La Înalta Curte au revenit dosarele greilor: Sebastian Vlădescu, Cristian Boureanu și cumnatul lui Mircea Geoană, judecați pentru „Mita de la CFR”

Sursa foto: arhivă EVZ

La Înalta Curte de Casație și Justiție au reînceput dosarele grele, după vacanța judecătorească. Și cum stă bine omului gospodar, treaba a început de luni, cu multe nume grele, precum dosarele și condamnările primite până acum.

Curtea Înaltei Curți s-a umplut de cameramani și reporteri pentru că a fost vorba despre judecarea dosarelor cu VIP-uri. Toate s-au judecat la completul de 5 judecători, în sala 103 de la etajul 2, cunoscută ca Sala Secțiilor Unite.

Pe hol și-au făcut apariția și maeștrii Baroului, avocați cu mare greutate în instanțele penale. Veronei Rădulescu, Adrian Georgescu, Ion Cazacu, Dan Lupașcu, Ioana Focșa, Liviu Dăscălescu, sunt doar câțiva dintre cei pe care i-am remarcat la ședința de luni.

Sebastian Vlădescu, Ionuț Costea și Cristian Boureanu au contestat anii grei de închisoare primiți la fond

După dosarul în care s-au judecat cererile de contestație în anulare ale Elenei Udrea, Tiberiu Tudor Breazu și Rudel Obreja, împotriva controversatei sentințe din aprilie, a venit rândul cauzei care îi privește pe Sebastian Vlădescu, fost ministru de finanțe, Cristian Boureanu, fost parlamentar PDL, Ionuț Costea, cumnatul lui Mircea Geoană, fost șef al EximBank, Constantin Dascălu, fost secretar de stat în Ministerul Transporturilor și alte persoane.

Ca să înțelegeți greutatea acestui dosar, vă spun doar, că prima instanță, tot de la ÎCCJ, a dat condamnări semnificative inculpaților. Vlădescu a primit 8 ani și 6 luni, Boureanu a încasat 4 ani și 3 luni, Costea a luat 7 ani iar Dascălu 5 ani și 6 luni. Toate pedepsele cu executare, pentru mita luată din banii de la reabilitarea căii ferate  București-Constanța de la o firmă austriacă. Reprezentantul firmei austriece a fost judecat separat și și-a recunoscut fapta.

Procesul lor, la fond, a durat doi ani și jumătate. După aflarea sentințelor, inculpații au făcut apel, iar completul de 5 judecători ai ÎCCJ, a început judecata.

Boureanu și Vlădescu, finul și nașul, s-au evitat la proces

Cristi Boureanu a stat în sală și la procesul anterior. Nu a ieșit pe hol, acolo unde se afla nașul său, Vlădescu. Se știe că între cei doi este o relație tensionată, legată de viața de familie, relație asupra căreia nu vreau să insist.

Boureanu a venit îmbrăcat lejer, în cămașă albă și jeanși. A stat lângă avocatul său, fostul procuror Liviu Dăscălescu și au discutat.

Sebastian Vlădescu a stat pe hol, împreună cu maestrul Ion Cazacu, cel care îl apără în dosar. A fost îmbrăcat în chestii mulate, de la sacoul în carouri la pantaloni. Am vrut să-l abordez în legătură cu o anchetă jurnalistică la care lucrez, unde este implicat și ginerele lui Mugur Isărescu, Crăciun Elisei, partenerul său de afaceri, însă mi-am dat seama că nu este momentul, pentru că pe hol era mare hărmălaie. O mare de avocați, cei mai mulți din oficiu, de jurnaliști și de alți justițiabili. Așa că m-am rezumat doar să asist la ședința de judecată.

Instanța a cerut amânarea pentru lipsa unui judecător titular din completul legal constituit

Cauza în discuție a început cu o amânare din motive de legalitate privind constituirea completului de judecată. A lipsit un judecător care era de drept delegat.

“Vă rog să luați în atenție , din referatul verbal al magistratului asistent și apărătorilor angajați pentru apelanții inculpați și apelanta intimată și pentru dumneavoastră pentru Parchet, elementul că în compunerea de titulari, de judecători trași la sorți în data de 3 Ianuarie, fiind incompatibil cu unul dintre titularii din completul de 5 judecători numerotat cu 1, anul 2022, respectiv domnul judecător Rus, s-a asigurat substituirea și a devenit titular domnul judecător Șelea. Acesta are o cerere motivată de absență din instanță pentru termenul de față și în consecință avem în compunere pe doamna judecător Cosma care nu poate primi calitatea de titular. Propunem în discuție pentru acest element, de asigurare a continuității compunerii completului de judecată legal desemnat prin participarea și prezența domnului judecător Șelea, care este titular și absent, la termenul de judecată prezent. Cu referire la această chestiune, care este opinia Parchetului?”, a întrebat președintele completului de judecată.

Avocații au fost de acord cu amânarea judecării cauzei

“Domnule judecător, suntem de acord cu amânarea cauzei pentru respectarea constituirii completului de judecată. Sunt inculpați care nu au depus cereri de probatoriu”, a susținut procurorul DNA.

Și avocații au fost în asentimentul instanței. Maestrul Dan Lupașcu, pentru Ionuț Costea, a pus concluzii de admitere și amânarea termenului de judecată. Lupașcu a depus o listă amplă de probatorii și două motivații de apel.

Pentru Sebastian Vlădescu, avocatul Ion Cazacu a pledat: ”Este un impediment major, nu putem să…”. “Deci sunteți de acord, da?”, i-a tăiat-o scurt instanța, cu gândul la câte dosare mai urmau. “Da, am depus și motivele de apel și cererea de probatoriu…”, a concluzionat avocatul Cazacu.

Pentru Cristian Boureanu, avocatul Liviu Dăscălescu a confirmat cele propuse de instanță și a completat: “Am depus și note și motive de apel. Amânare!”

Toată lumea a fost mulțumită, inclusiv avocații din oficiu

Pentru că toate părțile au fost în consens, în special inculpații pentru care termenul de prescripție curge, președintele completului de judecată a concluzionat: “Termenul va fi 10 Octombrie, la o oră mai târzie ca să nu vă atașați la lista de ședință din ziua respectivă a completului de 5 judecători, respectiv orele 12.00. La această dată vă rugăm să veniți pregătiți ca să punem în discuție valoarea notelor cu probele solicitate”.

Avocații din oficiu au cerut să le înceteze delegațiile. Președintele a verificat dacă pentru toți inculpații au venit avocații aleși, după care a încuviințat încetarea delegațiilor avocaților din oficiu.