Laptele românesc îl "covăseşte" pe cel importat | VIDEO

Industria lactatelor româneşti pare să o ducă bine chiar şi pe timp de criză. Spre deosebire de alte produse alimentare, care provin în cea mai mare parte din import, lactatele româneşti domină rafturile magazinelor.

În România, există 267 de fabrici producătoare de lactate, care procesează peste 1,8 milioane de tone de lapte anual. Directorul general al Asociaţiei Patronale Române din Industria Laptelui (APRIL), Valentin Blănaru, spune că numărul procesatorilor va creşte în acest an cu aproximativ 70 de producători, beneficiari ai programelor SAPARD.

Însă, din cauza crizei economice, o parte dintre micii producători vor dispărea anul acesta.

Potrivit estimărilor reprezentantului APRIL, până la sfârşitul anului, pe piaţă ar putea fi prezente 300 de fabrici de procesare, cele mai multe fiind concentrate în Transilvania.

Consum anual de 17 kilograme

În ceea ce priveşte consumul de produse lactate, datele Asociaţiei arată că fiecare român consumă, anual, aproximativ 17 kilograme de astfel de produse, sub media europeană care este de 30 de kilograme anual.

Totodată, vânzările de produse lactate s-au ridicat, anul trecut, la 1 miliard de euro, iar producătorii se aşteaptă ca, anul acesta, cifra să crească cu încă 10%. Printre producători români de lactate se numără: •Covalact •Brailact •Albalact •Napolact •Rarăul •Biolact Bihor •Lacta Giurgiu •Prodlacta •Primulact •Lactate Harghita •La Dorna •CarmoLact Prod

O parte dintre aceste fabrici au o istorie de câteva decenii, iar produsele lor sunt prezente şi astăzi în cele mai multe magazine. Laptele praf din perioada comunistă, ambalat în cutii de carton de 500 de grame, s-a transformat azi într-un lapte pasteurizat, cu vanilie, cacao sau fructe, după reţete europene.

În timp ce o parte a procesatorilor cumpără sau importă materia primă, există fabrici care îşi produc singure laptele, în propriile ferme. Fabrica Albalact din Alba Iulia are o fermă proprie la Vaidei, în judeţul Hunedoara.

Napolact

Napolact este o companie românească care produce lapte şi produse lactate din 1905, când a fost atestat documentar "atelierul lui Vlad". Istoria fabricii arată că "atelierul lui Vlad" a introdus pentru prima dată, pe piaţa Clujului, iaurtul.

Din1936, fabrica începe să producă brânză fermentată şi topită, produse pe care le exportă în diferite ţări, printre care şi SUA.

Astăzi, compania are un număr de 480 de angajaţi care lucrează în trei fabrici, la Huedin, Baciu şi Ţaga, iar produsele produse la Cluj sunt distribuite în toată ţara.

Albalact Spre deosebire de Napolact, Albalact este o fabrică înfiinţată în 1975, în perioada în care regimul comunist voia ca fiecare judeţ din România să dezvolte propria industrie alimentară.

Aceasta a început să funcţioneze alături de multe alte fabrici de lactate, conserve sau panificaţie, ajungând azi un important exportator de lactate al României.

Fabrica înfiinţată de comunişti ajunge la BVB

Peste mai bine de 20 de ani, după privatizare, fabrica comunistă avea să se transforme într-una 100% capitalistă, prin listarea la Bursa de Valori Bucureşti.

În 1999, Albalact a fost privatizată, ca societate pe acţiuni, iar familia Ciurtin din Alba Iulia cumpără pachetul majoritar de acţiuni.

Fabrici în bazinul cu lapte Potrivit reprezentantului APRIL, cei mai mulţi dintre procesatorii de lapte, în proporţie de 60%, se află în zona Transilvaniei, zonă recunoscută ca fiind un “bazin de lapte” foarte mare în România.

Pentru a produce conform standardelor internaţionale, după privatizare, cele mai multe dintre fabrici au avut nevoie de investiţii importante în tehnologiile de producţie.

Pe lângă procesatorii internaţionali, precum Danone sau Hochland, producătorii români au reuşit în câţiva ani să îşi impună propriile branduri precum Zuzu sau Fulga.

Despre consumul de produse româneşti, cu Traian Simion, director general Albalact

Traian Simion spune că românii trebuie să ştie că fabricile şi companiile româneşti au ajuns astăzi la nivelul celor europene, iar produsele oferite consumatorilor sunt de calitate şi sigure pentru consum.

În plus, acestea au avantajul de a fi fabricate după reţete tradiţionale româneşti.

„Tehnologia românească în industria alimentară a avansat foarte mult, stimulată şi prin aplicarea acestor norme de calitate şi igienă impuse de UE”, precizează reprezentantul companiei.

O altă măsura, care ar trebui luată pentru încurajarea consumului de produse româneşti, ar fi în, opinia lui Simion, iniţierea unei campanii care să informeze publicul asupra calităţii produselor fabricate în România.

În ceea ce priveşte preţul, directorul Albalact spune că este foarte important ca acesta să rămână accesibil consumatorilor români.

Asociaţia Patronală Română din Industria Lactatelor, la conducerea căreia se află acum un reprezentant Albalact, intenţionează să iniţieze anul acesta, împreună cu toţi producătorii de lactate, membrii ai asociaţiei, o campanie pentru încurajarea consumului de produse lactate româneşti.

CITIŢI ŞI:

Vinul şampanizat la Castel

Vinul românesc face înconjurul lumii | VIDEO

Vinul românesc, o industrie de 500 de milioane de euro

Conserva care a făcut războiul

Producătorii vor simbol unic pentru produsele româneşti

CAMPANIE EVZ: Fabricat în România, de la ingrediente la acţionari

Bucătăria lumii, preparată în România | VIDEO