Laserul de la Măgurele va costa dublu

Laserul de la Măgurele va costa dublu

Pentru realizarea complexului de cercetare a fost prevăzută o finanțare de 350 de milioane de euro. Specialiștii cred că nota de plată va fi de două ori mai mare.

Proiectul laserului de la Măgurele, cel mai puternic din lume, beneficiază, într-o primă fază, de o finanțare de 350 milioane de euro, dar ar putea costa 700 de milioane de euro, până în momentul în care va deveni funcțional. Așa a apreciat, ieri, Adrian Curaj, directorul general al Unității Executive pentru Finanțarea Învățământului Superior, Cercetării, Dezvoltării și Inovării.

Prima fază a acestui ambițios proiect ELI-NP (Extreme Light Infrastructure - Nuclear Physics) este cofinanțată de UE, în baza unui contract încheiat cu Autoritatea Națională pentru Cercetare Științifică.

Salarii de 6.000 de euro

Ne puteți urmări și pe Google News

În România, două lasere de 10 petawatt (adică 100.000 de miliarde de becuri de 100 de waţi) și un transmițător puternic de raze gamma vor acționa pentru a experimenta atât în câmpul fizicii, cât și în aplicații medicale și sociale.

Un număr de 250 persoane vor fi angajate în cercetare-dezvoltare până în 2018. Salariile cercetătorilor angajați la Măgurele vor varia între 1.800 și 6.000 de euro, în funcție de experiență.