La trei ani de la tragedia din Colectiv, 280 de cluburi din România nu au autorizaţie pentru securitate la incendiu. Raport alarmant al IGSU

Peste câteva zile se vor împlini trei ani de la tragedia din clubul Colectiv din Bucureşti. Trei ani în care se pare că societatea românească nu a învăţat nimic.

La ora actuală, potrivit unei statistici a Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă, 280 de cluburi din România nu au autorizaţie pentru securitate la incendiu. Din totalul de 1.200 de cluburi, câte funcţionează la nivel naţional.

Situaţia este hilară şi în condiţiile în care autorităţile au aplicat în ultimii trei ani amenzi totalizând peste 70 de milioane de lei. Dar problema siguranţei contra focului tot nu a fost rezolvată.  

IGSU a întreprins peste 32.000 de controale în utlimii trei ani. Şi nu numai în cluuri, ci şi în mari magazine, în săli de spectacole, în hoteluri. Peste tot au fost găsite anomalii cu privire la securitatea la incendiu. De aici şi cele 22.607 amenzi aplicate.

Cele mai grave deficienţe constatate au fost legate de instalaţiile electrice improvizate, căile de evacuare neiluminate, lipsa hidranţilor, lipsa întreţinerii mijloacelor tehnice pentru stingerea incendiilor.

A fost aplicată şi măsura închiderii acelor spaţii cu deficienţe foarte grave în securitatea la incendiu. Mai precis, 117 obiective, majoritatea cluburi şi magazine. O parte dintre acestea, 67 la număru, au fost redeschise, după completa reamenajare.

„Specialiştii în prevenire recurg la implementarea măsurii complementare de oprire a funcţionării atunci când, pe timpul verificărilor, constată depăşirea numărului de utilizatori cu peste 10%, desfiinţarea sau blocarea căilor de evacuare ori desfiinţarea instalaţiilor speciale de stingere, detectare, semnalizare şi avertizare.

În condiţiile modificării cadrului legislativ privind obţinerea avizelor şi autorizaţiilor de securitate la incendiu, în perioada 2016-2018, s-au înregistrat în fiecare an creşteri ale solicitărilor în procente de până la 130% faţă de anul 2015”, se arată în comunicatul IGSU.

Un capitol aparte al acestei situaţii e legat strict de cluburi şi discoteci. În total, funcţionează 1.191 de locuri de acest fel, dintre care 280 nu au autorizaţie pentru securitate la incendiu.

„Amintim faptul că prin obţinerea autorizaţiei de securitate la incendiu se certifică îndeplinirea cerinţei fundamentale - securitate la incendiu - existenţa căilor de evacuare, a instalaţiilor speciale de stingere, detectare, semnalizare sau desfumare, a celor de iluminat şi a mijloacelor de apărare împotriva incendiilor.

În ceea ce priveşte construcţiile care funcţionează fără autorizaţie de securitate la incendiu, IGSU şi structurile subordonate reiterează necesitatea intrării în legalitate a acestor categorii de construcţii şi derulează permanent întâlniri cu reprezentanţii autorităţilor publice locale”, se arată în raportul oficial.