Laurence Fishburne: "Filmul m-a băgat în sperieţi" | VIDEO

Laurence Fishburne: "Filmul m-a băgat în sperieţi" | VIDEO

Actorul a vorbit pentru EVZ despre cum lungmetrajul "Contagion: Pericol nevăzut" l-a fascinat, dar nu l-a transformat într-un ipohondru.

Lungmetrajul "Contagion: Pericol nevăzut", de Steven Soderbergh, cu o distri­buţie doldora de staruri (Matt Damon, Kate Winslet, Marion Cotillard, Gwyneth Paltrow, Laurence Fishburne şi Jude Law), a avut premiera românească pe 30 septembrie. Actorul Laurence Fishburne, care îl interpretează pe Dr. Ellis Cheever de la Centrul pentru Controlul Bolilor (CCB) din SUA şi cel care o trimite pe Dr. Erin Mears (Kate Winslet) în Minnesota, pentru a controla răspândirea bolii, a explicat pentru EVZ de ce filmul este deopotrivă global ca impact şi intim.

EVZ: Ce te-a atras la şi te-a determinat să joci în "Contagion: Pericol nevăzut"? Laurence Fishburne: Păi, când am citit scenariul, am fost şocat de inteligenţa lui şi mi-a plăcut că acţiunea se petrece la nivel internaţional. Vreau să spun că ce se întâmplă în film are un impact global. Şi apoi, după ce am văzut lungmetrajul, mi s-a părut totodată foarte intim. Adică, evenimentele au o rezonanţă globală, dar, totodată, filmul se concentrează asupra personajelor într-un mod remarcabil de intim, aşa că te trezeşti implicat în vieţile acestor oameni într-un moment în care nu le este tocmai bine. Astea sunt elementele care m-au atras la "Contagion: Pericol nevăzut".

Toate aceste elemente adunate fac ca situaţia din film să pară foarte reală, nu? Da. Adică, bazându-mă pe ce am aflat de la consultantul nostru tehnic, dr Lipkin, poten­ţialul pentru declanşarea unei astfel de epidemii este foarte real. Foarte real. Să vorbim puţin despre personajul dv, Dr. Ellis Cheever, un personaj - cheie. Cine e el? Este şeful CCB. El este omul responsabil pentru trimiterea oamenilor pe teren pentru a-şi da seama ce se întâmplă cu acest virus, de unde provine, ce nu e, cum poate fi eradicat şi cum poate fi produs un vaccin contra acestui virus. Deci, are multe responsa­bi­li­tăţi. El este şi "faţa" CCB-ului atunci când oamenii şi media întreabă "Ce este acest lucru?". El e tipul care ar trebui să aibă răspunsurile şi să fie capabil să disemineze informaţia în aşa fel încât oamenii să fie informaţi, nu panicaţi. Este o parte foarte interesantă a filmului legată de întrebări precum "Cum tratezi informarea şi dezinformarea?", "Cum lucrezi cu blogerii?" şi "Cum faci publice informaţiile pe care le ştii sau crezi că le ştii, dar nu eşti sigur?". Joacă informaţia un rol crucial în "Contagion: Pericol nevăzut"? Informaţia înseamnă putere. Informaţia, în epoca în care trăim acum, este o monedă de schimb. Oamenii o folosesc şi ca o metodă de a obţine putere şi pe post de monedă de schimb. La asta mă refer când vorbesc despre blogeri şi internet. De fapt, informaţia ar trebui diseminată în moduri specifice, cinstite şi adevărate. Faptele ar trebui să fie verificabile. Şi, din nefericire, uneori nu sunt.

Personajul dv. are responsabi­li­tăţi uriaşe. Cum aţi abordat acest aspect? M-am întâlnit cu dr Lipkin, am discutat cu el şi mi-a explicat ce înseamnă funcţia personajului meu şi asta mi-a fost relativ uşor să înţeleg. Apoi mi-am zis vorba lui Morgan Freeman: "învaţă-ţi replicile şi dă-i bătaie". Vorbeam de informaţie înainte şi o e interesant la film modul în care personajul dv tratează infor­maţiile speciale. Da, aşa e. Aşa te implici în partea privată din existenţa lui Cheever. Până în acel moment tot ce vezi e cum se confruntă el cu faptul că e şeful CCB-ului. Iar, într-un moment dat, dezvăluie o informaţie unei persoane pe care o iubeşte, trece de o limită şi nu respectă protocolul. Atunci e prima dată când acţionează ca o fiinţă umană. Ceea ce îmi place cel mai mult la acest film este că vezi oamenii când nu sunt la înălţime. Şi atunci îi vezi făcând aceste mici fapte eroice.

Ce părere ai avut despre "Contagion: Pericol nevăzut" când ai văzut varianta finală? Filmul m-a băgat în sperieţi. M-am îndrăgostit de el, mi s-a părut grozav. Realmente mi-a făcut plăcere să îl urmăresc, începând de la primul cadru. "M-a prins de mânecă" şi nu mi-a mai dat drumul. Aşa că sunt foarte mulţumit de film. Cum te-a afectat epidemia din film? Eşti mai atent în privinţa lucrurilor pe care le atingi? Nu, nu prea. Nu în mare măsură. De fapt, am nişte dezinfectant pentru mâini la mine, dar nu-l voi folosi până nu pleci.

Cum te-a făcut să crezi acest film că ne gestionăm temerile şi efectele lor? "Contagion: Pericol nevăzut" este un exemplu foarte bun când vine vorba de cum ne gestionăm temerile, aş spune. Este un portret foarte, foarte cinstit al manierei în care tratăm lucrurile care ne sperie.

«Contagion: Pericol nevăzut» este un exemplu foarte bun când vine vorba de cum ne gestionăm temerile, aş spune." LAURENCE FISHBURNE, actor INDECIS. Deşi spune că nu a devenit obsedat de viruşi, Laurence Fishburne nu a uitat să vină la interviu cu dezinfectantul pentru mâini Foto: Reuters

DECLARAŢIILE REGIZORULUI

Avanpremieră cu cântec

"Am încercat să păstrez lucrurile cât mai simple", recunoştea regizorul Steven Soderbergh (foto), întrebat cum a păstrat echilibrul între spectacolul mare şi cele mai intime momente, într-un interviu acordat EVZ, precizând: "şi când mă uitam la o scenă, încercam să-mi dau seama cât de puţine cadre aveam nevoie, în loc de cât de multe. Am vrut să fie, în ceea ce priveşte stilul, unul dintre cele mai simple filme pe care le-am făcut. Pentru a obţine acest rezultat, trebuia ceva mai mult decât să ajung în locaţie şi să spun «o să acopăr asta din toate unghiurile şi mă descurc eu mai încolo». Am vrut ca fiecare cadru să aibă un scop, nu să fac o risipă. Astfel încât, dacă eliminai un cadru, ai fi simţit că ceva lipseşte. Aşa a rămas - filmat la nivelul ochilor, fără cadre cu macaraua, fără artificii cu camera. Am vrut să fie totul simplu, ca oamenii să fie atenţi la interpretări". Pe cineast l-a distrat reacţia "cobailor" pe care a testat "Contagion: Pericol nevăzut" - "A fost amuzant la avanpremieră când se termina filmul, se aprindeau luminile şi 400 de oameni îşi dădeau seama că stau lângă nişte străini şi că au atins totul. Îţi puteai da seama că nu erau fericiţi", constată Soderbergh, mulţumit nevoie mare.

DEZVĂLUIRI  

Secretul regizorului Steven Soderbergh

Fishburne susţine că realizatorii lungmetrajului "Contagion: Pericol nevăzut" au făcut tot ce le-a stat în putinţă pentru ca filmul să se bazeze pe adevăruri ştiinţifice de actualitate.

Era foarte important ca acest film să pară real, dar, până la urmă, rămâne ficţiune... Este ficţiune, dar se bazează pe fapte reale. Consultanţii noştri, scenaristul şi Steven (Soderbergh - n.r.) au făcut multă muncă de documentare. Au făcut toate eforturile posibile ca să se asigure că totul se bazează pe adevăruri ştiinţifice, pe ceea ce ştim în prezent în termeni de astfel de boli.

Cum l-ai caracteriza pe regizorul Steven Soderbergh? Este uimitor de rapid şi incredibil de intuitiv. Cred că are realmente darul de a ştii ce să nu le spună actorilor. Şi esre suficient de inteligent ca să se relaxeze şi să observe contribuţia noastră la film. Apoi ia camera şi găseşte cea mai avantajoasă poziţie din care să captureze ceea ce se întâmplă. Foarte deştept tipul şi rapid ca un fulger. Şi din punct de vedere tehnic ştie foarte bine ce face şi e foarte distractiv să lucrezi cu el.

Personajul Ally Hextall, jucat de Jennifer Ehle. Este acesta unul dintre eroii discreţi ai filmului? Exact. Momentul ei de eroism este cu adevărat emoţionant. Momentul lui Elliott Gould intervine atunci când îşi asumă un risc, este în primejdie şi face exact ce i s-a spus să nu facă. Călătoria lui Kate Winslet este un act de eroism. Fiecare are câte un mic moment, cred eu. Până şi personajul lui Jude Law. Chiar dacă în acest film el reprezintă opoziţia. În sensul că afirmă că "Nu putem avea încredere". El e cel care chestionează tot ce se întâmplă. "Putem avea realmente încredere în ne spun ei?". Acest este mesajul lui şi, într-un fel, e un act de curaj. Filmările s-au desfăşurat în multe locaţii diferite. Ce ţi s-a părut special la a ta? Am fost în Atlanta, unde se află CCB-ul, şi asta a fost destul de uimitor şi de fascinant. Cineva m-a întrebat dacă am aflat acolo ceva ce nu mi-aş fi dorit să ştiu. Ţin o grămadă de boli contagioase la CCB şi le ţin ascunse. Sunt sigur că o fac cu scopul de a-şi da seama cu ce alţi viruşi s-ar mai putea confrunta. Totuşi e un gând înspăimântător acela că undeva în această ţară cineva adăposteşte boli fatale. Nu ţi se pare?

"Contagion: Pericol nevăzut" este şi o tragedie mondială care explică şi cât de legaţi unii de alţii suntem. Exact! Este global. Este o epidemie globală care chiar ar putea avea loc. Şi am văzut versiuni mini cu H1N1 şi SARS. Dar lumea a mai asistat la astfel de epidemii. Nu în istoria recentă, dar s-a mai întâmplat. Mai ştim încă, cel puţin cât de cât, despre ceva numit variolă. Toţi ne mai aduce aminte cât de cât de că era o boală reală şi că a devastat lumea. OBSERVAŢIE. Fishburne crede că varicela a rămas o slabă amintire <iframe width="560" height="315" src="http://www.youtube.com/embed/4sYSyuuLk5g" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

Ne puteți urmări și pe Google News