Potrivit oamenilor de știință de la Universitatea Aix-Marsilia, virusul nu a putut supraviețui la temperatura de pe peste 90 de grade. De aici şi ipoteza că el nu poate dispărea odată cu sosirea verii.
La o temperatură de 9o de grade, după 15 minute, virusul nu a supravieţuit.
Cercetătorii de la Universitatea Aix-Marsilia, conduși de Remi Charrel, profesor doctor pentru patologii virale, au experimentat că COVID-19 nu reușește să supraviețuiască decât după o expunere de 15 minute la temperaturi de peste 90 de grade, practic trebuie adus la punctul de fierbere, notează Il Giornale.
Trebuie spus că cercetarea trebuie să fie încă supusă validării științifice. Obiectivul inițial al studiului francez a fost să înțeleagă modul în care SATS-Cov-2 este capabil să trăiască și chiar să se reproducă, și după expuneri îndelungate la temperaturi ridicate.
Studiul oamenilor de ştiinţă francezi
Pentru a face acest lucru, echipa lui Charrel a realizat experimentul numit "Evaluarea protocoalelor chimice și de încălzire pentru inactivarea SARS-Cov-2". Dar în ce constă mai exact? Cercetătorii au încălzit virusul în eprubetă pentru a descoperi până la ce temperatură reușește să reziste. Mai întâi au creat două culturi diferite de celule renale de la o maimuță africană. Una a fost infectată cu virusul unui pacient din Berlin, iar cealaltă nu.
Ambele au fost supuse inițial la temperaturi de 60° Celsius timp de o oră, timp în care în primul caz nu toate tulpinile agentului patogen au fost distruse și, dimpotrivă, s-au reprodus.
În al doilea caz, însă, au murit toate
Temperatura a fost, prin urmare, ridicată la 92° Celsius, timp de 15 minute de expunere. În timpul acestui experiment, distrugerea a fost totală, virusul a fost în sfârșit nimicit. Protocoalele care au fost folosite în timpul testării sunt aceleași care au fost utilizate deja cu alți viruși, cum ar fi Ebola.
Aceste proceduri prevăd încălzirea virusului la temperaturi ridicate timp de o oră pentru a-i neutraliza puterea de infectare. În acest caz, au fost sufuciente 15 minute la peste 90° Celsius. Conform studiului, coronavirusul poate rezista până la două zile pe haine și doar spălarea la 92 de grade, timp de 15 minute, a fost în stare să îl ucidă complet.
Opinii contradictorii
Dacă studiul ar fi validat, ar anula complet ideea că coronavirusul ar putea dispărea odată cu sosirea verii. În rest, au existat deja opinii contradictorii pe această temă și mulți virologi au dezmințit parțial posibilitatea ca acest lucru să se întâmple de fapt.
Mai mult, epidemiologul principal al Suediei Anders Tegnell a spus că coronavirusul nu va dispărea nicăieri, ci va provoca epidemii anuale, precum gripa sezonieră. El a recunoscut că autoritățile suedeze nu au reușit să îngrijească persoanele în vârstă, întrucât mai mult de jumătate din decesele din țară s-au produs în casele de bătrâni.