La planuri suntem măreți. 100 de ani de alianță cu Polonia!

La planuri suntem măreți. 100 de ani de alianță cu Polonia! Sursa: Arhiva EVZ

Inițiativa celor Trei Mări (ITM) este o platformă politică care include în prezent 12 state membre ale Uniunii Europene, cuprinse între Marea Baltică, Marea Adriatică și Marea Neagră.

Este vorba despre: Polonia, Ungaria, Cehia și Slovacia, cele trei țări baltice (Lituania, Letonia, Estonia), apoi Austria, Slovenia, Croația, România și Bulgaria. Mai pe românește, ca să nu zăpăcim citiorii cu panseuri geopolitice un fel de coridor sanitar între Federația Rusă și restul Europei, Europa Occidentală și Centrală.

Nimic nou sub soare. Aceeași viziune au avut-o aliații franco-britanici și după primul război mondial. Prin sprijinirea României Mari și Poloniei ieșite întărite prin Conferința de Pace de la Paris din 1919, Occidentul punea o stavilă împotriva colosului sovietic care amenința să invadeze Europa. De altfel cele două state au și semnat o Convenției de alianță defensivă la 3 martie 1921 prin ministrul român de externe, Take Ionescu, și omologul său, Eustachy Sapieha. Istoria se repetă. Astăzi Romănia și Polonia sunt în NATO, iar mai mulți militari polonezi sunt ăncazarmați la Craiova în cadrul Brigazii Multinationale SUD EST al NATO.

Semnarea unei alianțe defensive româno-polonă a fost prilejul unei conferințe internaționale -  „O nouă Europă Centrală – 100 de ani de la crearea primului sistem defensiv regional”  organizată de Institutul pentru Studii Politice de Apărare și Istorie Militară (ISPAIM), Divizia 2 Infanterie Getica și Primăria Buzău. Au participat peste 20 de istorici militari străini, unii la nivel de general de brigadă, dar și floarea istoriografiei românești: Jipa Rotaru, Petre Otu, Ion Giurcă, Alin Spânu, Marius Nicoară, Manuel Stănescu, Sorin Cristescu, Adrian Vișalaru, Jănel Tănase, etc Încadrați de tănara, dar performanta Carmen-Sorina Rîjnoveanu, directorul ISPAIM și iubitorul de istorie general-maior dr. Dragoş-Dumitru Iacob, comandantul Diviziei 2 Infanterie „Getica” din Buzău. Cei șapte ani de acasă mă obligă „să-l bag în cerneală„  și pe primarul Constantin Toma, un excepțional gospodar!

Ne puteți urmări și pe Google News

Fiecare și-a prezentat studiul, dar eu am rămas cu o mare întrebare. În 1921 ne-am aliat cu polonezii pentru a crea o contrapondere la sovietici. Ulterior, tot în 1921 s-a creat Mica Antantă, numită și Mica Înțelegere cu Cehoslovacia și Iugoslavia împotriva Ungariei. Ca în 1934 să ia ființă Înțelegerea Balcanică formată din către Iugoslavia, România, Grecia și Turcia împotriva Bulgariei revizioniste.

Dacă te uiți pe hartă și pe alianțele încheiate totul părea perfect. România Mare era invincibilă, putea supraviețui milenar! Din nefericire toate au căzut ca un castel de nisip, iar în 1940 Romînia Mare a fost sfîrtecată. Zdrobită! Fără a trage un singur glonț! Sistemul de securitate regionale subcombase sub presiunea micilor putere.

Și astăzi este de descutat. La planuri suntem măreți. Practica ne omoară! Cred și sunt convins că umbrela americană e singura soluție!