IL MESSAGGERO (Italia). Dacă examenul CT la care va fi supus joi un pacient cu coronavirus va demonstra că pneumonia dispare, înseamnă că terapia pe care o administrează medicii de la Spitalul Cotugno din Napoli pentru a trata pacienții în stare gravă este, poate, cu adevărat cea mai potrivită.
Paolo Ascierto, directorul departamentului de Imunoterapie Oncologică de la Spitalul Pascale din Napoli susține că, până miercuri seară, a dorit să păstreze confidențialitatea maximă privind starea de sănătate a pacienților, până acum șase, care au fost supuși unei terapii experimentale, care dă rezultate încurajatoare. Deși ascuns în spatele unui optimism prudent, la final medicul și cercetătorul italian a dezvăluit: „Să sperăm că funcționează, este clar că nu pot fi decât fericit pentru pacienți”. Și, ar avea toate motivele, având în vedere că intuiția de a administra persoanelor infectate și în condiții grave un medicament utilizat în general pentru artrita reumatoidă a fost în totalitate a sa.
"Sunt oncolog, mă ocup de imunoterapie. Medicamentul la care m-am gândit că ar putea fi util este tocilizumab, care este utilizat pentru artrita reumatoidă. De fapt, noi cei care facem imunoterapie o folosim în toxicități la unele imunoterapii importante, cum ar fi de exemplu Car-T, care au efecte secundare, printre care sindromul de eliberare a citochinelor, care sunt molecule proteice. Atunci când inducem o puternică activare a sistemului imunitar, se produc multe molecule”.
Printre acestea, interleukina 6, o citochină capabilă să stimuleze inflamația acută, care este cea mai importantă în administrarea de reacții colaterale. "Acest sindrom de eliberare a citochinelor, care dă hipotensiune și o serie de alte efecte, provoacă, de asemenea, suferință respiratorie, ceea ce duce la insuficiență respiratorie foarte similară cu cea declanșată de infecția coronavirusului". Pe scurt, se întâmplă ca în plămânul nostru, care este plin de macrofage, să se dezlănțuie un fel de luptă. "Când virusul intră în plămâni, celulele sistemului imunitar reacționează pentru a încerca să omoare virusul, dar produc atât de multe citochine, încât la un moment dat acestea fac mai mult rău decât bine, iar interleukina 6 devine de asemenea importantă aici."
Intuiţia, în acest moment, a fost providențială. Și, de asemenea, comparația cu alți oameni de știință chinezi cu care Ascierto are contacte. „Ne-au spus că ideea noastră nu numai că este grozavă, dar că și ei au tratat 21 de pacienți cu același medicament și toți s-au recuperat”. Rezultatul: doi dintre cei mai critici pacienți de la Cotugno, unul intubat și unul de pe secție, în vârstă de peste 60 de ani, în mai puțin de 24 de ore au avut o îmbunătățire semnificativă a parametrilor respiratorii.
Tocilizumab poate fi, prin urmare, utilizat la pneumonia de Covid-19 numai off label, adică în afara indicațiilor pentru care este înregistrat. Compania farmaceutică Roche îl va furniza gratuit. Acum, de asemenea, alte spitale, inclusiv San Raffaele din Milano, Sacco, cel din Brescia și din Fano încearcă să testeze tocilizumabul. Și tot aici rezultatele dau speranțe. „Mi-au spus că la Fano un pacient a avut îmbunătățiri. Trebuie spus că acest medicament nu acționează împotriva virusului, ci împotriva complicației virusului. Prin urmare, în mod evident, vaccinurile rămân importante pentru virus” - spune Ascierto.
Rezultatele pozitive ale tocilizumab trebuie să fie, în mod evident, validate, pentru acest lucru este necesar un studiu multi-centric la nivel național. „Structura noastră împreună cu Spitalul Colli a fost prima în Italia care a utilizat această terapie la pacienții cu coronavirus. Dar este necesar imediat un protocol național pentru extinderea utilizării tocilizumab la pacienții infectați cu coronavirus și care se află în condiții foarte critice. Este foarte important ca utilizarea sa să fie extinsă cât mai curând posibil, astfel încât să putem salva mai multe vieți”. (Rador)