La mare, mâncarea arde la buzunar

Turiştii de pe litoral se plâng că friptura şi răcoritoarele costă dublu faţă de cât e normal. Mâncarea e mai scumpă decât cazarea

Gradul de ocupare a litoralului a ajuns chiar şi la 100% în această vară. O explicaţie este costul cazării la hotel, care a rămas acelaşi ca în anii precedenţi. Unele pensiuni din Costineşti oferă cazare şi cu 30 de lei. Dar mâncarea - fie că este vorba de cea de la hotel, fie de la restaurante, e extrem de piperată ca preţ. "Am stat la o pensiune din Costineşti şi am plătit pe cazare 65 de lei pe noapte. Aveam cameră cu baie, tv, pat mare", ne povesteşte buzoianul Andrei Licăţ, 27 de ani. Cazarea - 65 de lei, mâncarea - 150 de lei După o zi în staţiune şi-a dat seama că hrana zilnică era mai scumpă. "La două persoane, cele trei mese erau minimum 150 de lei, iar cazarea doar 65 de lei. Preţurile sunt umflate. O bucată de carne de porc costă în mod normal 4 lei la 100 de grame, pe litoral costă minimum 6 lei", mai spune acesta. Pe lângă preţuri, turiştii mai reclamă la Protecţia Consumatorului Constanţa gramajul porţiilor şi condiţiile improprii în care sunt ţinute alimentele. Inspectorii de la Autoritatea Naţională pentru Siguranţa Alimentelor au aplicat pe litoral amenzi totale de 6.000 de lei doar în ultimele 14 zile. Neregulile sancţionate sunt: ambalare necorespunzătoare, lipsa probelor de mâncăruri gătite şi manipularea produselor alimentare fără respectarea igienei. Dan Agathon, preşedintele Federaţiei Patronatelor din Turism, crede că soluţia pentru buzunarele românilor ar fi pachetele all inclusive. "În hoteluri din Mamaia a fost implementată o ofertă de all inclusive cu meniu de bucătărie românească autentică, a cărei calitate şi cantitate sunt mulţumitoare pentru orice standarde". spune el. 1.000 de lei costă, la un hotel de trei stele, patru zile de cazare în Mamaia (cu mic dejun inclus)