Evenimentul Zilei > Justitie > La Tribunalul Cluj martorilor denunțători ai DNA sunt audiați ca la cafenea
La Tribunalul Cluj martorilor denunțători ai DNA sunt audiați ca la cafenea

La Tribunalul Cluj martorilor denunțători ai DNA sunt audiați ca la cafenea

Principalul martor al acuzării în dosarul primarului ales al municipiului Baia Mare, Cătălin Cherecheș, un anume Cristian Șpan a fost audiat ca martor, în condiții care amintesc de o cafenea, decât de un tribunal unde regulile sunt clare și nu pot fi încălcate. Regula este că martorul, indiferent cine este stă în picioare, în fața judecătorului. Doar persoanele în vârstă sau bolnave sunt invitate să stea jos.

Cristian Span stătea pe un scaun, direct în fața judecătorului care îi asculta mărturia. Sala de judecată, extrem de mică, în jur de 20 de metri pătrați, în care abia încap 20 de persoane.

La un moment dat martorul DNA și-a pus picior peste picior și așa a rămas. Doar cafeaua și țigara îi lipseau, în timp ce spunea cum a dat mită primarului din Baia Mare sau cum a primit de la acesta sume mari de bani, de ordinul sutelor de mii de euro, pentru a cumpăra o televiziune. Span s-a și încurcat, de câteva ori, în propriile explicații dar problema fost repede rezolvată prin intervenția judecătorului care a consemnat declarația martorului.

De exemplu, celebrul avocat clujean Călin Budișan, care îl apără pe Cherecheș l-a întrebat de ce a trebuit să îi dea lui Cherecheș, mită, o televiziunea, dacă acesta a a finanțat cu 480.000 de euro, televiunea eMM.tv.

În timp ce își ștergea un fir imaginar de praf de pe mocasini, Span a precizat că la un moment dat licența de televiziune era pe o societate care avea datorii iar Cherecheș i-a cerut să o mute pe altă societate. ”Nu am vrut să rămân eu cu societatea plină de datorii unde eram administrator. Răspundeam eu. De aceea nu am vrut să îi dau licențele înapoi”, a spus Șpan.

Ce zice DNA

Cătălin Cherecheș a fost trimis în judecată de către DNA Cluj sub acuzația de luare de mită. Acesta este acuzat că în perioada ”martie 2015 – septembrie 2015, inculpatul Cherecheș Cătălin, în calitate de primar al municipiului Baia Mare și ordonator principal de credite pentru susținerea financiară a Asociației Club Sportiv Fotbal Club Municipal Baia Mare și implicit pentru eliberarea sumelor de bani alocate de Consiliul local în acest sens, a pretins și primit de la o persoană din conducerea clubului, atât în mod direct cât și prin intermediar, suma totală de 70.000 lei. De asemenea, în perioada imediat următoare, inculpatul Cherecheș Cătălin, pentru a propune Consiliului local al municipiului Baia Mare susținerea financiară a clubului de fotbal cu suma de 1.000.000 lei/1.200.000 lei, a pretins denunțătorului să cesioneze pe numele unei anumite persoane o societate comercială, operațiune care nu s-a mai finalizat”, susține DNA.

Cherecheș a fost prins în flagrant, susține DNA, la data de 22 aprilie 2016, când a primit de la Șpan suma de 30.000 de lei.

Și-a cerut banii înapoi

La audierile de vineri, Șpan a recunoscut că i-a propus lui Cherecheș să facă rost de bani și să vândă clubul de fotbal, fapt cu care primarul nu a fost de acord. Stând comod pe jilț, picior peste picior, Șpan a explicat că a vrut să facă rost de bani pentru a plăti jucătorii.

Acesta s-a referit și la celebra afirmație ”când să îl facem”. Șpan a explicat că, inițial s-a înțeles cu un anume Ioan Bala să depună un denunț comun și că în acest context s-au înteles ”când să îl facă pe Cherecheș”.

Primarul ales din Baia Mare a explicat public că el l-a împrumutat pe Șpan cu sume mari de bani și că la un moment dat și-a cerut banii înapoi.