Evenimentul Zilei > International > La un an de la debutul scandalului, povestea emailurilor lui Hillary rămâne o nebuloasă
La un an de la debutul scandalului, povestea emailurilor lui Hillary rămâne o nebuloasă

La un an de la debutul scandalului, povestea emailurilor lui Hillary rămâne o nebuloasă

Declarațiile oficialilor pe tema controversată a emailurilor se schimbă mereu, susține un judecător, care consideră că este vorba despre „rea credință” a administrației Obama

Fostul secretar de Stat american, actuală candidată la nominalizarea democrată pentru Casa Albă, Hillary Clinton, dar și Departamentul pe care l-a condus șiau schimbat constant poziția în privința conturilor secrete de email, a declarat un judecător, care a precizat că există dovezi de rea credință a administrației Obama în modul în care a pus în aplicare legislația în domeniu.

Critici în justiție

Judecătorul Royce C. Lamberth spune că rămâne de văzut dacă guvernul a încercat să obstrucționeze ancheta, dar există date suficiente pentru ca organizația Judicial Watch (care a cerut în instanță acces la emailurile lui Hillary Clinton) să poată solicita detalii despre deciziile luate de Departamentul de Stat.

Clinton a refuzat, în timpul mandatului său din fruntea Departamentului de Stat (Ministerul de Externe), să folosească un cont de mail de pe platforma oficială state.gov și a utilizat o adresă de pe serverul pe care îl avea acasă, în New York.

Toate mesajele care erau legate de activitatea profesională urmau să fie arhivate de Departamentul de Stat, dar ea le-a păstrat și le-a dat mai departe abia în decembrie 2014, la aproape doi ani după ce a părăsit funcția și doar după ce o comisie din Camera Reprezentanților a cerut date referitoare la atacul terorist de la Ambasada SUA din Benghazi, în 2012.

Privat vs public

Luna trecută, Departamentul a finalizat analiza a peste 30.000 de pagini ale emailurilor lui Clinton și le-a făcut publice pe siteul instituției și o cantitate imensă de informații a ajuns sub ochii publicului.

Judecătorul Lamberth este al treilea care critică ad ministrația Obama în ultimele săptămâni. Un tribunal federal a afirmat recent că Departamentul de Justiție schimbă legea de capul său pentru a proteja Fiscul de contribuabili, în loc să protejeze cetățenii de Fisc.

Un alt magistrat a emis un ordin, prin care cere guvernului să explice de ce a ascuns documente în procesul consilierului președintelui Obama pe probleme de mediu.

Pe lângă procesul civil al lui Clinton, FBI desfășoară o anchetă penală pentru a vedea dacă emailuri clasificate ca secrete de stat au ajuns în contul nesecurizat al lui Clinton. Fosta Primă Doamnă crede, însă, că nu va fi inclupată pentru nimic.