ABERAȚII ROMÂNEȘTI: „Din cauza unei amenzi, pe care culmea o plătisem, am rămas fără ajutor social”

ABERAȚII ROMÂNEȘTI: „Din cauza unei amenzi, pe care culmea o plătisem, am rămas fără ajutor social”

În această lună, aproape 40.000 de români restanţieri la plata impozitelor locale au rămas fără ajutoare şi indemnizaţii sociale. Câţiva dintre ei au fost penalizaţi din greşeală, fără să fie datori.

Autorităţile au suspendat, în această lună, ajutoarele pentru aproape 40.000 de români care primeau venit minim, indemnizaţii de creştere a copilului, alocaţii de susţinere a familiei şi stimulente de inserţie socială, oferite mamelor care se întorc la serviciu înainte de termen. Ciudăţenii: impozite pentru case pe care nu le ai Există însă şi erori- persoane cu restanţe la plata impozitelor unor bunuri pe care nici nu le deţin sau la amenzi deja plătite. Este şi cazul lui Carmen C., din Bucureşti, căreia i-a fost tăiat stimulentul, pe motiv că nu ar fi plătit o amendă. "O plătisem pe loc acum câteva luni, dar n-o înregistraseră. Am mers cu chitanţa la primărie şi s-a rezolvat. La ghişeu, era un bărbat în aceeaşi situaţie cu un teanc de 40 de amenzi", povesteşte Carmen.

În Bucureşti, au fost înregistrate 15 astfel de contestaţii. Dacă vă confruntaţi cu aceeaşi problemă, mergeţi la primăria de domiciliu cu actul doveditor şi veţi fi repus în drepturi luna următoare, când veţi primi şi sumele din lunile în care ajutorul a fost tăiat. Se plăteşte retroactiv

Dacă se dovedeşte că aveţi restanţe la plata impozitelor, drepturile se suspendă pe cinci luni. Dacă în acest interval stingeţi datoriile, plăţile se vor relua şi pentru lunile în care au fost suspendate. În caz contrar, rămâneţi fără ajutoare.

La începutul lui februarie, numărul celor care și-au pierdut ajutoarele ajunsese la 70.000. Între timp, 30.000 și-au achitat dările SITUAŢIE Sectorul 5, fruntaş la restanţieri Antoaneta Etves În Capitală, sunt puţini cei cărora le-au fost suspendate ajutoarele. Dacă în sectoarele 1 şi 2 nu există niciun rău platnic, în sectorul 5, condus de Marian Vanghelie, sunt câteva zeci de restanţieri rămaşi fără ajutoare. În sectorul 4 sunt doar patru cazuri de sistare a ajutoarelor. Explicaţia este simplă. "Nu prea sunt cazuri, pentru că mulţi beneficiari nu deţin imobile sau bunuri pentru care să plătească taxe şi impozite", a explicat directorul general adjunct al Direcţiei de Asistenţă Socială sector 4, Marius Pascu. În provincie, cifrele sunt mai mari. Autorităţile din Vrancea au suspendat 10% din indemnizaţiile pentru creşterea copilului. În Bacău, 869 de familii au rămas fără ajutoare, deşi per total, numărul celor care iau alocaţii de susţinere a crescut pe fondul sărăciei.

Ne puteți urmări și pe Google News