Evenimentul Zilei > Justitie > Laura Georgescu, sub tirul anchetelor DNA: A fabricat reclamații pentru a amenda posturile TV
Laura Georgescu, sub tirul anchetelor DNA: A fabricat reclamații pentru a amenda posturile TV

Laura Georgescu, sub tirul anchetelor DNA: A fabricat reclamații pentru a amenda posturile TV

Consiliul Audiovizualului, implicat într-un nou dosar. De luni, instituția nu va mai putea fucționa din lipsă de membri. Antena 3 scapă din nou.

Consiliul Național al Audiovizualului este blocat. Ieri, în ultima zi în care membrii instituției mai puteau să formeze cvorum și să ia decizii, ședința a ținut doar două ore, deoarece atât Laura Georgescu, șefa CNA, cât și Lorand Turoş, membru al Consiliului, au primit „vizita” procurorilor DNA. Ironic, la punctul șase al ordinii de zi se aflau reclamațiile DNA și CSM, făcute în luna iunie, la adresa Antenei 3.

De luni, CNA nu va mai putea ține ședințele

Perchezițiile DNA au avut ca scop ridicarea de documente de la secretariatul instituției, deoarece șefa CNA a fost acuzată într-un nou dosar că „fabrică” sesizări cu date de identificare nereale, în urma cărora ar fi fost amendate posturile Antena 3, Estrada TV, Etno TV și Taraf TV. A fost percheziționat biroul Laurei Georgescu, dar și alte două birouri ale membrilor Lorand Turos și Christian Mititelu și s-au verificat reclamațiile sosite electronic. Laura Georgescu a spus că nu știe nimic despre acuzații și că își va duce mandatul până la capăt.

Amânări la nesfârșit

Cum evenimentele s-au precipitat, membrii Consiliului nu au mai avut timp să discute și despre strategia pe care o vor folosi începând cu săptămâna viitoare, când vor rămâne numai în șapte membri (față de 11 cât ar fi trebuit să fie). Reclamațiile ce vor fi depuse la CNA se vor analiza abia după ce vor fi numiți noii membri.

Procurorii au plecat după aproximativ șase ore cu mai multe documente din birourile CNA. Deși ședința a început în jurul orei 11.00, cu o oră întârziere, ieri, în jurul orei 13.00, s-a pus punct întâlnirii, deoarece Lorand Turos a fost chemat de către reprezentanții DNA.

Cei mai afectați de blocajul Consiliului sunt reprezentanții televiziunilor, care sunt dependenți pentru rezolvarea problemelor de instituția ce reglementează forul audiovizual.

Presiuni pentru televiziunea lui Pinalti

Nu este pentru prima dată când Consiliul Național al Audiovizualului (CNA) se situează în mijlocul unui scandal cu conotații penale. Laura Georgescu este urmărită penal și acuzată de abuz în serviciu în cazul „Giga TV”.

În septembrie anul trecut, ea a propus retragerea licenței postului de televiziune deținut de Gheorghe Ștefan „Pinalti”. CNA a votat și, cu scorul de 7 – 4, s-a luat decizia retragerii licenței postului amintit. După două săptămâni, același CNA a emis o decizie care a anulat rezultatul votului și a decis păstrarea licenței de televiziune. Procurorii au constatat că a doua oară, trei dintre membri CNA și-au schimbat, inexplicabil, votul.

Speriat că rămâne fără televiziune, Gheorghe Ștefan ar fi apelat la fostul deputat Viorel Hrebenciuc pentru a-și folosi influența politică, astfel încât votul inițial să fie răsturnat. Viorel Buda (propus în CNA din partea PNL), Cristina Trepcea (PSD) și Răsvan Popescu (PSD) sunt cei care și-au schimbat votul în privința postului din Piatra Neamț.

Prietenie trainică

Georgescu a fost numită ca membru al CNA din postura de reprezentant propus de către Guvern. Ea a fost aleasă cu voturile PSD, care de altfel a şi susţinut-o în vederea alegerii ca preşedintă a Consiliului. Presa a dezvăluit că premierul Victor Ponta și Georgescu se cunosc din 1997. Actuala șefă a CNA era producătorul unei emisiuni la care era invitat viitorul premier. În 2003, Ponta a cooptat-o în echipa Corpului de Control pe Laura Georgescu.

Scandal în CNA

Monica Macovei și-a trimis ieri staff-ul de campanie să o reprezinte la CNA, pentru a lămuri problema opririi interviurilor cu prezidențiabilii la știrileprotv.ro și acuzațiile de cenzură aduse CNA. Din partea ProTV a fost prezent Cristian Leonte, cel care trebuia să realizeze interviurile pe site. Reprezentanții candidatei la președinție au schimbat replici tăioase cu membrii CNA și au refuzat să ceară scuze reprezentanțiilor forului audiovizual pentru acuzațiile aduse. Totul a culminat cu ieșirea pe ușă a staff-ului. Reacția Pro TV. Cristian Leonte a spus că „PRO TV a hotărât să oprească seria interviurilor cu candidații la alegerile prezidențiale pentru a nu crea impresia unui partizanat politic”. „Nu a existat nicio intervenție a unei autorități publice sau a CNA de a stopa acest demers, ci a fost o decizie editorială internă a Pro TV”, a spus jurnalistul.

Publicat in categoriile: Justitie
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News
Accesează: