Evenimentul Zilei > International > LA LIBRE BELGIQUE: Dezvăluiri „înfricoşătoare”: planuri de atentate, condamnate de guvernul german
LA LIBRE BELGIQUE: Dezvăluiri „înfricoşătoare”: planuri de atentate, condamnate de guvernul german

LA LIBRE BELGIQUE: Dezvăluiri „înfricoşătoare”: planuri de atentate, condamnate de guvernul german

Luni, guvernul german a condamnat proiectele de atentate "înspăimântătoare" la adrsa unor moschei din ţară, planuri ale unor mici grupări de extremă dreaptă, şi a promis că locurile de cult vor fi bine protejate.

„Ce a fost dezvăluit este înfricoşător, să vezi în mod evident un grup radicalizându-se în aşa fel atât de repede”, a afirmat un purtător de cuvânt al ministerului de Interne, Björn Grünewälder, într-o conferinţă de presă obişnuită la Berlin.

Este „important ca locurile de cult să fie protejate”, a adăugat Björn Grünewälder.

„Misiunea statului este să asigure libera practică a religiei în această ţară, fără vu pericol sau vreo ameninţare”, a subliniat şi Steffen Seibert, purtătorul de cuvânt al guvernunlui şi al cancelarului Angela Merkel.

„Oricine vrea să-şi practice religia aici, în Germania, trebuie să o poată face fără ameninţări şi fără să fie pus în pericol”, a adăugat el.

Vineri, 12 membri au unui grupuscul de extrema dreaptă au fost arestaţi în toată Germania, apoi încarceraţi, bănuiţi că pregăteau atentate.

Ei sunt suspectaţi că au vizat lăcaşuri de cult musulmane în timpul rugăciunii, după modelul de la Christchurch, în Noua Zeelandă, unde, în martie 2019, au fost ucise 51 de persoane în două moschei, atacul fiind filmat în direct  – au transmis, duminică seara, posturile gemane de radio tv..

Presupusul şef al grupării germane, cunoscut şi supravegheat de mai multe luni de autorităţi, şi-a detaliat planurile cu ocazia unei reuniuni organizate cu complicii săi, săptămâna trecută.

Anchetatorii au aflat datorită unui informator infiltrat în grup, au afirmat media germane. Grupul intenţiona să atace moschei în „vreo zece regiuni” din Germania.

Printre suspecţi, toţi de naţionalitate germană, figurează un poliţist din Renania de Nord-Westfalia care a fost suspendat, potrivit presei germane.

Autorităţile germane sunt îngrijorate de un terorism de extrema dreaptă de la uciderea unui ales german pro-migranţi, membru al partidului cancelarului Angela Merkel, în iunie trecut.

În octombrie, un extremist de dreapta nihilist a era cât pe ce să comită un masacru cu o armă automată într-o sinagogă din Halle. El a reuşit totuşi să ucidă două persoane alese la întâmplare. pe stradă şi într-un restaurant turcesc.

Procesul lui este aşteptat în curând.

La Dresda, în fosta RDG, opt neonazişti sunt de asemenea judecaţi de aproape cinci luni pentru că ar fi planificat atentate contra unor străini şi politicieni.

Traducerea: Gabriela Sîrbu, RADOR