Aparent, PSD este la putere. Deține Guvernul României și, împreună cu ALDE, are, încă, majoritate în Parlament. PSD-iștii nostalgici se ambiționează să creadă că au șanse la câștigarea Președinției și continuă să mai ridice vocea de prin unghere.

În realitate, la putere nu este PSD. Va fi menținut pe linia de plutire, agățat de niște sfori nevăzute, trase de niște ”inteligenți”, în așa fel încât să nu creeze probleme nici lui Iohannis, nici partidului favorit, USR. Calculul e simplu: dacă PSD ar dispărea, locul său ar putea fi ocupat de un partid naționalist, după modelul deja experimentat în Europa, cu risc major de a scăpa de sub control.

Păstrând pe scena politică un PSD apatic, debusolat și cu lideri care răspund la ordin, naționaliștii n-au șanse să crească, iar liniștea este asigurată. Principul ”mai bine cu ei decât fără ei” se aplică și UDMR, salvată de pe marginea prăpastiei la recentele alegeri europarlamentare.

Primele mișcări politice ale Vioricăi Dăncilă arată în mod evident că nu va mai mișca în front, sub pretextul salvării partidului. Salvării de la ce? PSD riscă să fie abandonat și de către votanții cu ale căror iluzii în privința justiției s-a jucat Liviu Dragnea, căci de votanții conjuncturali, care au crezut în programul de guvernare propus în 2016, a fost deja părăsit. Salvarea PSD ar fi doar câștigarea alegerilor prezidențiale, ceea ce reprezintă un obiectiv din ce în ce mai îndepărtat.

Prin declarația de joi, în care a spus că ar intra în cursa pentru prezidențiale, dacă partidul i-o cere, premierul și-a anunțat public intenția. Or, intenția Vioricăi Dăncilă va fi decizie la Congresul din 3 august. Are securizat votul în partid, acum își permite doar să mimeze democrația internă.

Gabriela Firea s-a trezit prea târziu. Este cotată cu cea mai mare credibilitate, dar alegând între cine și cine? Are Firea capacitatea să convingă pe cei care au votat PSD în 2016 că va continua programul politic al PSD? Care e acel program, căci nici PSD nu mai știe. Ea nu-i convinge nici pe membrii PSD că ar mai fi o șansă pentru partid.

Singurul atu al Gabrielei Firea este experiența în comunicare și relația bună pe care a cultivat-o cu televiziunile, în timpul mandatului de primar general al Capitalei. Confruntarea cu USR nu ar ajuta-o deloc, din partea acestei formațiuni întâmpinând rezistență acerbă în Consiliul General.

Oricum, voturile pentru candidatul PSD, dacă ar fi Gabriela Firea, nu ar veni din Capitală, ci din restul teritoriului. O confruntare directă cu Iohannis este exclusă. Și atunci? Ce opțiuni are PSD?

La Congres, PSD nu va avea de ales. Va executa doar un ordin: Dăncilă președinte. Va rămâne partidul cu pretenția că este cel mai mare, până la alegerile din 2020. De acolo, va începe drumul spre a deveni un partid mic sau spre a nu mai fi deloc.