În urma mai multor sesizări privind deplasarea celor cu meserii mai liberale în perioada Stării de urgență - jurnaliști, scriitori, artiști, ne-am adresat Poliției Române pentru a primi lămuriri. De azi se aplică noile amenzi, mult mai mari. Răspunsurile ne-au fost transmise cu promptitudine de către dna comisar de Poliție Olga Menaev și comisar-șef de Poliţie Răzvan Ştefan Rădoi.
Întrebare: În cazul jurnaliștilor, fotoreporterilor și cameramanilor video, care pot fi obligați să călătorească pe distanțe mai mari, între orașe, pentru diferite reportaje, este posibilă deplasarea în țară pentru mai multe zile, în interes de serviciu?
Răspuns: Ordonanțele militare în vigoare reglementează circulația tuturor persoanelor în afara locuinței/gospodăriei. Nu este prevăzută o limită de distanță la care trebuie efectuată deplasarea în interes profesional și nici o limită de timp, raportată la un anumit număr de zile. De asemenea, indiferent de perioada în care se desfășoară activitatea profesională este necesar să fie respectate condițiile stabilite de ordonanțele militare privind deținerea documentelor justificative. (legitimația de serviciu sau adeverința eliberată de angajator ). -Pentru profesiunile mai liberale, cum sunt scriitorii sau artiștii, care se retrag la case de creație pentru a-și desăvârși lucrările, sau pentru cei care au reședințe și în alte zone, montane sau mai retrase, cum se pot deplasa către aceste locații unde să și rămână pe perioada Stării de urgență?
Răspuns: În conformitate cu ordonanța militară nr 3, art. 4 „persoanele fizice autorizate, titularii întreprinderilor individuale, membrii întreprinderilor familiale, liber profesioniștii și persoanele care practică activități agricole prezintă o declarație pe propria răspundere, completată în prealabil.ˮ Astfel, așa cum prevede cadrul legislativ, pentru deplasarea în scop profesional a categoriilor menționate mai sus, este necesară completarea unei declarații pe propria răspundere.
-În ambele cazuri de mai sus, ținânând cont că multe astfel de familii sunt cu copiii acasă, aceștia îi pot însoți?
Răspuns: Deplasarea minorilor în afara locuinței (cu vârsta curpinsă între 0 și 16 ani) trebuie efectuată sub supravegherea sau cu încuviințarea părinților sau a tutorelui legal, însă, având în vedere contextul epidemiologic actual, recomandăm limitarea la minim a acestor deplasări.
-Într-un răspuns către o altă publicație (Libertatea), ați apreciat că un producător agricol din nordul țării se poate deplasa la București, pentru a-și vinde cartofii, deși nu este recomandat, în ideea de a se evita cât mai mult contactul între persoane. Dacă un jurnalist/scriitor, în mașina companiei sau personală, evitând așadar contactul direct cu alte persoane, se deplasează în țară pentru un reportaj/o carte despre această perioadă, pe ce distanță și perioadă de timp se poate deplasa? Răspuns: După cum am precizat mai sus, nu este prevăzută o limită de distanță la care trebuie efectuată deplasarea în interes profesional și nici o limită de timp. Pentru deplasarea în afara locuinței în scop profesional este necesară legitimația de serviciu sau completarea unei declarații pe propria răspundere. Totodată, trebuie să ținem cont și de rațiunea acestor măsuri, respectiv de a evita răspândirea în comunitate a noului coronavirus, sens în care recomandăm ca activitățile să fie prioritizate în funcție de urgență și necesitate, iar cele care pot fi amânate și nu reprezintă o urgență să fie efectuate după încheierea acestei perioade.
-Cei care sunt obligați să meargă la banci pentru diferite operațiuni obligatorii subzistenței - extragere de bani, etc -, ce ar trebui să bifeze în Declarația pe propria răspundere pentru a nu primi amendă?
Răspuns: În cazul prezentat de dumneavoastră, motivul deplasării este clar justificat. În acest sens, declarația pe proprie răspundere poate fi completată raportat la prevederea art.1 litera d din Ordonanța Militară nr. 3 din 2020. După cum se poate constata, situațiile cuprinse în normă la art. d au caracter exemplificativ, dar presupun temeiuri de o anumită importanță. O astfel de situație, cum e cea prezentată de dumneavoastră ar putea fi justificată, având în vedere că sumele de bani sunt necesare pentru acoperirea necesităților de bază. Totodată, în această perioadă, pentru a evita contaminarea de pe suprafețe, recomandăm utilizarea cardurilor bancare pentru cumpărături