La ce secrete de stat a avut acces șeful din Guvern, reținut de autorități

Scandalul care îl vizează pe un înalt funcționar public, reținut de anchetatori, a determinat autoritățile să iasă cu explicații

Scanadalul numirii lui Laurențiu Baranga în fruntea Oficiului Național de Prevenire și Combatere a Spălării Banilor, reținut, sâmbătă, pentru înșelăciune a atras reacția autorităților.

Funcționarul public de rang înalt, numit în fruntea acestei instituții de premierul Ludovic Orban, în luna septembrie, a fost acuzat că și-a falsificat diplomele pe baza cărora a ajuns, chiar, profesor universitar.

El spunea că una dintre funcțiile îndeplinite, de-a lungul timpului, a fost aceea de adjunct al șefului Oficiului Registrului Național pentru Informații Secrete de Stat (ORNISS), instituția care trebuia să îi verifice pe toți cei care primeau dreptul să acceseze informații clasificate, unele strict secrete.

Adică de la polițiști, procurori, judecători și mergând până la secretari de stat și miniștrii.

 

Primele dovezi ale minciunii, dezvăluite de ORNISS.

 

 

După ce, în presă, au apărut informații care arătau că Laurențiu Baranga a lucrat în această instituție, ca adjunct al șefului ORNISS, oficialii au replicat și au scos la iveală amănunte șocante.

Astfel, ORNISS a transmis:

„Referitor la informațiile apărute în spațiul public, cu privire la domnul Baranga Laurențiu, facem următoarele necesare precizări:

  1. Contractul individual de muncă al domnului Baranga Laurențiu cu ORNISS a fost suspendat în perioada 01.10.2016 – 30.09.2019.

Începând cu data de 01.10.2019, contractul individual de muncă al domnului Baranga Laurențiu cu ORNISS a încetat.

Deci, practic, în ultimii 4 ani calendaristici, domnul Baranga Laurențiu NU a mai avut nicio legătură cu ORNISS.

  1. În perioada în care domnul Baranga Laurențiu a activat în cadrul ORNISS, nu a îndeplinit niciodată și sub nicio formă, calitatea de adjunct al conducătorului instituției.

 

  1. ORNISS colaborează cu organele de cercetare penală pentru lămurirea tuturor aspectelor relevante referitoare la activitatea dommnului Baranga Laurențiu”.

 

Conferențiar universitar, cu diplome falsificate

 

Pe de altă parte, Parchetul General a transmis ultimele măsuri luate împotriva lui Laurențiu Baranga.

„Prin ordonanța din ziua de 10.10.2020 procurorii Secției de urmărire penală și criminalistică din cadrul PÎCCJ au dispus punerea în mişcare a acţiunii penale împotriva unui inculpat pentru săvârșirea următoarelor infracțiuni:

- o infracțiune continuă de înșelăciune, prev. de art.244 alin.2 din C.pen., constând în aceea că ar fi indus și menținut în eroare o instituție de învățământ superior, cu ocazia încheierii contractului individual de muncă pentru funcția de conferențiar universitar, modificat succesiv printr-un număr de 18 acte adiționale (din 2012 până în 2020), prin depunerea la dosarul de angajare a unor documente de studii falsificate și ulterior desființate de către instanța de judecată încă din anul 2016, actele adiționale producând efecte prin avansarea în cariera profesională și prin creșterea remunerațiilor salariale, fapt ce a condus la prejudicierea instituției angajatoare cu suma de 608.000 lei, reprezentând contravaloarea veniturilor salariale încasate pe durata valabilității contractului individual de muncă;

- o infracțiune continuă de înșelăciune, prev. de art.244 alin.2 din C.pen. constând în aceea că ar fi indus și menținut în eroare o instituție de învățământ superior, cu ocazia încheierii contractului individual de muncă pentru funcția de profesor universitar, prin completarea Fișei de îndeplinire a standardelor universitare cu mențiuni care atestă în mod nereal absolvirea de studii universitare de licență și doctorat, în condițiile în care actele de studii au fost desființate de către instanța de judecată încă din anul 2016, fapt ce a condus la prejudicierea instituției angajatoare cu suma de 36.146 lei, reprezentând cuantumul total al drepturilor bănești primate”.

Oficialii Parchetului General au precizat că „la data de 11.10.2020, procurorii au propus Judecătoriei Sectorului 5 București arestarea preventivă a inculpatului”.

Însă, precizează Parchetul General, „Instanța de judecată a dispus măsura arestului la domiciliu pentru o perioadă de 30 de zile, începând cu data de 11.10.2020 și până la data de 9.11.2020”.

 

Studii  la Academia de Poliție

 

Laurențiu Baranga avea 32 de ani când susține că a absolvit cu acte în regulă liceul. Cariera lui ar fi avut apoi o evoluție spectaculoasă. Asta și pentru că, potrivit aceluiași CV, ar fi urmat cursurile Facultății de Management, dar și unele postuniversitare, inclusiv la Academia de Poliție.

 

În anul 2014, susțin anchetatorii, Judecătoria Sectorului 4 a condamnat o amplă rețea de falsificatori și tot atunci, instanța a anulat sute de diplome false, inclusiv cea a lui Laurențiu Baranga. Asta nu l-a împiedicat să pună mâna ulterior pe alte diplome universitare și postuniversitare. Ba chiar, la un moment dat, a ajuns să predea la o universitate din Târgoviște.

 

Scandalul iscat de ancheta deschisă de Direcția de Investigare a Criminalității Economice a Poliției Române și de Parchetul General l-a făcut însă pe Baranga să facă un pas înapoi. La câteva ore după ce polițiștii i-au descins în casă, ministerul Finanțelor a anunțat că Baranga și-ar fi înaintat demisia din funcție încă de joi.

Ancheta i-ar putea aduce lui Baranga o condamnare pentru înșelăciune. Ba chiar și confiscarea tuturor sumelor de bani câștigate vreme de 20 de ani de la instituțiile care l-au numit în funcții de conducere și nu numai pe baza studiilor declarate. Deocamdată, doar două dintre ele cer înapoi peste 640.000 de lei. Până la o decizie definitivă de condamnare, Laurențiu Baranga se bucură însă de prezumția de nevinovăție