La ce riscuri sunt expuşi bebeluşii concepuţi prin fertilizarea in vitro

Mii de copii concepuţi prin fertilizarea in vitro ar putea avea grave probleme de sănătate. Cercetătorii au descoperit că bebeluşii născuţi ca urmare a fertilizării in vitro au şanse de 6 ori mai mari să aibă probleme cardiovasculare, începand chiar cu vârsta de doar 11 ani, notează Daily Mail.

Bebelușii dintr-un embrion înghețat au un risc de deces de două ori mai mare decât bebelușii concepuți în mod natural în primele săptămâni de viață. O posibilă cauză pentru problemele de sănătate din adolescenţă e modul în care sunt prelucraţi embrionii înainte să fie implantaţi în uter. Procesul ar putea conduce la modificări genetice minuscule, ce afecteaza sistemul circulator şi inima bebeluşului, proces pe care cercetătorii nu l-au corelat cu fertilizarea în vitro până acum.

Pentru studiu au fost monitorizaţi 54 de copii sănătosi, concepuţi prin fertilizare in vitro, şi 46 de copii concepuţi pe cale naturală. Cercetătorii au observat că subiecţii din primul grup, cu vârste cuprinse între 11 si 12 ani, aveau o arteră brahială cu 25% mai strâmtă.

Există din ce în ce mai multe dovezi că o astfel de procedură modifică venele copiilor, însa efectele pe termen lung nu au fost ştiute până acum. Milioane de copii au fost concepuţi prin fertizilarea in vitro, de când procedura a devenit disponibilă publicului larg. Pentru a putea preveni probleme de sănătate pe termen lung, e nevoie de mai multe studii despre cum pot fi evitate sau încetinite bolile cardiovasculare, în special în cazul adolescenţilor, notează daily mail.

În studiul curent, oamenii de știință au analizat datele despre 2,8 milioane de copii născuți în Suedia pe o perioadă de 30 de ani. Aproximativ 43.500 dintre aceștia au fost rezultatul reproducerii asistate. În analiza care a cuprins 7.236 de copii care au murit înainte de a împlini vârsta de un an, echipa de cercetători a remarcat că cei care au fost concepuţi prin FIV prezentau un risc de deces cu 45 de procente mai mare în prima parte a vieţii în comparaţie cu ceilalţi.

Nivelul riscului a variat în funcție de tipul de tehnică de reproducere asistată și de câte zile au trecut de la naștere. În prima săptămână de viață, copiii concepuți prin FIV aveau un risc de deces de două ori mai mare. După o săptămână, riscul a scăzut la aproximativ același nivel cu copiii concepuți în mod natural.

„Rezultatele noastre indică faptul că tipul de tehnică de reproducere asistată poate face diferenţa şi, prin urmare, este important să investigăm în continuare care sunt cauzele sau mecanismele care stau la baza riscurilor”, a declarat Anastasia Nyman Iliadou, coautoare a studiului şi profesor asociat de epidemiologie medicală şi biostatistică la Institutul Karolinska. „Totodată, ele demonstrează necesitatea unei atenţii şi îngrijiri suplimentare acordate copiilor concepuţi prin FIV, în special în prima săptămână de viaţă”, a concluzionat expertul.