Lacatus, scutul lui Gigi impotriva stelistilor

Lacatus, scutul lui Gigi impotriva stelistilor

Cel mai titrat fotbalist din Ghencea a revenit acasa, dar Becali pare ca vrea sa-l foloseasca numai la stingerea conflictului cu suporterii.

Marius Lacatus a fost numit ieri antrenor principal al echipei Steaua, devenind astfel al treilea tehnician al „ros-albastrilor” in acest sezon. „Fiara” l-a inlocuit pe Massimo Pedrazzini, care si-a incheiat scurtul sau mandat dupa ce Steaua a pierdut sambata, pe terenul codasei „U” Cluj, cu scorul de 2-1.

Lacatus s-a inteles ieri-dimineata cu Gigi Becali, care l-a si prezentat jucatorilor, dar investirea oficiala se va face astazi. Massimo Pedrazzini va ramane antrenor secund, iar staff-ul va fi pastrat integral.

Se repeta scenariul cu Hagi?

Ne puteți urmări și pe Google News

Intre numirea lui Lacatus si mandatul lui Hagi exista multe similitudini. Ambii sunt niste simboluri ale clubului din Ghencea si si-au exprimat mereu dorinta de a pregati Steaua. Ca si Hagi in vara, Lacatus a dezvaluit ca negocierile n-au durat mult si ca a acceptat fiindca nu stie daca i se va mai ivi sansa de a pregati echipa la care s-a consacrat ca jucator.

„Mi-am dorit dintotdeauna sa antrenez Steaua, echipa care a insemnat si inseamna totul pentru mine. Ma bucur ca mi s-a oferit aceasta ocazie si sper ca, impreuna cu echipa si stafful tehnic, sa readucem Steaua acolo unde ii este locul, in fruntea clasamentului”, a spus Lacatus.

Marius Lacatus a fost numit, de fapt, pentru a ajuta la stingerea conflictului dintre Gigi Becali si suporterii Stelei, care s-a reaprins dupa scandalul Hagi si rezultatele dezastruoase din ultimele meciuri. Se stie ca „Fiara” este cel mai iubit stelist, iar Gigi Becali spera ca el sa calmeze furia fanilor. Noul antrenor al Stelei a facut deja, inca de ieri, un apel catre fani sa sustina echipa.

Hagi a acuzat, dupa ce a plecat din Ghencea, ca a fost folosit numai pentru a asigura pacea intre suporteri si patron. Acum, scenariul se repeta. Becali a ales sa-l aduca pe Lacatus la sfatul lui Viorel Hrebenciuc. Latifundiarul a confirmat varianta aparuta in urma cu cateva zile, spunand ca este dispus sa-l aduca si pe Emeric Ienei la club, daca va dori Lacatus.

Recomandat de Olaroiu

Gigi Becali a dezvaluit ca salariul lui Lacatus va fi 200.000 de euro, iar daca va lua titlul, ii va dubla suma. „Am vorbit cu Olaroiu si mi-a zis ca Lacatus este cea mai buna alegere”, a spus fostul oier. Derapajele patronului din Ghencea au dus la o situatie fara precedent la Steaua. In acest moment, echipa este in afara locurilor care asigura participarea in cupele europene, iar aventura din Liga Campionilor este, pana in acest moment, cea mai dezastruoasa din istorie.

Ca antrenor, Lacatus a pregatit pe FC National, Otelul Galati, FC Brasov, Ceahlaul Piatra-Neamt, UTA si Intergaz Bucuresti, dar fara performante remarcabile.

LACA UMILIT

Gigi l-a facut betiv si papagal

Lacatus, ca de altfel multe foste glorii ale Stelei, a fost jignit de Gigi Becali. Pe 22 septembrie, dupa meciul UTA - Steaua (scor 1-1, meciul la care a debutat Pedrazzini), Becali a facut o declaratie-soc: „Lacatus trebuie sa demonstreze ca e antrenor, fiindca pana acum n-a avut rezultate. De asemenea, sper sa se fi lasat de bautura. Cand a fost la Steaua i-am spus sa lase bautura si m-a ascultat”.

Lacatus a mai fost angajat al lui Becali, ca presedinte la Steaua. Desi i s-a promis ca va sta „pana la adanci batraneti”, mandatul sau a durat sase luni. La cinci zile dupa despartirea de simbol, pe 7 mai 2006, enervat ca n-a fost invitat la petrecerea de 20 de ani de la castigarea Cupei Campionilor Europeni, Becali a maturat pe jos cu Lacatus: „Nu poti sa pui orice papagal sa fie conducator”.

CARTE DE VIZITA

Marius Lacatus, simbolul echipei Steaua

> Data si locul nasterii: 5 aprilie 1964, Brasov

> Echipe: FC Brasov, Steaua, Fiorentina, Oviedo, FC National

> Trofee internationale: Cupa Campionilor Europeni - 1986, Supercupa Europei - 1987

> Alte performante internationale: a jucat Cupa Intercontinentala - 1987, finala Cupei Campionilor Europeni - 1989, semifinala Cupei Campionilor Europeni - 1988,

> Trofee pe plan intern: zece titluri, sase Cupe ale Romaniei, trei Supercupe ale Romaniei

> Meciuri si goluri in prima divizie: 357 meciuri - 98 de goluri

> Meciuri si goluri in cupele europene: 72 de meciuri - 17 goluri

> Meciuri si goluri in echipa nationala: 84 de meciuri si 13 goluri

> Turnee finale: Campionatele Mondiale din 1990 si 1998, Campionatul European din 1996.

RUSINE

De la Cluj vin problemele Deplasarile la Cluj nu le-au priit stelistilor in acest sezon. Dupa partida CFR Cluj - Steaua, scor 0-0, Gigi Becali a declansat prigoana impotriva lui Gica Hagi. Mai mult, tot atunci l-au pierdut „ros-albastrii” pentru tot sezonul pe mijlocasul Mihaita Plesan, care s-a accidentat grav.

Sambata, stelistii s-au facut de ras pierzand pe terenul codasei „U” Cluj cu scorul de 2-1. „Sepcile rosii” nu aveau nicio victorie dupa primele 11 etape, dar si-au refacut moralul impotriva „ros-albastrilor”! Jocul fara niciun orizont al stelistilor le-a permis clujenilor sa faca spectacol, golul din „foarfeca” marcat de sarbul Nemanja Jovanovici putand intra in orice antologie.

Rezultatul i-a fost fatal italianului Massimo Pedrazzini, al carui mandat de antrenor principal a durat o luna si cinci zile. Aceasta infrangere le-a readus aminte stelistilor de meciul cu Poli Iasi, din urma cu doua sezoane, scor 0-1, cand moldovenii au obtinut prima victorie in campionat chiar in Ghencea. 

De cealalta parte, „studentii” clujeni, care detin „lanterna rosie”, au izbutit ceea ce nu reusise CFR Cluj, liderul campionatului, care remizase acasa cu Steaua, 0-0, in etapa a patra.

LIGA I

„U” CLUJ - STEAUA 2-1 Marcatori: N. Jovanovici (34), Goga (84) / Nicolita (21)

„U” CLUJ: Szolomajer 8 - Suller 6, Iodi 6, Park 6, M. Jovanovici 6 - Olah 6, Haciatrian 7, A. Muresan 5 (46, Bolohan 6), A. Savu 5 (35, R. Sabo 5; 82, G. Coman) - D. Goga 8, N. Jovanovici 8. Antrenor: Gigi Multescu

STEAUA: Zapata 4 - P. Marin 4, D. Goian 4, Rada 4, Nesu 4 - Nicolita 6 (69, Zaharia 4), Lovin 4 (53, Surdu 4), N. Dica 4, M. Croitoru 5 - V. Badea 4 (49, Neaga 4), V. Iacob 5. Antrenor: Massimo Pedrazzini

Stadion: „Ion Moina”; Spectatori: 7.000; Arbitri: I. Kovacs 5 - Z. Szekely 5, O. Maier 5

DECLARATII

Gabi Balint, fost jucator Steaua „Locul lui Lacatus este la Steaua. Nu-l vad eu pe Gigi Becali avand foarte mare incredere in calitatile de antrenor ale lui Lacatus, asa cum n-a avut nici in ale lui Hagi. A fost numit pentru a se face pace cu suporterii.”

Florin Prunea, director de relatii internationale FRF „Dintotdeauna, Marius si-a dorit sa se intoarca acasa. Cand spui Steaua, spui Lacatus. Nu stiu daca ii va fi usor, date fiind conditiile, dar am mare incredere in el.”

Dumitru Dragomir, presedinte LPF

„Lacatus e pentru Steaua ceea ce a fost Dobrin pentru FC Arges. Gigi ar trebui sa-l lase in pace, sa-si faca meseria. Daca admiti de la inceput sa fii o carpa, esti o carpa, se sterge cu tine pe pantofi.”

Emeric Ienei, fost antrenor Steaua„Marius va renunta cu siguranta la post daca Gigi Becali se va amesteca in probleme tehnice. Cred ca Lacatus si Becali au o intelegere, pe care patronul o va respecta.”

Lita Dumitru, antrenor Concordia Chiajna „M-a surprins optiunea lui de a accepta sa antreneze Steaua in aceste momente. Becali nu se va potoli. Il va lasa in pace o perioada, dupa care va reincepe presiunea si ingerintele in munca antrenorului.”

Adrian Ilie, manager general Steaua „Lacatus merita sa aiba aceasta ocazie de a antrena Steaua. Vom face in asa fel incat sa mearga totul bine si pentru el, si pentru Steaua.”