LE FIGARO: Brexit: un „no deal" ar fi o „binecuvântare" pentru infractorii de la graniţa irlandeză
- Cristi Buș
- 20 noiembrie 2020, 03:30
Perioada de tranziție post-Brexit urmează să se încheie în decembrie. Fără un acord, relațiile viitoare dintre UE și Marea Britanie nu vor fi stabilite clar.
Eșecul negocierilor comerciale dintre Marea Britanie și UE ar putea fi o "binecuvântare" pentru rețelele criminale de la frontiera irlandeză, a avertizat miercuri (18 noiembrie) ministrul Justiției din Irlanda de Nord, Naomi Long.
Orice schimbare a dispozitivelor polițienești la granița dintre Irlanda, membră a UE, și provincia britanică Irlanda de Nord, combinată cu diferențe crescute pe piețele de pe ambele părți ale frontierei, ar constitui "un potențial nesperat pentru crima organizată".
Vorbind în faţa membrilor comisiei parlamentare britanice responsabile pentru Irlanda de Nord, Naomi Long a declarat că șeful poliției provinciei britanice este "îngrijorat de o creștere a pieței negre" în cazul unui "no deal".
În prezent, Londra și Bruxelles sunt angajate în discuții de ultimă oră pentru a ajunge la un acord cu privire la relația lor viitoare înainte de expirarea perioadei de tranziție de după Brexit, care a avut loc la sfârșitul lunii ianuarie. Un acord trebuie să fie obţinut în următoarele zile, astfel încât să poată fi examinat și ratificat de Parlamentul European până la sfârșitul anului.
"Spectrul unui acord negativ" înseamnă pentru poliție perspectiva de a fi exclusă "în timp real" din sistemele IT utilizate în UE, care își partajează fișierele în materie de persoane căutate, date ADN, amprente digitale și cazier judiciar. "De asemenea, poliţiştii nu vor avea acces la agenții precum Europol și își vor pierde capacitatea de a efectua extrădări rapide (...) Acesta este în mod clar cel mai prost scenariu posibil", a spus Naomi Long.
Controalele de-a lungul frontierei de 500 de kilometri dintre Republica Irlanda și provincia britanică Irlanda de Nord au fost suprimate după încheierea "Tulburărilor". Acordul din Vinerea Mare din 1998 a încheiat trei decenii sângeroase între republicani, predominant catolici, și unioniști, majoritar protestanți.
Eliminarea punctelor de control a fost posibilă deoarece Irlanda și Marea Britanie erau ambele membre ale pieței unice și uniunii vamale a UE. La sfârșitul perioadei de tranziție, se vor face aranjamente speciale pentru a împiedica revenirea unei frontiere dure. Cu toate acestea, poliția din Irlanda de Nord a avertizat că, încă din 2021, frontiera ar putea reprezenta o poartă pentru rețelele criminale către Marea Britanie sau UE. (Rador)