La ce să te aștepți dacă ai datorii la stat!

La ce să te aștepți dacă ai datorii la stat!

Pe fondul crizei, fiscul a devenit tot mai atent cu sumele pe care românii le datorează statului. Dacă „uită” să treacă pe la trezorerie, românul se va trezi cu contul poprit, fie că e vorba de banii din salariu sau de un depozit.

Nu numai fiscul poate dicta poprirea conturilor. Administrațiile de proprietari (pentru neplata întreținerii) sau alte instituții pot obține o decizie judecătorească în acest sens. Numai că, din cauza procedurilor de executare silită, clientul ajunge să achite, pe lângă datoria efectivă, și alte câteva zeci de euro, comisioane bancare.

Poprirea conturilor

De regulă, băncile impun trei feluri de comisioane la poprire: de instituire, plată din cont și dezactivare. Cele trei operațiuni sunt comisionate, în medie, cu câte 10- 20 de lei, așadar clientul pierde circa 30 - 60 de lei prin poprirea unui cont, deci circa zece euro, în medie. Fiscul nu știe însă ce sume deține debitorul în cont, deoarece există secretul bancar. Prin urmare, potrivit procedurii de executare, se va institui poprire pe majoritatea conturilor clientului, deținute la o bancă sau la mai multe. Datorinicul va plăti, așadar, circa 10 euro comision pentru fiecare poprire. Pentru trei conturi, suma urcă la 30 de euro, de exemplu. Chiar dacă sunt poprite, clientul va mai putea efectua operațiuni cu conturile. „Dacă clientul are suficient disponibil, se blochează doar suma aferentă popririi, nu și conturile”, ne-au declarat reprezentanții Bancpost.

Ne puteți urmări și pe Google News

Desființare de depozite

Mai grav este însă când datornicul nu are alte sume disponibile decât un depozit bancar la termen, pentru care primește dobândă. Dacă depozitul este poprit și executat înainte de scadență va pierde și dobânda. „Dacă debitorii dețin depozite, există posibilitatea ca acestea să fie lichidate, conform dispozițiilor legale în vigoare, fapt care poate conduce la pierderea dobânzii de către titular”, potrivit Bancpost. UniCredit așteaptă ca depozitul să ajungă la scadență, iar dobânda nu se pierde: „Poprirea înființată asupra sumelor aflate în conturile de depozit se execută după scadență”.

Datorii de peste 100 de lei

Ca procedură, fiscul nu instituie poprire pentru datorii mai mici de 100 de lei. În schimb, „pentru că nu se știe ce sume au clienții în cont, s-a întâmplat ca mai multe bănci să vireze fiscului datoria pe care clientul o are la stat”, potrivit unor surse ANAF. Ce poate face un client în acest caz? „Poate cere fie o compensare în viitor, cu sumele pe care le va datora fiscului sau poate cere restituirea sumei”. Totodată, „debitorul poate obține suspendarea executării silite în baza unei hotărâri judecătorești sau în baza unei înțelegeri cu creditorul”, susțin reprezentanții UniCredit - Țiriac.

Alocațiile și bursele, scutite

Salariile, pensiile și alte venituri destinate asigurării mijloacelor de existență pot fi executate doar în proporție de o treime, respectiv până la jumătate pentru sumele datorate cu titlu de obligație de întreținere sau alocație pentru copil. Alocațiile de stat și indemnizațiile pentru copii, ajutoarele pentru îngrijirea copilului bolnav, ajutoarele de maternitate, cele acordate în caz de deces, bursele de studii acordate de stat, diurnele și alte indemnizații cu destinație specială stabilite potrivit legii, nu pot fi urmărite pentru niciun fel de datorie, ne-au comunicat reprezentanții Unicredit Țiriac.

Costurile băncilor

Banca Transilvania percepe un comision de câte 15 lei pentru instituirea și desființarea popririi și de 30 de lei pentru plată. Unicredit Țiriac impune un comision de administrare de 30 lei, iar pentu plăți/tranzacții - comisioanele standard. Bancpost nu are comision pentru instituirea și desființarea popririi, dar percepe 10/30 de lei pentru plata sumei, în funcție de valoare. Piraeus aplică un comision de 5 lei pentru popriri, la care se adaugă comisioanele standard, plus un comision de notificare: 5 lei, la care se adaugă spețele poștale.