Editura Evenimentul si Capital

La pas prin ţigănia din Sintești, Ilfov. Incursiune în comuna romilor analfabeți care vând programe informatice

Căldărarii n-au renunțat la corturi,chit că stau de o generație în case pe pământ. Când este pe moarte, țiganul trebuie dus în cort FOTOGRAFII: RĂZVAN PETRESCU
Autor: | | 7 Comentarii | 6877 Vizualizari

N-au școală nici câte clase are un tren, dar fac pușcărie pentru evaziune fiscală. Mascații fac descinderi în „pagodele” lor cu turnulețe mai ceva ca bigoții pelerinaje la mânăstiri. Reporterii riscă o tăvăleală în toată regula fără ajutor din partea polițiștilor. Țiganii din Sintești trăiesc în legea lor și fac pârnaie după cea a noastră

Poate cei mai cunoscuți țigani din țară, la concurență cu lăutarii din Clejani și maneliștii mediatizați în forță la TV, sunt căldărarii din Sintești, județul Ilfov.

Nu trece luna să nu-i calce mascații, la ore când doar cocoșii sunt treji, să le sperie pirandele și puradeii și să mai salte din așternut câțiva dintre etnicii conlocuitori. Că, la Sintești, sat ce ține de comuna Vidra, evaziunea fiscală este de multă vreme o meserie „cinstită”. La început, prin anii ’90, căldărarii și-au ridicat pagode cu turnulețe din afaceri cu fier vechi și, mai nou, prosperă din vânzarea de softuri către companii care, la rândul lor, fentează statul cu TVAul. Distracția este că rata de alfabetizare din Sintești este cam ca cea dintr- un cătun somalez. Romii au dat cazanele de țuică pe facturi false, chit că majoritatea sunt analfabeți. E limpede că neștiința lor de carte și speranța la înavuțire rapidă i-au transformat în cozi de topor pentru alți infractori, de astă dată cu studii. Afacerea Siveco, în care o țigancă analfabetă a prestat servicii de testare ale unor sisteme informatice, este vârful aisbergului.

Dacă, până nu demult, romii ascultau de bulibașă, care reprezenta atât legislativul, cât și judecătorescul, astăzi țiganii trăiesc în legea lor și fac pușcărie după Codul Penal. Bulibașa Mihai Ion mai e bulibașă doar cu numele, că rar mai este cheamat la vreo dreaptă judecată. Iar o vizită neanunțată în țigănia din Sintești, fără vreun „ghid” din etnia lor, se poate lăsa cu urmări nedorite, că oacheșii locuitori ai satului ilfovean fac alergie la străini și își uită brusc bunele maniere la vederea unei camere foto.

„Aliatul NATO” și protecția muncii

O descindere la Sintești, fără susținere informală și logistică adecvată, e cam și cum România ar porni să invadeze Rusia, fără suportul NATO. Aliatul nostru în această privință a fost domnul Villiam Oaie – zis Villi – om cu facultate, masterat și doctorand la SNSPA, în prezent funcționar la primăria Jilava. Un rom respectat și influent atât în comunitatea țigănească cât și în restul lumii. La început, Villi ne-a ținut o utilă dizertație de instrucție tehnico-tactică, la o terasă din fața Primăriei Jilava. „N-avem timp să ne plictisim pe aici… Chestia asta, că te mănâncă țiganii din Sintești de viu e un clișeu! Poate câinii, doar noaptea! Nici asta cu turnulețele pe case nu se mai poartă... Nici afaceri cu feroase și neferoase nu se mai fac!”, ține Villi să demonteze câteva mituri. Domnul Oaie povestește că, după ’89, unde e acum Sinteștiul era teren viran. „S-au așezat într-o vatră și s-au format două cartiere. Cel «rezidențial», de la drumul mare, cu pagode, și cel din spate, al țiganilor săraci. În total sunt 200 de gospodării, cu 1.500 de inși, împărțiți cam egal. Cei bogați și cei săraci lipiți!”, ne explică „aliatul NATO”.

Nici staborul nu mai e ce a fost!

Lecția lui Villiam Oaie este cam lungă, dar instructivă. Trage de timp, iar din discuțiile lui telefonice ne dăm seama că Sinteștiul nu s-a trezit. E 10.00 dimineața. De la el aflăm că bulibașa a fost primul stabilit în vatra satului și că, la început, n-avea nimeni acte pe casă sau teren și că azi sunt trase gaze și curent. „Doar canalizare n-au. Țiganii nu-și bagă WC-ul în casă. Așa-i tradiția! Și dacă-și pune vreunul, îl ține secret, să nu se facă de râs...”, întră Villi în detalii igienice. Mai aflăm că, dacă vreun țigan e pe ducă, „îl bagă în cort și aprind un foc!”. Nici staborul nu mai e ce-a fost: „E o chestie bună pentru ne-romi. Să se arate că e autoritate în etnie! Țiganii de vatră, românizați, nu cred în tâmpeniile astea... Doar ăștia ai lu’ Cioabă, că-s adventiști, mai cred!”. Până la urmă, cum e corect, țigan sau rom? Răspunsul e spontan: „Mi-aș zice țigan, din spirit de frondă”.

Fierul vechi și galbenii de la BNR

„Aliatul NATO” își întrerupe brusc lecția și ne face semn că putem porni spre Sintești. Indicatorul de la intrarea în sat a dispărut. În curtea palatelor, țiganii stau la soare și se uită suspicioși la strănii care le numără turnulețele. „Nu pozați”, ne avertizează Villi. Facem primul popas: pagoda lui Mihai Ion, om de 70 de ani și de 41 de ani bulibașă la Vidra, are patru nivele, termopane cât încape, o grădină de trandafiri și felinare la intrare. Sala de primire, toată din marmură, e de dimensiunile celei de la Peleș. Iarna, numai încălzirea pe gaze îl costă 2.000 de lei. „Nu mi-au plăcut turnulețele”, se alintă liderul onorific al țiganilor sinteșteni. Când și-a ridicat casa, în jur avea doar porumb, povestește moșul, îmbrăcat în trening, șlapi și pălărie. Când vine vorba de afaceri, de bani și de câștig, se face că n-aude: „Toată lumea avea firme de fier vechi. Se muncea mult!”. La fel, și când vine vorba de noile afaceri cu facturi fictive. O dă pe altele: „Atunci era goana după aurul confiscat de comuniști! Aveam toți de luat câte o sută, două sau chiar trei sute de galbeni cu Franz Iosef”. Ce nu spune bulibașa este că, la Sintești, pe toți îi cheamă la fel. Adică numele principale sunt Mihai, Ion, Stan, Gogu sau Gheorghe, în diverse combinații. Și că BNR-ul s-a trezit atunci cu zeci de inși cu nume similare care cereau aceeași sumă de bani. Afaceri țigănești...

„Mascații vin de când se arestează parlamentarii între ei!”

BREAKING NEWS! Radu Mazare, scapa de AREST si NU mai ajunge in Romania? ANUNT BOMBA la escala de la Paris!

Pagina 1 din 2

Stirile zilei

Alte articole din categoria: Politica

Alte articole din categorie

capital.ro
libertatea.ro
rtv.net
fanatik.ro
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
playtech.ro
unica.ro
dcnews.ro
stiridiaspora.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE ŞI