Laura Badea-Cârlescu: „Sportul românesc trebuie să fie politică de stat, prioritate națională”

Laura Badea-Cârlescu: „Sportul românesc trebuie să fie politică de stat, prioritate națională”

Campioana olimpică de la Atlanta a vorbit într-un interviu acordat pentru „Evenimentul zilei” despre starea sportului românesc, despre măsurile ce trebuie luate pentru relansarea fenomenului și despre cea mai mare victorie a carierei de scrimeră

Laura Badea-Cârlescu a rămas în istoria sportului românesc după victoria fantastică obținută la Jocurile Olimpice găzduite de Atlanta, în 1996. Pe pământ american, românca a câștigat medalia de aur la floretă, după o finală epuizantă fizic și psihic, disputată contra italiencei Valentina Vezzali. A fost apogeul unei cariere încărcate de medalii mondiale, europene, dar și mondiale.

Astăzi, Laura Badea este directorul Academiei Olimpice Române și se ocupă de promovarea valorilor olimpice. L-a consiliat pe Alin Petrache, fost președinte al COSR, și așteaptă bătălia dintre Gabi Szabo și Mihai Covaliu, pentru șefia forului. „Îi susțin pe amândoi. Trebuie să fiu imparțială”, spune campioana olimpică, despre alți doi mari campioni olimpici români.

- Evenimentul zilei: Cum ați descrie situația generală prin care trece sportul românesc în ultimii ani?

Ne puteți urmări și pe Google News

- Laura Badea - Cârlescu: Spor tul mondial s-a schimbat foarte mult în ultimul deceniu şi este nevoie de o implicare profesionistă pentru ca România să obţină rezultate remarcabile la viitoarele ediții ale Jocurilor Olimpice. Situația sportului nu poate fi rezolvată cu soluţii de moment. Nu mai sunt suficiente calităţile moral-volitive, adică încrederea în sine, voinţa, spiritul colectiv, dorinţa de autoafirmare, talentul şi munca sportivilor, profesorilor şi antrenorilor. E nevoie de mai mult. Astăzi, sportul de înaltă performanţă înseamnă cercetare, recuperare adecvată după efort, nutriție, alimentație corespunzătoare, echipamente performante. Nimeni nu este permanent învingător, din fiecare înfrângere trebuie să învățăm ceva care să ne ducă din nou la victorie.

„Și-a asumat neîndeplinirea obiectivului”

- Delegația României a înregistrat rezultate modeste la Rio. Putem vorbi despre un dezastru?

- Laura Badea - Întotdeauna au existat așteptări înalte în materie de rezultate sportive obținute de sportivii noștri la JO. Este de înțeles deoarece Olimpiada - marele festival al sportului - se desfășoară o dată la patru ani, fiind cea mai importantă competiție sportivă a lumii. Mulți dintre noi uităm că această competiție este între sportivi, participanți în probe individuale sau pe echipe, și nicidecum între națiuni. E din ce în ce mai greu să te califici la Jocurile Olimpice – există criterii și bareme greu de îndeplinit. Revenind la ediția desfășurată la Rio în afară de ceea ce s-a vehiculat în massmedia – cel mai slab rezultat din istorie după Jocurile Olimpice de la Helsinki - aș adăuga faptul că, comparativ cu ediția din 1952 unde au participat 69 de Comitete Naționale Olimpice, în 2016 au fost prezente 206 țări.

- Cum vi s-a părut decizia lui Alin Petrache, de a demisiona. Ați fost consilierul fostului președinte. Cum ați colaborat?

- Laura Badea - Domnul Alin Petrache și-a asumat neîndeplinirea obiectivului, acela de a obține 6-8 medalii la ediția de la Rio. Am fost consilierul domniei sale pe problemele legate de educația olimpică. Am avut o colaborare bună.

- Cine ar fi un președinte mai bun al COSR? Gabi Szabo, sau Mihai Covaliu?

- Laura Badea  – Cred că oricare dintre ei. Eu îi susțin pe amândoi. Lucrez în administrația olimpică, deci trebuie să fiu imparțială.

- Se vorbește despre restrângerea ariei de selecție în sport. Cum mai pot fi atrași tinerii ca să facă mișcare?

- Laura Badea   - Din păcate numărul performanţelor, dar şi al copiilor legitimaţi, scade. Vorbind despre copii s-ar putea lansa un program denumit „Micii olimpici şi marile lor ambiţii!”. Aici ar trebui să stea – sunt sigură de asta – secretul viitoarelor performanţe pe care sportul românesc le aşteaptă şi le pregăteşte.

- Care sunt măsurile urgente care ar trebui luate în sportul românesc?

- Laura Badea   - Sportul românesc trebuie să fie politică de stat care trebuie să determine acţiuni şi decizii din partea ministerelor implicate. Să fie prioritate naţională. Relansarea sportului românesc trebuie să înceapă cu dezvoltarea unei culturi a sportului. Nu avem o cultură a sportului. La marile competiţii internaţionale ne mândrim cu sportivii noştri când obţin performanţe, dar îi blamăm atunci când nu performează. Aceasta se clădeşte în timp, interesul tinerilor pentru sport trebuie să fie o soluţie viabilă pentru cariera vocaţională. Trebuie să creăm programe-cadru pentru toate nivelurile, de la sportul de masă până la cel de înaltă performanţă. Trebuie să atragem copiii şi tinerii către sport, să creştem numărul copiilor legitimaţi, să instruim şi să perfecţionăm profesorii de sport si antrenorii, să identificăm un număr de sportivi care să ne reprezinte în viitor la marile competiţii, să dezvoltăm infrastructura pentru sport şi să implicăm mediul privat.

- Revenind în trecut, ce ați simțit când ați devenit campioană olimpică?

- Laura Badea   - Succesul obţinut la Atlanta în 1996 a venit după mulţi ani de muncă, de dorinţă de afirmare în plan internaţional. O medalie este rodul muncii unei echipe nevăzute: mulţi, foarte mulţi coechipieri, antrenori, medici, cercetători, nutriţionişti, maseuri şi tehnicieni contribuie la obţinerea unei medalii. Imnul se intonează doar pentru învingător – pentru mine, pentru România. Titlul olimpic reprezintă un pas imens în cariera de campion, dar şi garanţia unor schimbări importante. Nu e vorba doar de bani. Sportivul capătă automat statutul de persoană publică şi fiecare clipă are dimensiuni noi.

- Care a fost cel mai delicat moment al carierei?

- Laura Badea   - Au fost multe momente în care am vrut să renunț. Cel mai greu a fost la JO de la Barcelona, în 1992. Îmi câştigasem dreptul de a intra în concursul individual, dar antrenorul s-a răzgândit şi a nominalizat o altă colegă. Am avut forța să o iau de la capăt.

Director al Academiei Olimpice

Laura Badea-Cârlescu este directorul Academiei Olimpice. Campioana olimpică a explicat ce înseamnă munca la acest for: „Sunt directorul Academiei din anul 2011, dar am fost secretarul acesteia din 2005. În spatele meu se află o echipă puternică de voluntari care își desfășoară activitatea în cele 41 de județe și Municipiul București. Academia Olimpică Română este o instituție de cultură și educație olimpică indispensabilă atât în viața sportivă, cât și în viața socială a tinerilor. Anul acesta s-au împlinit 25 de ani de existență (a fost fondată pe 21 martie 1991). Principalul scop al Academiei îl reprezintă afirmarea și promovarea pe toate planurile a ideilor generoase ale olimpismului, a valorilor olimpice: excelență, prietenie și respect”, ne-a spus fosta scrimeră.

Atlanta ’96, performanță neegalată nici până astăzi

De-a lungul carierei sportive, Laura Badea-Cârlescu a fost prezentă de cele mai multe ori pe podiumurile olimpice, mondiale și europene. În urmă cu 20 de ani, floretista legitimată la Steaua o învingea pe italianca Valentina Vezzali (scor 15- 10), în finala de la Atlanta, și astfel devenea prima sportivă româncă medaliată cu aur olimpic, la scrimă.

FOTO;Laura Badea- Cârlescu, scrimera de aur a României FOTO: EVZ

Ana Maria Brânză, la un pas de aurul olimpic

Un rezultat neegalat nici până acum de vreo scrimeră „tricoloră”. Însă, cea care a fost foarte aproape de a-i egala performanța Laurei a fost Ana Maria Brânză (actualmente Popescu), care a cucerit argintul în 2008, la Jocurile Olimpice de la Beijing.

În schimb, la individual scrimă băieți, România a mai cucerit două medalii olimpice de aur, prin floretistul Ion Drâmbă, la JO din Mexic (1986) și prin sabrerul Mihai Covaliu, la JO de la Sydney (2000). Palmaresul Laurei Badea este impresionant, după 23 de ani de scrimă: 1997 – argint cu echipa la CM de la Cape Town / 1997 – aur la individual la CE de la Gdansk / 1998 – argint cu echipa la CM de la La Chaux De Fonds / 1999 – bronz la individual și argint cu echipa la CE de la Bolzano / 2000 – argint la individual și cu echipa la CE de la Moscova / 2002 – bronz cu echipa la CM de la Lisabona / 2003 – bronz cu echipa la CM de la Havana / 2004 – argint cu echipa la CM de la New York / 2004 – aur la individual și cu echipa la CE de la Copenhaga.

„Marii campioni care şiau binemeritat locul în istoria scrimei sunt cei care au reuşit să găsească ineditul, să creeze şi să soluţioneze situaţii originale”, ne-a declarat fosta floretistă de aur a României.