La începutul anilor ’90, românii au avut halucinaţii de la halvaua contaminată cu „Aconitum napellus”

În numărul din 15 decembrie 1994 al ziarului „Evenimentul zilei”, jurnalista Maria Timuc publica o ştire din care aflăm că Inspectoratul de Poliţie Sanitară şi Medicină Preventivă din Ministerul Sănătăţii a decis să adune toate loturile de halva din România.

Motivul? Nici mai mult, nici mai puţin decât faptul că halvaua, îndeosebi cea fabricată la Iaşiul acelor vremuri, era contaminată cu o substanţă care provoca halucinaţii vizuale. „Astfel, persoanele care consumă halva contaminată au halucinaţii vizuale[…] şi îşi revin după numai trei sau patru ore de la consumarea produsului ”, a scris Maria Timuc.

 

INFO

Maria Timuc a lucrat ca redactor la „Evenimentul zilei”, apoi o perioadă la ziarul Naţional. În prezent, semnatara ştirii este autoare de cărţi.