Evenimentul Zilei > Justitie > Laurențiu, soțul victimei: „Sunt dezgustat de justiția din România!”
Laurențiu, soțul victimei: „Sunt dezgustat de justiția din România!”

Laurențiu, soțul victimei: „Sunt dezgustat de justiția din România!”

● Cazul femeii însărcinate lovite pe trecerea de pietoni de un șofer beat! ● Documente uluitoare! ●Procurorul a clasat cazul, scoțându-l basma pe „călăul” familiei Ganea curată

Motivul nemulțumirii bărbatului a cărui soție este în stare vegetativă de mai bine de un an este întemeiat. Anchetatorii au propus clasarea dosarului de vătămare a Iuliei Ganea, pe motiv că aceasta n-a depus plângere penală!

În mai 2015, pe o „zebră” din localitatea Cristian (Brașov), un șofer mort de beat a lovit-o în plin pe Iulia (29 de ani), omorându- i fătul de opt luni pe care-l purta în pântece, iar pe ea nenorocind- o pe viață. Tragedia familiei Ganea a sensibilizat o țară întreagă, românii punând mână de la mână pentru a-l ajuta pe Laurențiu să-și ducă soția la tratament în străinătate. În prezent, femeia luptă pentru viață într- o clinică din Israel, unde o singură zi de spitalizare costă 1.100 de dolari!


De parcă toată această dramă care a retezat o familie abia înfiripată n-ar fi fost de ajuns, procesul în cadrul căruia este judecat „călăul” a luat o turnură aiuritoare. Liviu Neculicioiu (47 de ani), șoferul beat care o lovise pe Iulia chiar pe trecerea de pietoni, primise inițial o pedeapsă de doi ani și patru luni de închisoare cu executare. De asemenea, Neculicioiu trebuia să-i plătească lui Laurențiu Ganea 10.000 de lei – daune civile și 60.000 de euro – daune morale. Doar că, de curând, Laurențiu Ganea a primit o înștiințare revoltătoare din partea anchetatorilor.

„S-au convins cu ochii lor că era în comă de gradul III”

„Mi s-a comunicat că se propune clasarea dosarului pentru vătămarea corporală a Iuliei, pe motiv că ea nu a depus plângere penală în decurs de trei luni. E absurd! Cum să depună ea p l â n ge rea , când este în stare vegetativă de un an? Polițiștii au venit – la câteva zile după teribilul accident – la ea, la spital, să-i ia declarații. S-au convins cu ochii lor că Iulia era în comă de gradul III. Ce plângere să mai facă, sărăcuța?!”.

Vocea so țu lui și a tată lui îndurerat e sugrumată de indignare: „La o zi după tragedie, am conceput declarația adresată poliției. Apoi, pentru a putea formula și plângerea penală în locul Iuliei – de parcă Justiția n-ar fi trebuit să se sesizeze din oficiu -, am demarat procedura pentru a deveni curatorul ei. De remarcat că în tot acest timp, Staicu Florin, comisar în cadrul Poliției Râșnov, m-a îndrumat cu actele, cu tot. A durat cinci luni să devin, oficial, curatorul soției mele și să depun plângerea penală în locul ei, pentru că am avut nevoie și de o decizie a Tribunalului”.


FOTO: Deși procurorul Voicu Adriana știa din raportul medicilor de la Spitalul Bagdasar-Arseni că Iulia Ganea este în stare vegetativă (facsimil dreapta), a dispus, totuși, clasarea dosarului ei de vătămare, pe motiv că femeia ar fi de fapt aptă să formuleze ea însăși plângerea penală (facsimil stânga)! Propunerea de clasare a comisarului Staicu Florin nu face decât să se alinieze „voinței legiuitorului”, așa cum se poate citi din penultimul paragraf al referatului„Au lungit-o ca să-l scape de un dosar penal”

Laurențiu își trage sufletul, apoi reia: „Înainte să-mi parvină decizia aberantă de clasare a cazului, chiar am fost în audiență la procuror. Mi-a spus să aștept acasă, că o să primesc înștiințare. Și ce s-a întâmplat? Plângerea mea a fost înregistrată, dar n-au ținut cont de ea. Au lungit-o ca să-l poată scăpa pe șoferul beat de un dosar penal! A rămas doar cu dosarul de vătămare a fătului, cel care viza vătămarea soției a fost clasat! Vor să-l dea uitării”.


FOTO: Privirea rătăcită a Iuliei, o mărturie vie a teribilului accident din 2015Paramedicul brașovean își adună din nou gândurile: „Doamne, credeam că, fiind un caz mediatizat, infractorul nu va scăpa! Văd, însă, că ăștia nu au frică de nimeni și de nimic. Dar nu vreau să mă las, mă duc și la ministrul Justiției, doar să-mi găsesc dreptatea. Eu nu vreau să creadă lumea că m-am împăcat cu el (n.r. – Liviu Neculicioiu) și că m-a umplut de bani. Dacă obțin ceva, vreau să fie legal, iar asta va decide judecătorul”.

Laurențiu Ganea a răbufnit în fața absurdului acestei situații nedrepte: „Era, până la urmă, o chestiune de moralitate. Cum să clasezi cazul pe motiv că Iulia Ganea, aflată de un an în stare vegetativă, n-a depus plângere penală în maximum trei luni de la accident? Cum să scrii tu, ca procuror, fără să ții cont de raportul medicilor, că Iulia Ganea e aptă să facă plângeri, când ea mănâncă și acum cu paiul? Cum?”.

Laurențiu și-a prins fața în palme, iar dezamăgirea și indignarea îi țâșnesc printre buzele strânse: „Țin să «mulțumesc» anchetatorilor pentru propunerea de clasare a dosarului pentru vătămarea soției mele… Nu înțeleg de ce legile sunt făcute pentru infractori. SUNT DEZGUSTAT DE JUSTIȚIA DIN ROMÂ- NIA… Nu știu ce se urmărește în acest caz, până la urmă cred că vor să mă scoată pe mine vinovat. Îmi cer scuze domnilor anchetatori că mă deplasam pe trecerea de pietoni, poate eram eu băut…”

Iulia este afectată și de epilepsie

Laurențiu ne-a explicat și care este, în prezent, starea de sănătate a Iuliei: „Încă nu avem rezultate spectaculoase. Un mic progres există, dar ne face probleme o epilepsie dobândită în urma stopului cardiac suferit la Brașov. Medicamentația pentru epilepsie îi dă Iuliei stări de somnolență, iar medicii din Israel vor să găsească echilibrul de medicamentație care să o mențină trează și să o poată stimula. Doctorii consideră că Iulia a stat prea mult timp adormită în perioada spitalizării din România. Au îmbuibat- o cu medicamente, nu avea cum să progreseze în acele condiții”.


FOTO: Laurențiu și Iulia Ganea, înainte de accidentAleargă după banii de la asigurator

Pentru a putea continua tratamentul Iuliei din Israel, Laurențiu are nevoie de bani: „Eu m-am întors recent în țară. Soția a rămas cu mama ei pentru încă aproximativ o lună și jumătate. Ideal ar fi să continuăm în Israel, dar, din punct de vedere financiar, nu ne mai permitem. Am revenit în România pentru a recupera cei 60.000 euro de la asigurator, sumă stabilită prin hotărâre judecătorească, dar mă îndoiesc că-i voi primi curând”.


FOTO: 2 ani și patru luni de închisoare cu executare a primit Liviu Neculicioiu, șoferul beat care a lovit-o pe Iulia pe trecerea de pietoni, omorându-i fătul din pântece, iar pe ea nenorocind-o pe viață. Acum, autoritățile au propus clasarea dosarului de vătămare a Iuliei!Cine vrea să-l ajute pe Laurenţiu să-şi salveze soţia, poate dona bani în următorul cont: RO25RNCB0318029686080001 – BCR, beneficiar – Laurenţiu Florin Ganea. Pentru donaţiile din străinătate, se va folosi acelaşi cont, dar şi adresa: Bd. Regina Elisabeta nr. 5, Sector 3, Bucureşti, cod poştal 030016; Cod SWIFT: RNCBROBU; Cod BIC: RNCB