Crin Antonescu: Traian Băsescu ne vinde țara la Budapesta. Trebuie să protestăm masiv

Crin Antonescu: Traian Băsescu ne vinde țara la Budapesta. Trebuie să protestăm masiv

Crin Antonescu a făcut un apel ca populația să iasă "mai întâi prin masive proteste pașnice și democratice" să apere România de Traian Băsescu. Împotriva ofertei de reorganizare făcută de UDMR s-au pronuțat și lideri ai Uniunii. Deputatul Petru Lakatos spune că oferta 8+2 nu este etică și morală. La rândul său, Laszlo Borbely, vicepreședinte executiv al UDMR, a insistat pentru proiectul depus de Uniune în parlament. Oferta de reorganizare cu 8 superjudeţe, plus Harghita şi Covasna, nu este una acceptabilă pentru UDMR.

"Dacă nu reacționăm, dacă nu ne apărăm țara, ne-o vând și ne-o împart oameni iresponsabili. Va trebui, stimați compatrioți cărora vă pasă de regimul democratic, de teritoriul național, de soarta României, să reacținonăm mai întâi prin masive proteste pașnice și democratice", a declarat Antonescu azi într-o conferință de presă. "Noi nu vrem desfiinţarea judeţelor" "Oferta nu este democratică şi nu respectă angajamentele internaţionale, pentru că în Carta Europeană ratificată de România se prevede că orice schimbare de acest gen trebuie făcută cu consultarea populaţiei", a susţinut și deputatul UDMR, Lakatos Petru.

Potrivit acestuia, nu asta ar trebui să fie preocuparea politicienilor ţinând cont că România nu a depăşit criza economică. “Preşedintele vorbeşte de economie. În fond, este vorba de bani aruncaţi pentru că cineva are o idee pe care nu vrea să o dezbată cu ceilalţi. Noi nu vrem desfiinţarea judeţelor. În schimb, pe proiectul cu regiunile de dezvoltare depus în Parlament se poate discuta", a subliniat Lakatos Petru.

În ceea ce priveşte angajarea răspunderii Guvernului pe proiectul de reorganizare teritorială la pachet cu Statutul minorităţilor, Lakatos Petru spune că este o variantă cu care nu pot fi "nicicum" de acord. Borbely insistă pentru proiectul UDMR de reorganizare, singura propunere coerentă. O greșeală de traducere La rândul său, vicepreşedintele executiv al UDMR, Laszlo Borbely a susţinut că ''trebuie găsită o soluţie echilibrată “ în cazul reorganizării administrativ teritoriale a ţării iar ''singura propunere coerentă ce ar putea fi pusă în aplicare de mâine'' este proiectul de lege depus în Parlament, în urmă cu doi ani şi jumătate, de UDMR. Prin această propunere, UDMR vrea, în primă fază, 16 regiuni economice-statistice fără atribuţii administrative, care ar avantaja absorbţia de fonduri europene, iar în a doua fază (în funcţie de modificarea Constituţiei) să se acorde şi atribuţiuni administrative acestor regiuni.

Ne puteți urmări și pe Google News

"În momentul de faţă analizăm propunerea la nivelul UDMR. După cum ştiţi, sâmbătă vom avea o şedinţă a Consiliului Reprezentanţilor Unionali la Târgu Mureş şi va fi în discuţie această problematică. Mâine, vom avea o întâlnire cu preşedinţii filialelor judeţene cu platformele care sunt în cadrul UDMR. Deci, este o problemă foarte importantă şi va trebui să avem un punct de vedere după consultările tuturor celor care sunt implicaţi în interiorul UDMR. Deocamdată este în studiu această propunere şi probabil că sâmbătă vom putea să prezentăm punctul de vedere oficial al UDMR", a spus Borbely. Maghiarii reclamă reorganizarea la Bruxelles Președintele Comisiei pentru Afaceri Europene din Parlamentul Ungariei, Richard Horcsik, a declarat, pentru Antena 3, că  Ungaria se va adresa oficialilor europeni.   "Ştiu că este vorba despre o problemă internă a României, dar aş face următoarea observaţie: gata cu problemele interne şi cu politicile interne, fie ele ale României sau ale Ungariei! Suntem membri ai Uniunii Europene şi totul merge la Bruxelles", a declarat Richard Horcsik. CITIŢI ŞI:

  • Oferta lui Traian Băsescu pentru UDMR
  • Oferta de reorganizare 8 superjudeţe + zona specială Har-Cov, o greşeală de traducere