Le Figaro: Mossad recrutează disidenţi iranieni în Kurdistanul irakian

Le Figaro: Mossad recrutează disidenţi iranieni în Kurdistanul irakian

Agenţii israelieni recrutează şi instruiesc disidenţi iranieni refugiaţi în nordul Irakului, regiune locuită de o populaţie majoritară kurdă, pentru a destabiliza regimul islamist de la Teheran, dezvăluie cotidianul francez, citând surse oficiale de la Bagdad.

Presa străină a mai speculat că Mossadul, serviciul israelian de informaţii externe, recrutează opozanţi ai regimului iranian pe care îi instruieşte să comită atentate cu bombe.

Dezvăluirile ziarului francez vin în aceeaşi zi în care presa de la Teheran a scris că un om de ştiinţă iranian, care superviza un departament al centralei nucleare de la Natanz, a fost ucis într-un atac cu bombă în capitala Iranului.

Le Figaro precizează că serviciile secrete franceze au fost informate de prezenţa sporită a agenţilor israelieni în nordul Irakului. Colaborarea dintre Mossad şi autorităţile locale kurde din nordul Irakului nu este însă o noutate, aceasta desfăşurându-se încă în timpul regimului şah iranian Pahlavi.

Ne puteți urmări și pe Google News

Cooperarea s-a înteţit odată cu invazia americană din 2003 şi datorită sprijinului oferit Mossadului de Massoud Barzani, liderul regiunii autonome kurde.

Iniţial, agenţii secreţi sau foşi militari din armata israeliană au instruit forţele kurde de securitate. În ultimii ani însă, odată cu apariţia ameninţării nucleare iraniene, Israelul a decis să se concentreze pe recrutarea de disidenţi iranieni de irigine kurdă care să îndeplinească misiuni destabiliattoare pe teritoriul Iranului.