Evenimentul Zilei > Economie > Lazăr Comănescu a fost decorat cu Legiunea de Onoare în grad de Ofițer. Moment de marcă pentru consilierul Președintelui CCIR
Lazăr Comănescu a fost decorat cu Legiunea de Onoare în grad de Ofițer. Moment de marcă pentru consilierul Președintelui CCIR

Lazăr Comănescu a fost decorat cu Legiunea de Onoare în grad de Ofițer. Moment de marcă pentru consilierul Președintelui CCIR

Consilierul Președintelui Camerei de Comerț și Industrie a României (CCIR) și fostul ministru de Externe, Lazăr Comănescu, a fost decorat la începutul acestei săptămâni cu Legiunea de Onoare în grad de Ofițer, în cadrul unei ceremonii ce a avut loc la Ambasada Franței la București.

La acest eveniment a fost subliniată contribuția lui Lazăr Comănescu în parcursul României spre aderarea la NATO şi Uniunea Europeană, dar și în ceea ce privește începuturile parteneriatului strategic România-Franța. Totodată, au fost apreciate eforturile acestuia în dezvoltarea relațiilor de cooperare România – Franța, dintr-o perspectivă europeană.

 

În contextul preluării de către România a mandatului de Președinție a Consiliului Uniunii Europene, Comănescu s-a referit la relațiile bilaterale România-Franța și la perspectivele României: „România va deține pentru prima dată Președinția Consiliului Uniunii Europene. Sper ca acest lucru să ducă la o cooperare și mai puternică între România și Franța, atât în plan european, cât și bilateral. Pe plan european, sunt conștient de rolul esențial al Franței, alături de Germania, în proiectul european și sper ca noi, românii, să fim capabili să beneficiem pe cât posibil de viitoarea noastră președinție ca să ne apropiem, printr-o contribuție constructivă și de substanță, de evoluția acestor proiecte, de ceea ce numim deseori nucleul Uniunii Europene.”

 

La rândul ei, Excelenţa Sa, Michele Ramis, Ambasadoarea Franței la București a declarat: „Ați dus vocea României în cele mai mari sfere diplomatice internaționale și aproape de fiecare dintre partenerii și interlocutorii săi, dar ați fost un artizan și un actor esențial al parcursului european al României. În contextul în care România se pregătește să preia pentru prima dată Președinția Consiliului Uniunii Europene și în momentul în care clivajele (n.r. –  distincție între două grupuri pe baza anumitor criterii) sunt numeroase, pe continentul nostru, sunteți printre cei care știu mai bine ce datorează România Europei, dar și ce datorează Europa României.”

 

Cu această ocazie, şi președintele CCIR, Mihai Daraban, care l-a însoțit pe Comănescu la ceremonia desfășurată la sediul Ambasadei Franței la București, a ţinut un discurs în care l-a apreciat pe consilierul său pentru implicarea în toate proiectele majore dezvoltate de CCIR în ceea ce privește promovarea comunității de business românesc în afara granițelor.

 

Amintim că România va prelua, începând cu 1 ianuarie 2019, pentru șase luni, responsabilitatea Președinției Consiliul Uniunii Europene, la 12 ani de la aderarea la UE, pregătirea și derularea acestui mandat reprezentând o prioritate națională.

 

Deținerea Președinției Consiliului UE va fi o premieră pentru România și o oportunitate de a demonstra capacitatea de a îndeplini o sarcină atât de importantă printr-o bună planificare și coordonare la nivel național precum și un dialog susținut cu instituțiile UE și statele membre ale UE.