Evenimentul Zilei > Social > Laserul restaurează monumente
Laserul restaurează monumente

Laserul restaurează monumente

O metodă nouă de renovare şi recondiţionare a monumentelor ce aparţin patrimoniului cultural românesc a fost dezvoltată de catre cercetătorii de la Institutul de Cercetare Dezvoltare pentru Optoelectronica de la Măgurele. Ea are ca scop investigarea şi diagnosticarea pieselor de artă prin mijloace opto-electronice neinvazive şi nedistructive.

Această tehnologie a fost aplicată cu succes în două biserici din Bucureşti: Biserica Doamnei (construită în 1863) şi Biserica Stavropoleos (construită în 1724), relatează ştiinţa.info.

În cazul noii metode nu este nevoie să fie prelevate probe de pe monumentele degradate, pentru a se depista defectele. Zonele în care s-a pictat din nou sau degradările incipiente se detectează şi se caracterizează automat, printr-o analiză multispectrală de imagine a picturilor.

Metodele folosite până acum necesitau mutarea artefactelor până în laboratorul în care erau instalate aparatele de tratare şi recondiţionare. Este ştiut însă că operele de artă sunt păstrate la temperatură constantă. De exemplu, în interiorul Muzeului Naţional de Istorie şi al castelului Bran este folosit un sistem de monitorizare a microclimatului pentru ca temperatura şi curenţii exteriori să nu degradeze obiectele de artă.

Transportul în alte locaţii supunea însă operele de artă la variaţii de temperatură şi climat nedorite. Noul sistem de analiză spectroscopică este însă portabil şi el elimină astfel inconvenientul, deoarece analiza se poate face în locaţia originlă a operei de artă.

Cu ajutorul spectroscopiei cu laser se determină compoziţia materialelor şi a depunerilor poluante, analiza putând fi aplicată atât asupra suprafeţelor din material organic, cât şi asupra celor din material anorganic. Ea a fost deja folosită cu succes asupra picturilor frescelor de pe biserici, a statuilor de piatră şi marmură, sau a obiectelor de metal.

În plus, fizicienii de la Institutul de Optoelecronica de la Măgurele au găsit şi o metodă de tratare a monumentelor în stare avansată de degradare. Astfel, după o scanare 3D cu înaltă rezoluţie (150 de micrometri) se obţine o replică digitală a artefactului cu ajutoul căreia se pot depista cele mai adânci corodări, după care se aplică un tratament cu laser ce îndepărtează elementele poluante depuse pe suprafaţa şi în interiorul crăpaturilor obiectelor.

(16:35)