Daniel Tudorache, fostul primar trimis în judecată în Dosarul Diamantelor, a anunțat vineri că își va depune candidatura pentru funcția de primar al Sectorului 1. Fostul edil se află sub control judiciar într-un dosar în care este acuzat de trafic de influență și spălare de bani
Daniel Tudorache candidează la Primăria Sectorului 1
Fostul primar al Sectorului 1 în perioada 2016-2020, membru al PSD, a anunțat în mediul online că intenționează să își prezinte candidatura pentru un nou mandat.
„Mâine, 27 aprilie, ora 13:00, la Biroul electoral din sectorul 1, îmi voi depune oficial candidatura pentru funcția de primar al acestui sector! Am promis cetățenilor că voi candida și o voi face! Promit că voi scoate sectorul 1 din mizeria și gunoaiele în care se sufocă sute de mii de români. Promit că voi deratiza întreaga suprafață a sectorului și îmi asum responsabilitatea de a anula toate deciziile halucinante luate de gruparea Clotilde în ultimii ani! Sloganul lansat de cetățenii sectorului 1, «Ne vrem primarul înapoi», mă obligă și mă determină să lupt pentru asta”, a anunțat Daniel Tudorache, într-o postare peFacebook.
Deși este deputat PSD, partidul, alături de PNL îl susține pe George Tuță pentru funcția de primar al Sectorului 1. Astfel se așteaptă ca Tudorache să candideze independent pentru Sectorul 1.
Verdict amânat pentru dosarul de corupție
Fostul primar din Sectorul 1 a fost trimis în judecată și i s-a impus măsura controlului judiciar, sub condiția ca să plătească o cauțiune de un milion de euro.
Alături de fostul primar, în fața instanței supreme va fi adusă și o persoană din cercul său de apropiați, care este supusă controlului judiciar și este obligată să plătească o cauțiune de 75.000 de euro pentru două acuzații de trafic de influență.
De asemenea, fosta soție a acestuia, care este și ea supusă controlului judiciar și trebuie să plătească o cauțiune de 200.000 de euro pentru complicitate la spălarea banilor, va fi prezentată în instanță.
Pronunțarea în dosarul lui Daniel Tudorache este programată acum pentru 8 mai.
La ce concluzii au ajuns procurorii DNA în dosarul de corupție
În actul de acuzare trimis instanței supreme, procurorii de la DNA menționează că în intervalul septembrie 2016 – mai 2017, o persoană asociată cu inculpatul Daniel Tudorache, fostul primar al Sectorului 1, ar fi cerut un comision de 10% din valoarea unui contract de servicii pe care firma respectivă îl avea cu o instituție subordonată Primăriei Sectorului 1, de la un om de afaceri.
În schimbul plății, acea persoană s-a angajat să intervină, atât direct, cât și prin intermediul lui Daniel Tudorache, fostul primar, la funcționarii responsabili, pentru a asigura buna desfășurare a contractului. Un exemplu în acest sens ar fi asigurarea plății prompte a facturilor și actualizarea tarifelor.
În final, persoana asociată cu primarul ar fi primit în numerar o sumă totală de 105.000 de lei, precum și 8.640 de lei disimulați ca plată pentru facturi fiscale fictive emise de o companie controlată de traficantul de influență.
Daniel Tudorache era principalul beneficiar al sumelor de bani
În cadrul a două întâlniri care au avut loc în biroul Primăriei Sectorului 1, pe 19 septembrie 2016 și 7 februarie 2017, Tudorache ar fi consolidat în mintea omului de afaceri ideea că solicitantul comisionului este reprezentantul său și că trebuie să păstreze legătura cu acesta pentru buna desfășurare a contractului.
Din datele disponibile în dosar, pare că fostul primar Daniel Tudorache ar fi fost principalul beneficiar al sumelor primite de persoana asociată cu el.
Pe durata mandatelor sale în funcții publice (ianuarie 2008 - martie 2019), fostul primar ar fi primit sume de bani semnificativ mai mari decât veniturile sale înregistrate, care se situau în medie în jurul valorii de aproximativ o mie de euro lunar.
Clotilde Armand a fost trimisă în judecată, la scurt timp după depunerea candidaturii pentru al doilea mandat
Procurorii de la Parchetul Judecătoriei Sectorului 1 au decis joi, 25 aprilie, trimiterea în judecată a primarului Sectorului 1, Clotilde Armand (USR), pentru comiterea infracțiunii de folosire a funcției în scopul favorizării unor persoane.
Procurorii din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Sectorului 1 susțin că primarul a semnat o dispoziție prin care s-a numit manager al proiectului "Îmbunătățirea capacității administrative locale privind dezvoltarea, implementarea și promovarea măsurilor anticorupție", cod proiect MySMIS 152134, cod SIPOCA 1151, și că, în urma acestui act, a obținut beneficii materiale constând în venituri din activitățile desfășurate în calitate de manager de proiect.
Primarul Sectorului 1 este acuzată că a semnat o dispoziție prin care și-a crescut indemnizația de bază brută pentru luna aprilie 2022 cu suma de 3.744 lei, pentru activitatea desfășurată în cadrul echipei de management a proiectului cu codul MySMIS 152134, cod SIPOCA 1151, și a dispus aplicarea acestei decizii. De asemenea, se pare că a semnat o altă dispoziție prin care și-a majorat indemnizația de bază brută pentru luna mai 2022 cu suma de 5.616 lei, pentru activitatea desfășurată în cadrul aceleiași echipe de management a proiectului cu codul MySMIS 152134, cod SIPOCA 1151, și a dispus aplicarea acestei decizii.
Trimiterea în judecată a edilului Sectorului 1 a venit la scurt timp după ce aceasta și-a înregistrat candidatura pentru un nou mandat la Primăria Sectorului 1 din partea alianței Dreapta Unită.