Editura Evenimentul si Capital

Lacrimile amărui ale femeii „realizate”. Măritată, la 50 de ani și cu copii la facultate

Femeia la 50 de ani, o femeie împlinită?
Autor: | | 7 Comentarii | 3904 Vizualizari

Lumea e o adunătură de popice și ea s-a cam săturat să le tot jongleze. Fufele din ziua de azi, cu telefoanele lor, cu poșetele lor asortate, cu feminismul cretin afișat ca un tricou peste silicoane atent potrivite, cu carierismul lor, cu ura lor pentru familie, copii și tot ce înseamnă atârnare. Ea nu s-a atârnat. S-a măritat.

Ce e rău în asta? Uite că n-a ajuns casnică. Uite că a făcut și-o meserie. Are și permis. Are timp și pentru ea. Cât de cât. Și, în curând, are 50 de ani. A demonstrat oricui, pe cât se poate, că poți să mai ai stomac și fluturi care zboară în el și după o anumită vârstă. Să scrie ăia ce vor la ziar, ea știe adevărul mai bine. Și adevărul este că, dimineața când se uită în oglindă, când verifică atent fiecare crevasă care s-a mai ițit pe la colțuri, n-are a se plânge de multe lucruri. De fapt, nu e chiar așa. De fapt, știe că e un pic, poate doar un pic, ipocrită. Acea strângere de maț, acel gol din spatele sternului, nu sunt chiar degeaba. Știi cum este să stai într-o casă cu de toate, cu poze pe etajeră, cu canapele confortabile, cu femeie care vine să-ți facă ordine și curățenie de trei ori pe săptămână, și tot să nu fie suficient? Cum e să-ți faci concediile unde vrei, cum vrei, când vrei, să fi văzut și Parisul, și Barcelona și, cumva, să simți că lumea-i un nisip care ți se scurge din palme?

Ce le mai trebuia?

Drama în desfășurare nu este despre ce-a trăit, că n-a trăit degeaba. E despre condițional optativ! Despre ce-ar fi putut trăi. Nu despre ce a ales, cât despre ce nu a ales. Acum, argumente raționale pentru alegeri au fost dintotdeauna. Știe de ce l-a făcut. Compromisul, adică. O femeie înțeleaptă știe când să facă pasul în spate. Femeile sunt mai mature, mai chibzuite, mai de casă, au un instinct dominant al cuibului, pe când bărbații au un instinct dominant al cuștii. Și ea a știut foarte bine cum să balanseze termenii. Dacă ar fi fost după el, știe și n-a durut-o niciodată foarte tare, n-ar fi avut copii. Erau perfecți așa cum erau, doi oameni care se iubesc, se respectă, se ajută unul pe altul în cariera fiecăruia. „Ce ne mai trebuie în plus?” – îi spunea el, și ea zâmbea și el știa la ce se gândește, așa că în cele din urmă a oftat și-a cedat. De două ori s-au trezit el și ea, cu un el și o ea. Pentru el și pentru ea, s-au săpat morminte mititele în spatele minții, unde, fără vreo ceremonie, s-au îngropat toate acele lucruri pe care oamenii raționali le îngroapă. Mașina mai de fițe. Postul mai cu ștaif, mai cu responsabilitate, unde și-ar fi putut împlini, cu surlă și trâmbiță, abilitățile.

Greșeala renunțării

Renunțare. „Evident”, și-a zis, „secretul fericirii e renunțarea”. Dar nu ca prostul. Nu pe nimic. Renunțarea ca investiție a fost arma ei bine ascunsă, unde investiția au fost ei. Cei doi. „De ce să-mi iau eu pantofi dacă ei au nevoie de jucării, de cele mai bune haine, de cele mai bune școli?”. „Îi răsfeți prea mult”, îi mai spuneau prietenii. „Îi răsfeți prea mult”, îi spuneau părinții. „Îi răsfeți prea mult”, mai repeta și bărbatul. „Dar ce știu ei?”. A vrut să le dea lor tot ce n-a avut ea și uite că n-a renunțat de tot. Și uite că a învins. Azi, pe un câmp de glorie, în timp ce flamura-i fâlfâie în vânt, durerea ei de mamă este despre cât de relative rămân, totuși, lucrurile. Uite el, spre exemplu. I s-a părut, când era mic, că e foarte talentat la înot. L-a dus la bazin, dar nu la orice bazin. A avut antrenor, dar nu orice antrenor. Până la liceu i se luase, și după aia s-a trezit că are în casă un adolescent nehotărât, fără vreun talent particular, în veșnic dubiu despre ce-ar trebui să facă din viața lui. Și ea, în rarele momente de singurătate, se întreba, totuși ce-i lipsește? Devreme ce are toate opțiunile pe masă, cum de se decide atât de greu.

Oameni și plante

Ce NU mai ai voie sa faci in Saptamana Patimilor! Aduce MARE ghinion! Multi fac greseala ASTA!

Pagina 1 din 2

Stirile zilei

Alte articole din categoria: EVZ Special

Alte articole din categorie

capital.ro
libertatea.ro
rtv.net
fanatik.ro
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
playtech.ro
unica.ro
dcnews.ro
stiridiaspora.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE ŞI