La Jucu va fi fabricat cel mai ieftin telefon Nokia

Primul telefon fabricat ieri la Jucu, judeţul Cluj, este un Nokia 1200, cel mai ieftin din portofoliul producătorului finlandez. În comerţ, fără abonament, se vinde cu 140-160 de lei. Ieri, la Jucu (judeţul Cluj), s-a deschis oficial fabrica Nokia şi a început producţia primelor telefoane „made in Romania“. În urmă cu şapte luni, aici începea construcţia halelor.

Primul terminal fabricat de cel mai mare producător de telefoane din lume în România este unul modest, un model din categoria de bază. De pe acest dispozitiv, oficialii Nokia l-au sunat în timpul evenimentului pe ambasadorul Finlandei în România, Tappio Sarela. „Pentru început, în România, se vor produce modele de bază din portofoliul nostru, destinate unor pieţe precum Asia şi Africa. Cu timpul, în funcţie de nevoile din piaţă şi pe măsură ce angajaţii se perfecţionează, am putea produce aici şi modele avansate“, a declarat Juha Putkiranta, vicepreşedinte senior la divizia Demand Supply Network Management a Nokia. Aşteptările erau însă altele: toată lumea credea că portofoliul bogat de modele produse în Germania, la Bochum, va fi transferat integral la Jucu. „Vom produce şi modele din gama de vârf (nSeries - n.r.) însă mai târziu. Angajaţii trebuie să se obişnuiască mai întâi cu modele mai uşor de realizat, iar apoi, treptat, vom trece la unele avansate“, ne-a declarat John Guerry, managerul american al fabricii de la Jucu. Întrebaţi despre salariile pe care le primesc angajaţii de la Jucu, oficialii Nokia au refuzat să dea un răspuns concret. În acest moment, fabrica de la Jucu are circa 350 de angajaţi. „Angajăm săptămânal. Nu avem probleme cu găsirea forţei de muncă. Majoritatea angajaţiilor sunt din localităţile satelit ale oraşului Cluj-Napoca“, a mai spus şeful fabricii de la Jucu. În prima etapă, Nokia va avea până la 500 de angajaţi, iar până la sfârşitul anului 2009 vor fi 3.500 de angajaţi români.

ANGAJAŢI Fabrica mizează pe forţa de muncă locală, iar unul dintre primii directori selectaţi este un român, aşteptat zilele acestea la Cluj Când păşeşti în hala de la Jucu, încălzită doar de melodiile Katiei Melua, primii angajaţi care îţi sar în ochi, deşi stau aşezaţi cuminţi în spatele unor birouri, sunt doi indieni şi un brazilian. „Aici am auzit o mulţime de limbi. Sunt toate naţiile posibile“, ne-a povestit, chicotind, o angajată, atunci când am întrebat-o, discret, câţi cetăţeni străini a întâlnit în fabrica de la Jucu. Schimb de experienţă cu fabricile surori

Ne-a lămurit John Guerry: angajaţii străini nu sunt un „pericol“ pentru forţa de muncă locală. Ei construiesc fabrica, nu vor lucra la asamblare, iar prioritatea fabricii de la Jucu este crearea de locuri de muncă destinate în special românilor.

„Împreună cu mine suntem doar 7 străini. În cele din urmă vom fi 12, deoarece câţiva dintre oamenii din management vor fi, de asemenea, străini. Cu toate acestea să nu credeţi că din conducere nu vor face parte şi români. Unul dintre primii directori angajaţi şi pe care îl aşteptăm la serviciu este un român“, a povestit Guerry în timpul turului fabricii.

Străinii au fost aduşi la Jucu de la alte fabrici „surori“ ale Nokia, pentru a le împărtăşi românilor din experienţa lor. Directorul fabricii ne-a spus că şi angajaţii români vor pleca, la rândul lor, în străinătate, la fabrici ale Nokia din întreaga lume, în schimb de experienţă. La Cluj inaugurare, la Bochum proteste Nici ieri, finlandezii de la Nokia nu au avansat o perioadă de timp pentru care ar urma să stea în România. Angajaţii din România ar putea avea şi ei soarta celor de la Bochum, Germania, peste câţiva ani, în cazul în care costurile de producţie se vor majora şi aici.

„Nu ştim cât timp vom sta în România, însă noi sperăm să fie o investiţie pe termen lung, mai ales că România este foarte aproape de pieţele pe care dorim să le servim prin această fabrică“, a precizat vicepreşedintele senior Juha Putkiranta.

Agenţiile de presă internaţionale au relatat despre deschiderea fabricii Nokia în România, prezentând în oglindă şi situaţia din Germania, unde au continuat protestele faţă de decizia închiderii fabricii Nokia de la Bochum.

„În Germania, aproximativ 4.000 de persoane s-au adunat duminică seara în faţa fabricii Nokia, unde au format un lanţ uman de patru kilometri, în semn de protest faţă de închiderea fabricii locale“, relatează Associated Press. PE JUMĂTATE GATA Încă la stadiul de şantier

În jurul fabricii de la Jucu este desfăşurată o flotă impresionantă de utilaje grele care nivelează şi pavează zona din jurul fabricii, cândva teren agricol. Compania care se ocupă de aceste amenajări este Rehak, din Slovacia.

Guerry a spus ieri că fabrica va fi finalizată şi inaugurată în formă finală în trimestrul trei al acestui an. „În momentul acesta, fabrica este gata în 50%. Este foarte frig în unele hale, deoarece nu am terminat încă izolarea lor termică“, ne-a explicat el. Şi drumul care duce spre fabrică este realizat doar parţial.

„Deutsche Welle“ a comentat ieri că angajatorul va mai avea mult de lucru la capitolul instruirea angajaţilor. „Deşi la Cluj rata şomajului este foarte redusă, sub 2%, mulţi muncitori sunt nevoiţi să urmeze cursuri de specializare sau recalificare. Timp de mai mulţi ani, economia regiunii a fost într-o stare deplorabilă, iar mulţi angajaţi calificaţi au plecat în Occident“, notează „Deutsche Welle“. MODEL Rezistent şi uşor de utilizat „Rezistent şi uşor de utilizat, telefonul Nokia 1200 vă permite să păstraţi cu uşurinţă legătura cu ceilalţi.“ Aşa este descris, pe site-ul Nokia, modelul de telefon produs ieri-dimineaţă pentru prima oară la Jucu. Nimic spectaculos în design-ul sau tehnologia lui: taste one touch, care permit accesul rapid la diferite funcţii din agendă, lung de 102 milimetri, lat de 44 şi cu o grosime de 17,5 milimetri, afişaj albnegru, cu lumină verde în fundal. Durata de convorbire fără reîncărcarea bateriei, de până la şapte ore, l-a făcut renumit printre telefoanele mobile. Primul model produs la Jucu este un telefon şi atât. Un telefon ultra-low-cost, care continuă seria 1110 şi 1112, nu spectaculos, dar cu siguranţă cel mai ieftin din portofoliul producătorului finlandez. Nokia a dezvoltat în ultimii ani modele de telefoane ale căror funcţii sunt inovatoare pe segmentul multimedia. Modelul 1200 nu are însă nici cameră, Bluetooth, MP3 player şi nici nu suportă Java, dar poate fi ideal pentru cei care caută un telefon ieftin şi rezistent. Fără abonament, un astfel de telefon costă între 140 şi 160 de lei. (Adelina Vlad)