La ce valori ar putea ajunge francul şi euro la finele anului

La ce valori ar putea ajunge francul şi euro la finele anului

Oamenii de afaceri cu contracte în euro iau în calcul un curs de 4,29 lei/euro pentru sfârşitul anului, ceea ce înseamnă că problemele îndatoraţilor în valută ar putea continua cel puţin câteva luni.

Speriaţi de criza greacă şi a celorlalte ţări cu probleme din zona euro, investitorii au penalizat dur leul. Îndatoraţii în franci elveţieni şi-au văzut ratele mărindu-se cu 20% faţă de aprilie, iar ratele la creditele în euro au înregistrat o creştere de peste 4%, doar din cauza cursului, la care s-au adăugat scumpirile din dobândă.

Ce ar putea urma? O imagine o dă Bursa de la Sibiu. La finele lui mai, jucătorii de pe Sibex anticipau pentru sfârşitul anului un curs de 4,15 lei pentru un euro, însă la mijlocul lunii iulie aceştia au considerat că perspectiva leului s-a înrăutăţit puternic, anticipând un nivel de 4,29 lei/euro pentru decembrie, potrivit lui Ovidiu Petru, director de marketing la Sibex.

Ştirile negative lovesc leul

Totodată, pe 18 iulie jucătorii de la Sibiu întrevedeau un curs leu/euro de 4,2630 pentru luna septembrie. La începutul lui iunie, anticipările erau mult mai optimiste, iar nivelul pe care îl luau în calcul juctătorii pentru prima lună de toamnă era de 4,1201 lei/euro.

"Practic, pe tot parcursul lunilor iunie şi iulie, leul a pierdut teren în faţa euro, în special din cauza ştirilor negative de pe pieţele internaţionale. Volumele de tranzacţionare sunt mari", a declarat Ovidiu Petru, pentru EVZ.

Ce evoluţie ar putea urma francul? Analiştii financiari sunt de părere că întărirea monedei elveţiene ar putea continua. ING Bank întrevede un curs de 3,9 lei/ franc în decembrie.

Cum te poţi proteja

Debitorii în euro au mai trecut prin episoade de scădere a leului până la 4,26 lei/euro, dar pentru îndatoraţii în franci elveţieni scăderea leului, ajuns la minim istoric, este greu de suportat.

Una dintre variantele de a reduce rata este transferarea împrumutului în euro sau lei. Însă dacă aprecierea francului nu va mai continua mult timp, mişcarea ar fi greşită. Astfel, dacă face transferul în lei sau euro în prezent, debitorul ar obţine un credit în cele două monede de o valoare ridicată, din cauza cursului ridicat. Analiştii ING se aşteaptă ca francul să se deprecieze faţă de euro la anul, iar evoluţia faţă de leu ar putea fi asemănătoare. Una din soluţiile sugerate de specialişti debitorilor este să încerce să negocieze cu banca scăderea pe o perioadă limitată a ratei sau diminuarea costului creditului, pe toată perioada, dacă e posibil.

SCUMPIRE

Cu cât au crescut ratele în ultimele trei luni

Avântul din ultimul timp al euro şi al francului elveţian îi aduce în pragul exasperării pe românii care au credite în valută şi care îşi încasează veniturile în lei. Cea mai bună perioadă a leului din acest an a fost aprilie, când moneda naţională s-a apreciat puternic în raport cu moneda europeană şi francul elveţian.

Comparativ cu nivelul atins în aprilie, leul a scăzut acum cu circa 20% faţă de franc. Totodată, faţă de cea mai bună cotaţie în raport cu euro, din aprilie, leul a pierdut până acum circa 4,5%. Pentru cei care au contractat credite în franci şi în euro în 2007, situaţia este mult mai tragică, ţinând cont că acum patru ani leul se afla la niveluri maxime faţă de cele două valute.

Astfel, dacă în iulie 2007 cursul leu/franc elveţian era de 1,88, cu două zile în urmă acesta a atins un nivel maxim de 3,7187 lei/franc, adică cu 97% peste cotaţia înregistrată în urmă cu patru ani. În raport cu euro, leul a atins în 2007 un maxim de 3,11 lei pentru un euro. Cursul monedei naţionale în raport cu euro din prezent este cu circa 35% mai mare faţă de nivelul de acum patru ani. Ieri, Banca Naţională a României a indicat un curs de 4,2560 lei/euro şi de 3,6600 lei/ franc elveţian.

Citiţi şi:

  • Coşmarul creditului în franci elveţieni. Ce soluţii ai
  • România, în vârtejul deprecierii valutare. VEZI cum sunt afectate şi Ungaria, şi Polonia
  • Zona euro, în suferinţă. Care este salvarea?

Ne puteți urmări și pe Google News