Evenimentul Zilei > International > La Roma, o mişcare feministă a ieşit în stradă pentru a apăra dreptul la avort
La Roma, o mişcare feministă a ieşit în stradă pentru a apăra dreptul la avort

La Roma, o mişcare feministă a ieşit în stradă pentru a apăra dreptul la avort

Cu ocazia Zilei Internaționale pentru Avortul Liber și în siguranță, pentru prima dată după alegeri, Non una di less, o mișcare feministă, a ieșit în stradă în mai multe orașe italiene.

„28 septembrie a fost dintotdeauna o zi de mobilizare pentru avortul gratuit și în siguranță – explică Serena Fredda, activistă Non Una di Meno Roma – anul acesta, însă, demonstrația devine şi mai importantă, deoarece faptul că foarte probabil, Giorgia Meloni va deveni noul premier, nu ne garantează că drepturile civile nu vor fi atacate, dimpotrivă”.

„Meloni vrea să aplice integral 194?”

Piazza dell’Esquilino, aflată la câțiva pași de gara Termini, este colorată de multe persoane care defilează cu bannere şi pancarte, unele dintre ele nu-şi ascund însă îngrijorările provocate de rezultatul electoral. ”Cel mai mult mă sperie faptul că ar putea fi discriminate toate minoritățile, mai mult decât până acum și chiar într-un mod legitim”, mărturisește o femeie care participă la manifestaţie. „Sunt îngrozită de faptul că văd un sentiment generalizat de ură – adaugă altă fată – mergând pe stradă, am auzit deja comentariile unor oameni care spuneau: „acum că am câștigat, veți vedea ce se va întâmpla”. „Meloni vrea să aplice integral 194? Legea conține articolul 9 care garantează, de exemplu, obiecția de conștiință, adică o portiţă de scăpare care permite sabotarea efectivă a legii  din Italia – mai precizează Fredda – Așa că, atunci când Meloni spune că va dori să aplice legea la propriu, când spune că va interveni pentru a întări acele puncte slabe ale legii, de fapt încurajează neaplicarea acesteia”. 

Printre manifestanți, în piaţă se află și multe exponente ale Partidului Democrat, precum Debora Serracchiani, Cecilia D’Elia, Monica Cirinnà și Laura Boldrini. ”Vrem să le reamintim celor care ne vor guverna în curând – conchide un activist la microfon înainte ca adunarea să se transforme într-o scurtă procesiune către Piazza Vittorio, aflată la doar câțiva kilometri distanță – că în privința drepturilor, nu vom da înapoi nici măcar cu un centimetru”, notează ilfattoquotidiano.it.

(Traducerea Rador)