Evenimentul Zilei > International > Le Figaro: În Italia a apărut partidul ieșirii din UE!
Le Figaro: În Italia a apărut partidul ieșirii din UE!

Le Figaro: În Italia a apărut partidul ieșirii din UE!

Un senator italian lansează partidul Italexit, după modelul formațiunii Brexit a lui Nigel Farage. Curios lucru, nu este vorba de un aliat al lui Matteo Salvini, ci de un politician al guvernului de stânga de la Roma. Amănunte au jurnaliștii de la Le Figaro.

„Gianluigi Paragone, fost membru al Mișcării 5 Stele, a ales să își prezinte formaţiunea sa politică la două zile după o întâlnire cu liderul Partidului Brexit, Nigel Farage.
Un senator italian a lansat joi, 23 iulie, Italexit, un partid suveranist care își propune să-și scoată țara din UE după modelul Partidului Brexit britanic. Gianluigi Paragone, fost membru al Mișcării 5 Stele (M5S, antisistem) și fost jurnalist de televiziune, a ales să își prezinte apartenenţa politică la două zile după o întâlnire la Londra cu liderul partidului Brexit, Nigel Farage, care a jucat un rol determinant în decizia Marii Britanii de a părăsi UE.
Acest anunț vine ca urmare a acordului european pentru lupta împotriva pandemiei Covid-19, acord al cărui prim beneficiar va fi economia italiană.
„Aderarea la această mișcare va crește în același ritm cu minciunile pe care ni le spune Europa”, a declarat alesul joi, în cadrul unei conferințe de presă organizate în Camera Deputaților. Într-un interviu acordat cotidianului „La Repubblica”, Gianluigi Paragone afirmase, marți, că „cetățeanul european nu există”, prezicând „prăbușirea viitoare” a UE.
„Majoritatea italienilor nu vor să părăsească UE. Doar aproximativ 30%, sau chiar 40% uneori, spun da pentru o plecare”, a declarat pentru AFP politologul Renato Mannheimer. Această cifră crește ușor pentru italienii care sunt în favoarea abandonării zonei euro, dar „nu cred că partidul lui Paragone poate coagula un public destul de important pentru ieșirea Italiei” a afirmat el. Pentru expert, percepția unui eșec inițial din partea Europei de a răspunde rapid la criza legată de pandemia coronavirusului din Italia a dezamăgit populația, dar de atunci sprijinul acordat UE a crescut din nou.
Un plan de relansare de 750 de miliarde de euro aprobat marți de liderii UE, o mare parte din aceşti bani fiind destinaţi sprijinirii economiei peninsulei, ar trebui să consolideze în continuare acest sprijin, potrivit lui Renato Mannheimer.
Gianluigi Paragone, care a avut legături în trecut cu Liga suveranistului Matteo Salvini, a fost ales cu M5S, dar a părăsit partidul antisistem la scurt timp după ce a luat parte anul trecut la formarea unui guvern bazat pe alianţa dintre M5S și Partidul Democrat Pro-European. M5S și Liga și-au diminuat pozițiile anti-europene în ultimii ani pentru a atrage alegători mai moderaţi”, scrie Le Figaro.

Publicat in categoriile: International
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News
Accesează: