Laszlo Kover: Cenușa poetului Nyiro Jozsef este la Budapesta

Laszlo Kover: Cenușa poetului Nyiro Jozsef este la Budapesta

Președintele Parlamentului ungar, Laszlo Kover, a declarat, la sosirea în România că rămăşiţele pământeşti ale scriitorului Nyiro Jozsef sunt la Budapesta şi că nu a făcut "barbar" Guvernul român, ci doar metodele la care acesta a recurs. Secretarul de stat pentru cultură, Geza Szocs, declarase pentru portalul index.hu, citat de Der Spiegel, că cenușa poetului extremist Nyiro Jozsef a fost introdusă ilegal în România.

UPDATE. "Nu era vorba despre Guvernul României, ci despre nişte metode la care a recurs acest Guvern" a spus Laszlo Kover, precizând însă că nu își va prezenta scuze. Secretarul de stat pentru cultură, Geza Szocs, declarase pentru portalul index.hu, citat de Der Spiegel, că cenușa poetului extremist Nyiro Jozsef a fost introdusă ilegal în România, deși autoritățile nu au permis acest lucru, fiind nevoie de "o conspirație". Presa maghiară a scris că în geanta pe care secretarul de stat maghiar Geza Szocs a așezat-o pe catafalc s-ar fi aflat urna cu cenușa poetului maghiar comemorat. Der Spiegel scrie ca Szocs nu a vrut "nici să confirme, nici să infirme" informația că în geantă s-a aflat cenușa poetului fascist.

Înhumarea urnei cu cenușă lui Nyiro Jozsef la Odorheiul Secuiesc era planificată pentru  duminica trecută, dar Guvernul României a interzis desfășurarea ceremoniei, așa că organizatorii au fost nevoiți să se rezume la un eveniment ecumenic.

La ceremonie au participat membri din conducerea partidului de extrema dreaptă Jobbik, secretarul de stat pentru cultura din Guvernul maghiar, Geza Szocs, și președintele Parlamentului de la Budapesta, Laszlo Kover. Deși președinții celor două Camere ale Parlamentului, Vasile Blaga și Roberta Anastase, i-au trimis ieri o scrisoare în care îl rugau să-și amâne vizita după alegerile locale, președintele Parlamentului ungar, Laszlo Kover, va fi prezent, astăzi, în Ținutul Secuiesc la evenimentele PCM. Kover urmează să ajungă în Ţinutul Secuiesc în această după amiază, pentru a participa la un miting al PCM. Laszlo Kover a participat la evenimentele PCM din România şi între 24 şi 27 mai, inclusiv la comemorarea poetului maghiar Jozsef Nyiro, când  a criticat refuzul autorităţilor române de a permite reînhumarea poetului, calificând atitudinea Guvernului român drept "neprietenoasă, necivilizată şi barbară". Ulterior, premierul Victor Ponta i-a cerut omologului său Viktor Orban să se distanţeze de declaraţiile lui Kover. Secretarul de presă al lui Orban i-a răspuns însă că Ungaria consideră cazul mai mult un act de reverenţă decât unul de natură politică. Vicepremierul ungar: Scandalul legat de reînhumarea lui Joszef Nyiro, cauzat de situația politică din România

Ne puteți urmări și pe Google News

Comentând disputele dintre Ungaria şi România care au rezultat în urma planului ungar de reînhumare a scriitorului de etnie maghiară Jozsef Nyiro, în Transilvania, Zsolt Semjen a declarat că toată tevatura s-a datorat situaţiei politice interne din România.

”Atunci când guvernul majoritar social-liberal din România a atacat Ungaria, de fapt îl ataca pe preşedintele Traian Băsescu şi Partidul Democrat Liberal de opoziţie”, a afirmat Semjen. ”Ei nu doresc să sprijine relaţiile de prietenie care s-au dezvoltat între Băsescu şi premierul ungar Viktor Orban”, a adăugat vicepremierul ungar.

Semjen a spus că este în interesul fundamental al Ungariei să ajungă la un compromis cu România. ”Suntem pur şi simplu dependenţi unii de alţii; cu alte cuvinte, Ungaria şi România au o istorie comună. Acest lucru nu trebuie să fie subordonat... politicii”, a spus vicepremierul ungar. Reînhumarea lui Nyiro ar însemna, în esenţă, a cinsti memoria scriitorului şi fiecare are acest drept, indiferent de afilierea politică, a mai precizat demnitarul ungar, potrivit sursei citate.

CITIȚI ȘI:

  • Ponta nu se mai întâlnește cu premierul ungar, Viktor Orban. Acesta s-a văzut, în schimb, cu Traian Băsescu
  • Reînhumarea poetului maghiar Nyiro Jozsef a fost anulată. Oficial al Ambasadei Ungariei, convocat la MAE