Evenimentul Zilei > Opinii > Opinii EVZ > La nici o lună după creare, Garda Naţională a Rusiei se antrenează deja în războiul din Estul Ucrainei | PULSUL PLANETEI
La nici o lună după creare, Garda Naţională a Rusiei se antrenează deja în războiul din Estul Ucrainei | PULSUL PLANETEI

La nici o lună după creare, Garda Naţională a Rusiei se antrenează deja în războiul din Estul Ucrainei | PULSUL PLANETEI

Federaţia Rusă a lansat o nouă capabilitate militară, Garda Naţională a Rusiei, o adevărată gardă pretoriană a lui Putin, care ar viza protejarea sa dar şi capacitatea de intervenţie în manifestări neautorizate, beneficiind de legea care-i permite deschiderea focului împotriva manifestanţilor neautorizaţi şi recalcitranţi.

 Contrar forţelor armate, Garda Naţională intervine în conflicte interne şi are dreptul de a trage asupra propriei populaţii.

Apariţia Gărzii Naţionale a introdus un element major de tensiune la nivelul echilibrului de putere din Rusia, atât FSB, serviciul de securitate intern, cât şi Armata, forţa conducătoare astăzi la nivel conceptual şi politic pe lângă Kremlin, fiind surprinse şi intrând în perioadă de reflecţie şi repoziţionare. Aici nici nu mai vorbim despre poliţie şi Ministerul de Interne al Rusiei, văduvit de multă vreme de statutul de jucător major şi trimis la munca de jos, de executant al celor mai dificile şi murdare sarcini ale regimului, în nici un caz în apărarea siguranţei cetăţenilor ruşi. Într-adevăr, la nivelul jocului de putere, acest gest poate însemna neîncrederea funciară a lui Vladimir Putin în precedentele instrumente de putere şi, mai ales, introducerea în scenă a unui nou jucător spre a echilibra sau a provoca precedenţii actori. Mişcarea a fost neaşteptată şi a suscitat multe controverse în Rusia, la nivel nepublic, şi în Occident, în zona experţilor kremlinologi.

Iată că nici la o lună după acest eveniment, Serviciul de informaţii al Ministerul Apărării din Ucraina (GUR) a anunțat despre sosirea în Debalțevo (Donabs) a 70 de militari din noua „armată personală” a lui Putin – Garda Națională a Rusiei. Scopul prezentei militarilor este cel de „contracarare a fenomenului dezertărilor militarilor ruși”, scrie Cenzor.NET. Unitatea nu se subordonează comandantului local al forțelor armate – colonelul O. Busuev, potrivit GUR. De asemenea, GUR semnalează noi livrări de arme, echipamente militare și carburanți şi lubrifianți de pe teritoriul Federației Ruse în localitățile din estul Ucrainei: Krasnodon – 15 unități blindate pe șenile; Novoazovsk – trei cisterne cu combustibil. GUR a semnalat prezența unor arme moderne în dotarea „rebelilor” din Corpurile de armată 1 și 2. Este vorba despre unități de drone aeriene 1 AK – UAV „Orlan-30”; 7 unități de artilerie motorizate (Debalțevo) și un punct mobil de informații PRP-4A „Argus”.

Partea ucraineană a furnizat informațiile respective reprezentanților misiunii speciale de monitorizare a OSCE, reclamând prezența tancurilor, sistemelor de artilerie cu calibru de peste 100 mm, tunuri autopropulsate și sisteme de rachete „Grad” în localitățile Karl Marx, Iasinovataia, Donețk, Polevoi și Kransoarmeisk”, se mai arată în comunicatul serviciilor de informaţii ucrainene.

Ceea ce e interesant este şi prezenţa pentru training chiar în zona de conflict, implicarea Gărzii Naţionale pe teren, şi insubordonarea faţă de forţele militare locale, ci o subordonare directă la Kremlin, dar şi obiectivul contracarării dezertărilor, în condiţiile în care nivelul luptelor din regiune este încă redus, chiar dacă în creştere, şi aducând pierderi la nivelul unui pluton pe săptămână. Această poziţionare anunţă iminenta lansare a unei operaţiuni de război de înaltă intensitate în Donetsk şi Luhansk, perspectivă care ar face utilă prezenţa unei asemenea forţe ruse pe teren, în regiunea separatistă, pentru controlul forţelor armate ruse, a voluntarilor şi mercenarilor care vor fi angrenaţi în apropiatele confruntări militare.

Opiniile exprimate în paginile ziarului aparțin autorilor.