Concursul Internațional “George Enescu” aduce împreună numele viitorului în muzica clasică internațională și unele dintre cele mai importante orchestre românești. Într-o inițiativă unică, lansată și coordonată de drijorul Cristian Lupeș, laureații secțiunilor Vioară, Violoncel și Pian ai ediției din această toamnă (6-27 septembrie) vor avea oportunitatea de a evolua pe scenele din Iași, Arad, Bacău, Craiova, Ploiești, Oradea, Satu Mare, Sibiu și Târgu Mureș.

„Această inițiativă arată modul în care Festivalul și Concursul Enescu pot să catalizeze viața culturală și să genereze noi oportunități și noi proiecte culturale pentru România. Tinerii laureați au nevoie de cât mai multe concerte, atât din perspectiva construirii unui portofoliu, cât și din cea a câștigării de experiență. Oportunitatea de a concerta alături de filarmonicile din țară îi pune în valoare pe laureații Concursului Enescu și îi face cunoscuți pentru industrie și pentru public, cu atât mai mult cu cât provocarea pentru cariera artistică este să transformi oportunitățile pe care ți le dă câștigarea unui premiul la Concursul Enescu în pași concreți pe mai departe, pentru a construi o carieră”, a declarat pentru presă Oana Marinescu, director de comunicare al Festivalului și Concursului Enescu.

„Ideea a pornit de la dezvoltarea acestui eveniment în raport cu alte concursuri din lume care se compară cu Concursul Enescu și care oferă laureaților, pe lângă premii, și posibilitatea de a susține concerte. Cu atât mai mult proiectul se putea realiza fiindcă sistemul românesc de filarmonici este dezvoltat, sunt în jur de 12, 16 orchestre și, astfel, putem să implicăm laureații secțiunilor de vioară, de violoncel și de pian. Rezultatul este o experiență muzicală extraordinară, atât pentru tinerii laureați, cât și pentru orchestre, dar și pentru public – oamenii vor putea întâlni și acasă fragmente din Festivalul și Concursul Enescu pe parcursul unei stagiuni”, explică dirijorul Cristian Lupeș, inițatorul proiectului.