Evenimentul Zilei > International > LA REPUBBLICA: „Învăţământ la distanţă pentru elevii de liceu, limite de mobilitate între regiuni şi mall-uri închise în week-end”.
LA REPUBBLICA: „Învăţământ la distanţă pentru elevii de liceu, limite de mobilitate între regiuni şi mall-uri închise în week-end”.

LA REPUBBLICA: „Învăţământ la distanţă pentru elevii de liceu, limite de mobilitate între regiuni şi mall-uri închise în week-end”.

Învățământ la distanță 100% pentru licee, limite de mobilitate între regiunile expuse riscului şi centre comerciale închise în week-end.

Muzeele, sălile de bingo și sălile de pariuri vor fi închise, mijloacele de transport public vor putea circula la 50% din capacitatea maximă şi circulația persoanelor va fi limitată seara.

Acestea sunt măsurile cu caracter național cuprinse în noul decret pe care guvernul italian se pregătește să îl lanseze marţi și pe care premierul Giuseppe Conte l-a prezentat astăzi Camerei. În ceea ce priveşte starea de urgență națională, primul ministru nu a specificat ora, vorbind generic de „seara, târziu”.

Prin urmare, decretul va conține atât măsurile menționate anterior valabile pe întreg teritoriul italian, cât și reguli mai stricte, diferențiate pe regiuni, împărțite pe fâșii de risc. „În următorul Dpcm – a explicat Conte – vom indica 3 zone cu trei scenarii de risc și măsuri din ce în ce mai restrictive”.

„Pandemia se extinde rapid în Europa, obligând fiecare țară să adopte, de la o săptămână la alta, noi măsuri restrictive. Până miercuri vor fi gata noile restricții”, a precizat Conte.

Premierul a analizat apoi o serie de date privind pandemia, subliniind că „curba de contagiune se extinde pe fiecare continent. Într-un cadru global, UE este una dintre zonele cele mai afectate de impactul celui de-al doilea val. În ultimele săptămâni, creșterea cazurilor COVID a fost de 150 de infecții la 100.000 de locuitori – a subliniat el – iar situația se înrăutățește şi la noi, recrudescenţa a dus la o multiplicare semnificativă a infecțiilor”.

Potrivit premierului, „cadrul s-a înrăutățit de la primul val”, însă astăzi „circa 95% dintre oameni manifestă simptome ușoare”. Potrivit datelor de duminică, numărul persoanelor internate în unități de terapie intensivă în spitalele italiene este de 1.939, adică „puțin peste jumătate din paturile active”.

Prin urmare, a continuat Conte, „nu suntem supuși unei presiuni insuportabile în unitățile de terapie intensivă, însă ne confruntăm cu o supraaglomerare îngrijorătoare, în special în terapiile subintensive și în zona medicală în general. Este necesar să ușurăm activitatea camerelor de urgență”.

În timpul discursului său de la Cameră, premierul a lansat un semnal de alarmă: „Tabloul epidemiologic se află în procesul de tranziție către scenariul 4, cu o referire specială la unele teritorii. Indicele național Rt este de 1,7, însă în unele regiuni, cifrele sunt mai mari. Există şi probabilitatea ca luna următoare, 15 regiuni să depășească pragurile critice la UCI și la nivel de asistenţă medicală”.

În ciuda faptului că primul-ministru Conte a lansat opoziţiei un apel pentru un climat de maximă colaborare, centrul-dreapta din Cameră a prezentat o rezoluție pentru „evitarea perspectivei unui al doilea lockdown național”. Documentul a fost prezentat de Liga Nordului, partidele Fratelli d Italia (FDI), Forza Italia și Noi con l Italia (NCI), potrivit cărora guvernul, „responsabil de întârzieri și erori de programare, proclamă acum un nou sezon de închideri și invocă, din ce în ce mai des, perspectiva unui al doilea lockdown național care ar avea consecințe foarte grave pentru economia noastră”.

Formaţiunile de centru dreapta consideră că „restricțiile impuse, absența totală a programării și nebuloasele unui nou blocaj au generat anxietate și nesiguranță în rândul populației care și-a exprimat nemulțumirea în piețele din toată Italia”. De aici și cererea de „a evita perspectiva unui al doilea lockdown național”.

Articol de Laura Mari

Traducerea Cătălina Păunel, RADOR

Publicat in categoriile: International
Ne puteți urmări pe Facebook, Telegram sau pe Google News
Accesează: