Editura Evenimentul si Capital

LA SFAT CU PSIHIATRUL. Despre sindromul burnout

Anamaria Ciubara, medic primar psihiatru
Autor: | | 1 Comentarii | 1686 Vizualizari

Sindromul burnout reprezintă o stare de epuizare fizică, psihică și emoțională produsă de stresul prelungit, în general la locul de muncă, fiind o consecință a dezechilibrului dintre cerințe, resurse și gradul de satisfacție profesională.

Termenul de burnout a fost introdus în anul 1970 de către psihologul american Herbert Freudenberger. Acesta îl definea ca fiind caracteristic pentru angajații din domeniile de lucru cu oamenii, adică medici, asistente, profesori și asistenți sociali, profesii în care ar fi prezent un sentiment de sacrificiu pentru ceilalți.

În prezent, se consideră că sindromul burnout nu se restrânge la anumite categorii profesionale, ci poate afecta orice persoană expusă la un stres de lungă durată. Apare la angajații din orice domeniu, însă este cel mai răspândit în domeniul medical, mai ales la începutul carierei și chiar la studenții la medicină. Mai poate afecta frecvent: profesorii, asistenții sociali, terapeuții, avocații, jurnaliștii, dar și pesoanele care sunt nevoite să îngrijească permanent alți membri ai familiei.

Putem nota cauze ale acestui sindrom care țin de mediul profesional unde vorbim de:

 • Suprasolicitare și volum mare de muncă;
 • Presiunea timpului și programul de lucru prelungit;
 • Evenimente cu impact emoțional negativ (de exemplu moartea unui pacient în cazul personalului medical);
 • Lipsa de apreciere, mediul de lucru ostil și relațiile nesatisfăcătoare cu colegii.

Cauze care țin de personalitate:

 • Perfecționismul și nevoia excesivă de a deține controlul;
 • Așteptarea de recompense imediate, entuziasm și așteptări exagerate la începutul carierei;
 • Stabilitatea emoțională scăzută, capacitatea slabă de adaptare și rezistență la stres;
 • Neîncrederea în sine.

Iar când ne referim la cauze care țin de stilul de viață putem vorbi de:

 • Insuficiența timpului liber;
 • Insuficiența implicării în activități relaxante și în activități sociale;
 • Lipsa suportului social și familial;
 • Nerespectarea timpului necesar de somn.

O meta-analiză realizată în 2018 de către un grup de cercetători de la universitățile din Washington și Maryland, care sumează un total de 16 studii transversale respectiv 3.581 subiecți (chirurgi practicieni) arată că: un model de efecte aleatorii a aproximat sindromul de oboseală cronică (burnout) la 3,0% (IC 95%: 2,0% -5,0%, I2 = 78,1%). Analiza subscalelor epuizării emoționale, a depersonalizării și a realizării personale a indicat subdiagnosticarea în 30,0% (CI: 25,0% -36,0%; I2 = 93,2%), 34,0% (CI: 25,0% -43,0%, I2 = 96,9% 25,0% (CI: 18,0% -32,0%; I2 = 96,5%) dintre chirurgii incluși în studii. Diferențe semnificative (p <0,001) în evaluarea subscalei MBI au existat în specialitățile chirurgicale. Concluzia studiului este că aproximativ 3% dintre chirurgi suferă de forme extreme de oboseala cronică, deși sindromul burnout poate apărea la până la 34% dintre chirurgi. Chirurgia specializată are rate semnificativ diferite de simptome de oboseală cronică, specifice fiecărei specializări chirurgicale.

Opiniile exprimate de invitații EVZ aparțin autorilor și nu reprezintă punctul de vedere al publicației

Pagina 1 din 2Stirile zilei

Alte articole din categoria: Invitaţii evz

Alte articole din categorie

capital.ro
libertatea.ro
rtv.net
fanatik.ro
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
playtech.ro
unica.ro
dcnews.ro
stiridiaspora.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE ŞI
Tema zilei
14:02 Înregistrare cu un GREU DIN PSD: „Îl cheamă la DNA să spună că domnul preşedinte…” LA CINE SE REFERĂ? Breaking news 13:08 Războiul dintre Carmen Dan și Gabriela Firea s-a mutat la Parchet! L-a turnat omul primarului pe subalternul favoritei lui Dragnea? 13:07 ATENTAT POLITIC EȘUAT. Cum a reușit Liviu Dragnea să scape dintr-o nouă ambuscadă. Editorial de Dan Andronic. 11:35 SCANDAL MONSTRU în direct la Antena 3. EXISTĂ O CÂRTIŢĂ a SRI? În urma dezvăluirilor, CINEVA DIN PSD poate fi exclus. Alertă în politică 09:10 Dragnea şi Firea AU BĂTUT PALMA ÎN CEx pentru un SCOP COMUN. De abia AZI S-A AFLAT! Funcţie importantă... 09:08 Adevărata bombă de la CEx al PSD? LUI TĂRICEANU NU-I VA PLĂCEA... Breaking news în politică 08:49 Victorie amară pentru Dragnea. Există un SACRIFICIU NEŞTIUT. Puciştii vin puternic pe turnantă. NEWS ALERT 08:44 Contribuția noului Binom SRI – Parchetul General la rămînerea lui Liviu Dragnea în fruntea PSD. Gândul lui Cristoiu 08:43 Şi totuşi, FIREA L-A ÎNVINS PE DRAGNEA înainte de CEx. Avem un nou NR. 1 ÎN PSD. Breaking news 17:07 DEZVĂLUIRI incendiare din CEx al PSD. Momentul de COTITURĂ care l-a SALVAT pe Liviu Dragnea de la debarcarea din PSD 13:46 DRAGNEA anunță REMANIEREA: „Nu trebuie să rămână în GUVERN” 13:39 Dragnea A PĂŢIT-O RĂU! SĂ FIE MÂNA PUCIŞTILOR? Numai la asta nu se aştepta şeful PSD... Breaking news politic 12:25 „Problema PSD ului și a lui Dragnea nu este CORUPŢIA, ci PROSTIA ajunsă chiar la rang de VIRTUTE” 12:16 Trădare în CEx al PSD? Declaraţii incendiare ale lui Marian Oprişan: „NU MOR DE DRAGUL LUI DRAGNEA” Breaking news 10:22 Scandalul din CEx ajunge la acuzații grave. Cine din PSD dă de băut PROCURORILOR pentru a scăpa de DOSARE de evaziune FISCALĂ? Alertă 10:22 Previziunea lui ION CRISTOIU despre CEx PSD: „Se va SFÂRȘI prost” 10:21 Firea a aflat detaliile murdare din CEx al PSD. Dragnea va lovi năprasnic, dar ADEVĂRATA BOMBĂ vizează două nume din Guvern 10:20 Băsescu îl face pe Dragnea cu ou și oțet: Atât de nociv încât până la sfârşitul anului va trebui să plece 09:07 DECLARAȚII la ieșirea de la ȘEDINȚA CEx. FIREA: „S-a CERUT EXCLUDEREA mea” 09:05 Dragnea A CÂŞTIGAT LUPTA DIN CEx al PSD! Declaraţia care spune totul. Breaking news-ul anului în politică

Articole salvate