De la începutul lunii august, Bulgaria a fost raiul turiștilor români care doreau să își petreacă vacanța în afara țării. Vecinii fiind singuri care au scos restricţiile pentru turiştii străini.
„Cu siguranţă turismul bulgăresc a fost salvat de români. Pe litoralul bulgăresc s-au oprit charterele de turişti străini care veneau dinspre Europa şi Rusia, iar ei au fost nevoiţi să apeleze la români şi la bulgari. În acest moment hotelurile de pe litoralul bulgăresc sunt ocupate de români şi de bulgari. Mai sunt cu câţiva străini, dar au venit cu curse ocazionale.
Noi spunem că turismul bulgar a fost salvat de români pentru că cel puţin weekendul acesta care a trecut au fost hoteluri care nu mai aveau locuri, pare greu de crezut, dar asta s-a întâmplat. Credem că peste 50% din locurile de cazare au fost cu români în hotelurile populare şi cunoscute de români“, spune Sebastian Constantinescu, director general al Travel Planner.
Cele mai căutate staţiuni de către turiştii români sunt Nisipurile de Aur, Sunny Beach, Obzor şi Albena. Comparativ cu vara trecută, turiştii români au făcut rezervări pentru litoralul bulgăresc în medie cu o săptămână înainte de plecare.
„Până la începutul lunii august, hotelierii nu sperau să aibă rezervări spre finalul lunii august, hotelurile erau undeva la 10% grad de ocupare, dar pe măsură ce trece timpul, oamenii îşi fac de la o săptămână la alta rezervări. În momentul de faţă săptămâna aceasta arată foarte bine, hotelierii au foarte puţine locuri de cazare rămase. Însă, există disponibilităţi serioase începând cu 7-8 septembrie, dar credem că o să fie rezervări în continuare pentru că vremea e bună, ofertele sunt bune“, afirmă directorul general al Travel Planner, scrie zf.ro.
Numărul străinilor care au vizitat Bulgaria pentru vacanțe și excursii, în luna iulie a acestui an, a fost cu 85,6% mai mic comparativ cu aceeași lună a anului 2019, potrivit datelor Institutului Național de Statistică de la Sofia. Pentru călătoriile de afaceri, declinul este de aproape 60 la sută.
Practic a fost anul în care litoralul vecinilor noștri a funcționat aproape în exclusivitate, datorită românilor și bulgarilor.