Lăsatul secului este ultima zi înainte de Postul Crăciunului când credincioșii pot mânca produse din carne şi lactate. Postul Crăciunului începe pe 15 noiembrie şi durează 40 de zile. Ultima zi din Postul Crăciunului este pe 24 decembrie.
Postul Crăciunului începe la data de 15 noiembrie şi ţine până la 24 decembrie, inclusiv. Postul Crăciunului mai este numit și „Post al bucuriei”, deoarece sunt multe zile cu dezlegare la pește. În Postul Crăciunului din acest an sunt 14 zile cu dezlegare la pește. Lăsatul secului pentru Postul Crăciunului are loc marți, 14 noiembrie, marcând ultima zi în care creștinii pot mânca „de dulce”.
Ce înseamnă lăsatul secului
Lăsatul secului este o tradiție religioasă înaintea Postului Crăciunului în calendarul creștin ortodox. În tradiția ortodoxă, este ziua în care se consumă alimente de origine animală.
Cuvântul „sec” din sintagma „lăsatul secului” este înțeles ca fiind sinonim cu ideea de uscat sau lipsit de grăsime. Provine, mai degrabă, din deformarea expresiei „lăsatul seculului”, în care „seculul” este chiar secolul, adică lumea cu obiceiurile sale, timpul secular, lumesc. În limba italiană, termenul folosit este „carnevale”, tradus prin renunțare la orice fel de aliment de origine animală.
Trebuie să reținem că scopul postului este îndreptarea duhovnicească, nu regimul alimentar. În zadar vom ține post dacă vom continua să fim cuprinși de mânie, ură, invidie, lăcomie...
Lăsatul secului. Masa în familie. Sursa foto: Pixabay
Tradiții și obiceiuri
Lăsatul Secului pentru postul Crăciunului este o zi plină de tradiții și obiceiuri. Creștinii se pregătesc nu doar spiritual, ci și prin practici speciale. Se spune că, prin participarea la o masă bogată alături de familie și prieteni, oamenii se protejează de boli și asigură fertilitatea pământului lor, ferindu-l de grindină.
Unul dintre obiceiurile specifice de Lăsatul Secului este acela de a îndepărta păsările de culturile agricole. Pentru a face acest lucru, resturile de la masa de Lăsata Secului se adună pe o față de masă, iar a doua zi dimineața devreme trebuie aruncate afară. Persoana care aruncă aceste resturi trebuie să rostească următoarele cuvinte:
„Păsările cerului! Eu vă dau vouă hrană din masa mea, pentru ca voi să fiți îndestulate și pentru a proteja recoltele mele”.
În aceeași zi, oamenii care locuiesc în case își ung ușile, ferestrele și porțile cu usturoi, pentru a alunga spiritele rele. În unele locuri, se aprind și focuri în această seară. Tot cu scopul de a speria spiritele rele. Vasele folosite în gătit în această zi trebuie așezate cu gura în jos. Scopul e de a împiedica intrarea spiritelor rele care ar putea ajunge în casă.
Rugăciune pentru zilele de post
„Dumnezeul nostru, nădejdea tuturor marginilor pământului și a celor ce sunt pe mare departe, Cel ce mai înainte ai întocmit, prin Legea Ta cea Veche și Nouă, aceste zile de post, la care ne-ai învrednicit să ajungem acum, pe Tine Te lăudăm și Ție ne rugăm: întărește-ne cu puterea Ta, ca să ne nevoim întru ele cu sârguință, spre mărirea numelui Tău celui sfânt și spre iertarea păcatelor noastre, spre omorârea patimilor și biruință asupra păcatului; ca împreună cu Tine răstignindu-ne și îngropându-ne, să ne ridicăm din faptele cele moarte și să petrecem cu bună plăcere înaintea Ta întru toate zilele vieții noastre.
Că Ție se cuvine a ne milui și a ne mântui pe noi, Hristoase, Dumnezeule, și Ție slavă înălțăm, împreună și Celui fără de început al Tău Părinte, și Preasfântului și bunului și de viață făcătorului Tău Duh, acum și pururea și în vecii vecilor.Amin!”.