Republica Moldova. Luni este marcată Ziua internațională pentru eliminarea violenței împotriva femeilor. Cu această ocazie, la Chișinău a fost lansată campania națională „16 zile de activism împotriva violenței în bază de gen”.
Acțiunea are drept scop prevenirea şi combaterea violenței asupra femeilor prin creșterea gradului de conștientizare a violenței drept încălcare a drepturilor omului, a consecințelor și costurilor sale, precum și a mecanismelor de combatere la nivel comunitar şi național.
„Împreună trebuie să acționăm ca să protejăm drepturile femeilor și fetelor”
Președinta Maia Sandu a declarat că violența în familie nu e o chestiune privată. „Ne privește pe noi toți și toți împreună trebuie să acționăm ca să protejăm drepturile femeilor și fetelor noastre. Fiecare dintre ele are dreptul la o viață trăită în siguranță - în familie și în societate”, a afirmat Maia Sandu.
Oficialul a subliniat că în ultimii ani s-au întreprins mai multe acțiuni pentru a reduce numărul cazurilor de violență împotriva femeilor și pentru a sprijini femeile care au nevoie de ajutor.
„Acum un an, a fost instituită Agenția Națională de Prevenire și Combatere a Violenței împotriva Femeilor și a Violenței în Familie. Totodată, în cadrul reformei RESTART au fost angajați, pentru prima dată, specialiști în combaterea violenței. La fel, au fost instruiți peste 900 de profesioniști din domeniu - asistenți sociali și nu doar - și au fost extinse serviciile de asistență pentru victimele violenței sexuale”, a spus Maia Sandu.
„Nu există nici o scuză pentru violență”
La evenimentul de lansare a campaniei a participat vicepreședinta Parlamentului, Doina Gherman. Aceasta a subliniat că, anul trecut, 21 de femei și-au pierdut viața în urma actelor de violență. Alte 5 224 de femei au apelat la Linia fierbinte pentru ajutor.
„Sunt cifre foarte dureroase. În spatele lor sunt destine reale, femei sau fete care au suportat o formă de violență în comunitatea noastră. Aceste date prezintă o realitate dură. Îndemnăm femeile victime să nu tacă. Nu există nici o scuză pentru violență. Activismul și eforturile depuse pe mai multe platforme ale statului au scopul de a preveni acest fenomen grav. Toate eforturile autorităților sunt orientate pentru a schimba situația”, a remarcat Doina Gherman.
Vicepreședinta Parlamentului a subliniat că este în creștere numărul femeilor tinere care raportează actele de violență de la primele tentative, ceea ce este un fapt îmbucurător.
„Trebuie să creștem eforturile, astfel încât toate femeile care au nevoie de ajutor să știe că vor fi protejate și pot avea încredere în autorități. Eforturile de prevenire nu trebuie să fie oprite. Este vorba de educație, sprijin psihologic și juridic. Ne dorim să trăim în pace și armonie, într-o societate tolerantă, în care egalitatea de gen este fundamentală. Vom munci în continuare ca să avem o țară liberă de violență, unde toate femeile și fetele sunt în siguranță”, a menționat Doina Gherman.
„Implicarea fiecărui membru al societății este esențială în prevenirea violenței”
De asemenea, pentru a marca debutul acestei campanii, reprezentanții Ministerului Muncii și Protecției Sociale (MMPS) au organizat un flashmob. Ministrul Muncii și Protecției Sociale, Alexei Buzu, a specificat că violența în familie este un fenomen dureros, cu un impact devastator asupra întregii societăți, afectând fiecare cetățean, direct sau indirect.
„Într-o societate sănătoasă, violența nu trebuie să își găsească locul sub nicio formă. MMPS, împreună cu partenerii de dezvoltare și organizațiile societății civile, a întreprins acțiuni consolidate pentru combaterea acestui fenomen în Republica Moldova. Totuși, implicarea fiecărui membru al societății este esențială în prevenirea violenței împotriva femeilor și fetelor. Îndemnăm femeile și comunitatea să raporteze cazurile de violență și să solicite suport la linia telefonică 0-8008-8008, disponibilă non-stop, sau să se adreseze autorităților competente”, a spus Alexei Buzu.
Potrivit datelor statistice, anul trecut, au fost eliberate 5 723 de ordine de restricție și 798 de ordonanțe de protecție, iar 788 dintre acestea au fost încălcate.