderna a anunţat că vaccinul ei este eficace în proporție de 94,5%, ea intenționează să fabrice 20 de milioane de doze până la sfârșitul anului.
Vaccinurile cu vectori virali
Vaccinurile cu “vectori virali“ folosesc drept suport un alt virus puțin virulent, transformat pentru a-i adăuga o parte a virusului răspunzător de COVID-19. Virusul modificat pătrunde în celulele persoanelor vaccinate, care fabrică atunci o proteină tipică a SARS-CoV-2, învățând sistemul lor imunitar să-l recunoască.
Vaccinul AstraZeneca, grup anglo-suedez, și universitatea Oxford, folosește ca vector viral un adenovirus. Potrivit rezultatelor intermediare publicate luni, el este eficace în medie în proporție de 70%, chiar 90% în unele cazuri.
AstraZeneca spune că avansează rapid în fabricarea a trei miliarde de doze care vor fi disponibile în 2021.
Compania americană Johnson & Johnson a lansat două teste clinice cu candidatul său compus dintr-un adenovirus modificat, unul cu o singură doză, celălalt cu două. În întreagă lume, 90.000 de participanți vor lua parte la teste în total. Rezultatele sunt așteptate în primul trimestru din 2021.(Rador)