Turiştii de weekend au luat cu asalt litoralul Mării Negre, trecând peste scumpiri, aglomeraţie, prezenţa gunoaielor şi a maidanezilor din staţiuni sau lipsa parcărilor.
Litoralul a atras, la acest sfârşit de săptămână, aproape 150.000 de turiş ti, cel mai mare număr înregistrat în acest sezon estival. De la Năvodari până la Vama Veche, plajele au fost arhipline de turişti şi de mii de localnici care profitau de timpul liber pentru a face o baie în mare.
Operatorii spun însă că aglomeraţia din staţiuni ţine doar în weekend. „Gradul de ocupare de la mijlocul săptămânii scade cu cel puţin 20%“, susţine preşedintele Comisiei de Incoming a Asociaţiei Agenţiilor de Turism (ANAT). Potrivit acestuia, vânzările biletelor a scăzut faţă de sezonul trecut. Reprezentantul agen- ţiei Mareea spune însă că anul acesta au succes pachetele de familie. „Sunt foarte multe familii cu copii. Micuţii până la 8 ani nu plătesc, iar ceilalţi au reduceri de 30-50%“, afirmă Marius Usturoiu, directorul de la Mareea.
„Avem turişti, n-avem personal“
Dacă hotelurile de două şi trei stele sunt ocupate de oamenii din clasa medie şi submedie, cele de patru şi cinci stele se aglomerează mai ales în timpul evenimentelor muzicale. „Pentru festivalul de pe 19 iulie, «Moda e musica sotto le stelle», avem nevoie de peste 200 de locuri pentru invitaţi. Sunt vedete cărora nu am reuşit încă să le găsim cazare“, spune Corina Martin, preşedintele Asociaţiei pentru Promovarea Litoralului.
Chiar dacă, oficial, la sfârşit de săptămână nu mai sunt locuri, aproape toate hotelurile mai au de oferit câteva camere pentru cei veniţi direct la recepţie. Preţurile de aici sunt însă pe măsură: o cameră la un hotel de trei stele poate ajunge la 600 de lei pe noapte, în timp ce la un hotel de patru stele tarifele sunt de 220-230 de euro/noapte.
Odată cu mijlocul lunii iulie, hotelierii intră, oficial, în plin sezon, practicând, până la finele lunii august, cele mai mari preţuri din acest an. Dacă, anii trecuţi, existau date exacte la care hotelierii scumpeau locurile la unison, anul acesta fiecare şi-a făcut singur strategia de marketing. Astfel, ei au majorat tarifele treptat, fiecare săptămână de sejur fiind cu până la 5-10% mai scumpă faţă de cealaltă.
Dar nici scumpirile şi nici aglomeraţia, lipsa locurilor de parcare sau prezenţa gunoaielor şi a maidanezilor din staţiuni nu-i deranjează pe turiştii de weekend. Mai afectaţi sunt însă străinii, care nu se înghesuie să ocupe locurile din singurul charter săptămânal care aterizează la Constanţa. Ei se plâng în continuare de serviciile necorespunzătoare şi de personalul neprietenos.
„Avem turişti, dar n-avem personal. Pentru că activitatea efectivă durează doar două luni, hotelierii nu reuşesc să-i păstreze pe profesionişti şi se mulţumesc cu ce găsesc“, spune Corina Martin. Potrivit acesteia, salariul minim al unui ospătar porneşte de la 600-700 de lei pe lună şi se rotunjeşte prin bacşiş în funcţie de localul la care lucrează.
Marea înghesuială
> Costineşti. Cea mai populată staţiune era, potrivit poliţiei, Costineş ti, unde erau înregistraţi ieri în hoteluri şi pensiuni 23.000 turişti. „Nu se pun blatiştii şi cei care dorm la grămadă în cameră sau direct pe plajă, aşa că, cel mai probabil, staţiunea tineretului a adunat aproape 40.000 de turiş ti“, e de părere un reprezentant al Primăriei Costineşti.
> Mamaia. Staţiunea se situează pe locul al doilea, cu 22.000 turişti, fiind ocupată ieri în proporţie de 100%, deşi este cea mai scumpă destinaţie de pe litoral. Plajele erau arhipline, promenada gemea de lume, la terase stăteai la coadă pentru a prinde o masă liberă. Pe şoseaua din Mamaia, maşinile circulau bară la bară. Nici în parcări nu se mai putea arunca un ac, cei care au îndrăznit să-şi parcheze autoturismul pe iarbă sau la stradă au avut ghinionul să-şi găsească roţile blocate. Problema s-a rezolvat cu 50 de lei, un mizilic pe lângă tarifele de aici.
Cel puţin 10.000 de turişti erau înregistraţi ieri în zona Năvodari, în afara miilor de tineri care au venit special pentru concertul Fatboy Slim şi au dormit direct pe plajă.
> Zona Neptun. În staţiunile Olimp, Neptun, Jupiter, Venus şi Cap Aurora erau înregistraţi oficial 32.000 turişti, iar Mangalia şi Saturn au adunat aproape 5.000 de turişti.
ÎNGRIJORARE
Mai puţini străini
După ce numai un singur tour-operator german s-a mai încumetat să lase un charter pentru România, nici acela nu are prea mare succes şi vine ocupat doar în proporţie de 80%. „Nu este ocupat suficient pentru a fi rentabil“, afirmă Julian Andrei, partenerul local al companiei ITS. Acesta spune că nici israelienii nu mai vin la fel ca anul trecut, când au fost cinci curse aproape pline. Ei au fost dezamăgiţi de calitatea serviciilor şi condiţiile oferite.