Pe holurile Parlamentului e mai ceva ca-n curtea școlii. În sala de plen, într-un colț, câțiva tineri deputați aflați la primul mandat își fac un selfie de grup. Aleșii cu ștate vechi fac pe cunoscătorii și le arată celor noi unde trebuie să stea în bănci, deși aveau oricum cartoane cu numele partidelor pe ele. USR a fost așezat pe partea stângă a sălii de plen, după PSD și ALDE. UDMR e în partea dreapta, apoi PMP, și la mijloc PNL. Cele două tabere de Dreapta și de Stânga sunt despărțite de reprezentanții minorităților naționale. „Unde se mănâncă?”, întreabă un ales aflat la primul mandat. Se găsesc repede colegi să-l îndrume.


FOTO; Liviu Dragnea s-a fotografiat cu colindătorii veniți special la ParlamentChiulul, un nărav vechi

Nici nu au fost încă validați, că aproape un sfert dintre deputați au absentat. Din totalul de 329 de deputați au fost prezenți doar 256. Totuși, cvorumul ședinței a fost întrunit. În deschiderea reuniunii s-a putut auzi „Deșteaptă-te române”. Ședința a fost prezidată de decanul de vârstă, Miron Ignat (75 ani), reprezentant al minorităților naționale. În discursul său, Ignat și-a avertizat colegii să nu dezamăgească poporul român care îşi pune mari speranțe în ei. Alegerile s-au desfăşurat corect şi electoratul „nu a fost amăgit cu o sticlă de ulei”, a concluzionat el.Dragnea, la pozat cu colindători

Ședința n-a durat mult și aleșii au putut pleca la grupuri să se certe pe funcții. Pe holul Camerei Deputaților, colindători de toate vârstele s-au adunat în fața unui brad înalt de câțiva metri și au început să cânte. Liderul PSD, Liviu Dragnea, și fostul șef al Camerei, Florin Iordache, s-au oprit fascinați de grupul care cânta „Florile dalbe”. Iordache și Dragnea se uitau încântați la cel care interpreta Jocul Caprei. Finalul a fost cu aplauze, iar unul dintre colindători l-a rugat pe Dragnea să facă o poză de grup. Mulțumiți, Dragnea și Iordache au luat liftul către etajul unde se află grupul PSD.Liderii partidelor în Parlament

Președintele interimar al PNL, Raluca Turcan, va fi liderul grupului parlamentar al liberalilor din Camera Deputaților. În Biroul permanent al Camerei, PNL va deține trei funcții, respectiv de vicepreședinte, chestor și secretar, iar în conducerea Camerei va avea două – vicepreședinte și secretar.

Președintele executiv al PMP, Eugen Tomac, va fi liderul deputaților PMP. Celălalt președinte executiv, Valeriu Steriu, va fi chestor în Biroul Permanent al Camerei. Din partea PSD, președinte temporar (până în ianuarie) va fi Eugen Nicolicea, a anunțat șeful social-democraților, Liviu Dragnea.