Evenimentul Zilei > Politica > Lazslo Tokes vrea SĂ RECAPETE cu orice preț „Steaua României” și e hotărât să-și facă dreptatea la Strasbourg
Lazslo Tokes vrea SĂ RECAPETE cu orice preț „Steaua României” și e hotărât să-și facă dreptatea la Strasbourg

Lazslo Tokes vrea SĂ RECAPETE cu orice preț „Steaua României” și e hotărât să-și facă dreptatea la Strasbourg

Europarlamentarul Tokes Laszlo, va contesta la ICCJ şi chiar la Strasbourg sentinţa Curţii de Apel Bucureşti prin care i s-a retras Ordinul ”Steaua României”, susţinând că este vorba despre o greşeală de traducere, potrivit Mediafax.

Președintele Consiliului Naţional Maghiar din Transilvania (CNMT), Lazslo Tokes, a afirmat, vineri, la Cluj-Napoca, la o dezbatere organizată de CNMT că standardele europene, Charta drepturilor fundamentale garantează dreptul la libera exprimare.

"Nu am altă posibilitate decât de a ataca sentinţa Curţii de Apel Bucureşti la ÎCCJ şi chiar la Strasbourg. Consider că retragerea ordinului este anticonstituţională, nelegală şi este discriminatorie faţă de mine. Vreau să fac abstracţie faţă de persoana mea, este vorba despre libertatea de expresie. Eu am făcut o declaraţie prost tradusă la Băile Tuşnad în compania premierului Viktor Orban şi, sub pretextul acestei declaraţii, Comisia de Onoare a Ordinului <<Steaua României>> a propus retragerea distincţiei mele. Standardele europene, Charta drepturilor fundamentale garantează dreptul la libera exprimare. Nu înţeleg cum se poate produce un astfel de decret de retragere a ordinului”, a explicat Tokes.

El a subliniat că nu înţelege nici cum poate avea loc o astfel de prigoană la adresa sa, acuzând membrii Comisie de Onoare a Ordinului sunt în proporţie de 90% sunt membri PSD.

"Este un tribunal de partid, tendinţa politică de retragere a Ordinului este evidentă”, a precizat europarlamentarul.

În 20 noiembrie 2013, Consiliul de Onoare al Ordinului Naţional ”Steaua României” a decis retragerea distincţiei acordate lui Tokes Laszlo pe motiv că în data de 27 iulie 2013 acesta i-a cerut premierului Ungariei, Viktor Orban, ca împreună cu Guvernul pe care îl conduce să construiască ”un sistem de cooperare naţională”, prin care să se ofere ”protectorat” Transilvaniei.

Europarlamentarul a atacat decizia în instanţă, dar a pierdut atât la Curtea de Apel Bucureşti, cât şi la ÎCCJ.

În 4 martie 2016, preşedintele Klaus Iohannis a semnat decretul privind retragerea Ordinului Naţional ”Steaua României” în grad de Cavaler acordat lui Tokes, iar acesta a atact decizia în instanţă, cererea fiind respinsă, în 16 noiembrie, ca neîntemeiată de Curtea de Apel Bucureşti.

Decizia nu este definitivă şi poate fi atacată la ÎCCJ.

Laszlo Tokes a participat, vineri, la Cluj-Napoca, la conferinţa ”Simboluri naţionale versus siguranţă naţională? Procese, rapoarte şi mişcări civice în/din perspectiva relaţiilor româno-maghiare”, organizată de CNMT.

Citește și: Laszlo Tokes rămâne din nou fără ”Steaua României”

Publicat in categoriile: Politica
Ne puteți urmări pe Facebook, Telegram sau pe Google News
Accesează: