LE POINT: Brexit: Avertismentul negociatorului britanic

LE POINT: Brexit: Avertismentul negociatorului britanic

David Frost a explicat că Londra nu își va „schimba” poziția cu privire la mai multe puncte, evocând posibilitatea ca la Bruxelles să nu se ajungă la niciun acord.

Următoarea rundă de negocieri dintre Bruxelles și Londra privind Brexitul promite să fie tensionată. Deoarece Regatul Unit nu are absolut nicio intenție de a-și schimba poziția cu privire la mai multe puncte, cum ar fi controlul legilor sale, al comerțului său și al apelor sale.

Este ceea ce a anunțat negociatorul britanic David Frost. „Aceasta a fost poziția noastră constantă de la început și nu ne-o vom schimba”, a scris pe Twitter David Frost, precizând că urma să se întâlnească după-amiaza cu negociatorul UE Michel Barnier.

„Încercăm să obținem un acord, dar singurul posibil este un acord care să fie compatibil cu suveranitatea noastră și prin care să preluăm controlul asupra legilor noastre, asupra comerțului și apelor noastre”, a explicat el. Această nouă rundă de negocieri este considerată una dintre ultimele șanse de a conduce la un acord comercial între cele două părți.

Ne puteți urmări și pe Google News

„S-ar putea să nu reușim”, a spus David Frost. Regatul Unit a părăsit oficial UE pe 31 ianuarie, dar efectul de divorț vor fi resimțite pe deplin până la 1 ianuarie 2021, după perioada de tranziție în timpul căreia el continuă să aplice normele europene.

Până atunci, Londra și Bruxelles-ul promiseră să încheie un tratat comercial „tarife zero, cote zero” pentru a limita pe cât posibil consecințele negative (și inevitabile) ale Brexitului. Totuşi, la mai puțin de cincizeci de zile până la sfârșitul anului, discuțiile, oricât de intense ar fi, patinează.

Discuțiile se blochează pe trei subiecte: garanțiile cerute Londrei în ceea ce privește concurența, accesul europenilor la apele britanice bogate în pește și modul de soluționare a litigiilor în viitorul acord. Potrivit lui David Frost, s-au înregistrat progrese în ultimele zile, iar cele două părți au acum un proiect comun de text.

„Acestea fiind spuse, elementele importante nu au făcut încă obiectul vreunui acord”, a adăugat britanicul.

Sursa

Traducerea: Rodezia Costea, RADOR

Sursa foto